Meglepő javaslattal állt elő az MSZP

Gulyás Gergely Budapest, 2015. április 7.
Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettese napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. április 7-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Budapest, 2015. április 7. Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettese napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. április 7-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A munkahelyteremtést, a családok támogatását és az átláthatóság növelését emelték ki a kormánypárti szónokok a Magyarország 2016-os központi költségvetésének megalapozásáról szóló előterjesztés szombati parlamenti vitájában. Az MSZP, a Jobbik és az LMP vezérszónoka elfogadhatatlannak nevezte a javaslatot. Időközben a szocialisták háromkulcsos adórendszer bevezetésére tettek javaslatot.
Vágólapra másolva!

A kormány célja a munkahelyteremtés, a családok támogatása és a gazdaságélénkítés – hangoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára a jövő évi központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslat általános vitáját megnyitó expozéjában.

Glattfelder Béla hangsúlyozta, a magyar emberek érdekeinek figyelembevételével készült el az előterjesztés, amelyben 18 törvény módosítására tesznek javaslatot. Kiemelte: a magyar gazdasági növekedés és a nagyon alacsony infláció megköveteli a jelenleg hatályos adósságképlet megváltoztatását.

A jövő évi adótörvényekről is vitáznak Forrás: MTI/Illyés Tibor

Változások

A módosítás értelmében 3 százaléknál alacsonyabb infláció és 3 százaléknál kisebb gazdasági növekedés esetében az államadósság-mutató csökkenése évente legalább 0,1 százalékpontot kell hogy elérjen.

Amikor kiemelten jól teljesít a gazdaság, a növekedés meghaladja a 3 százalékot és a jegybank 3 százalékos inflációs célját meghaladja a pénzromlás, a jelenleg hatályos szabály marad érvényben – tette hozzá.

MSZP: elfogadhatatlan a javaslat

Burány Sándor (MSZP) szerint a törvényjavaslat elkésett, mert ugyan a 2016-os büdzsét igyekszik megalapozni, annak tárgyalása után vitatja meg a Ház. A tartalma is elfogadhatatlan – folytatta –, mert az államadósság elleni közdelemben beismeri a bukást, az adóamnesztia tekintetében megkönnyíti a pénzmosást, és a beígért adócsökkentéseket bizonytalan időre elhalasztja. A költségvetési bizottság elnöke szerint az előterjesztés ahelyett, hogy az államháztartás folyamatait egyre átláthatóbbá tenné, több évre titkosítja azokat.

Burány Sándor MSZP-s képviselő háromkulcsos adórendszert javasolt Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Jobbik visszavonatná

Hegedűs Lorántné, a Jobbik vezérszónoka kijelentette: a törvénytervezet az erő politikájának jegyében fogant, szó sincs arról, hogy bárkire oda akarnának figyelni. A javaslatot vissza kellene vonni, észre kellene venni, hogy rossz kottából játszanak, és a kisemberekre kellene összpontosítani - közölte.

A kormánypártok egy másik Magyarországon élnek

Schmuck Erzsébet, az LMP vezérszónoka azt mondta: az az érzése, hogy a kormánypártok egy másik világban, egy másik Magyarországon élnek, és fogalmuk sincs az emberek problémáiról. Ma is többször hallották, milyen eredményeket ért el a kormány a gazdasági növekedés, a munkahelyteremtés, a családok támogatása területén, de a versenyszférában 2010 óta 40 ezer munkahely jött létre, a többit közmunkával teremtették – fejtette ki.

170 milliárd forint

Nyitrai Zsolt (Fidesz) azt mondta, a javaslat „együtt működik" a központi költségvetési javaslattal és az adótörvényekkel. A tervezet elősegíti a büdzsé alapvető céljainak elérését. Ezek között említette a munkahelyteremtést és az adócsökkentést. Több mint 170 milliárd kerülhet vissza a magyar családokhoz, az szja-kulcs 16-ról 15 százalékra csökken, továbbviszik a családi adókedvezményt is

Három kulcs

Az MSZP háromkulcsos személyi jövedelemadóra tett javaslatot a jövő évi adótörvényekhez benyújtott módosító indítványokban. A minimálbért keresők esetében egyszámjegyű, 5 százalék lenne az adókulcs – közölte az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke.

Burány Sándor ismertetése szerint 5 százalék lenne az adó, ha az összevont adóalap nem haladja meg a kétmillió forintot. Kétmillió és ötmillió forint között 10 százalék, ötmillió forint felett pedig 15 százalék lenne az adókulcs az MSZP javaslata értelmében – tette hozzá.

Az ellenzéki képviselő elmondta: az igénybe vehető adókedvezmény mértékét egységesen gyermekenként 33 ezer forintban határoznák meg. Javaslatot tettek az alapvető élelmiszerek áfakulcsának öt százalékra csökkentésére is – közölte.