Tudod, miért táncolsz? A Klik megmondja

KLIK, Novák Péter, csángó
Csángó flashmob a Szent István téren: a gyerekek szerették, a KLIK tudta, mire jó
Vágólapra másolva!
Modern és határozott választ adott a Klik az iskolásokat fenyegető veszélyekre: gyerekek néptáncoltak a Szent István-bazilika előtt. A csángó flashmob jobban üt, mint a dizájnerdrog?
Vágólapra másolva!

Több száz piros pólós gyerek járt néptáncot csütörtökön, a fővárosi Szent István-bazilika előtt, a tömeget Novák Péter zenész-műsorvezető lelkesítette kiabálva.

Tudod, miért táncolsz?

A kisiskolások láthatóan jól érezték magukat, bár nem feltétlenül értették, miért is kell csángó táncot járniuk.

"A kilencéves kislányom is nagyon izgatott volt, hogy flasmobot tartanak, de

mondta el az Origónak egy apa, aki tőlünk hallotta először: gyermeke 700 másik iskolással együtt azért járt körtáncot, mert a Klik egyebek között így figyelmeztet

a gyermekszegénység, a dizájnerdrogok és a túlzott online jelenlét veszélyeire.

Kérdés, hogy a demonstratív flashmobból mennyit értettek meg maguk a gyerekek, a bazilika környékén sétáló, fotózgató külföldiek, vagy hogy a gyermekszegénységet miként lehet megelőzni egy vidám tánccal.

Mások is flasheltek

Az öt fővárosi iskola bevonásával előadott csángó tánc csak egy a 400 hasonló akció közül, amit májusban tartanak majd a tankerületek a Klebelsberg Kunó Intézményfenntartó Központ támogatásával.

Csángó flashmob a Szent István téren: a gyerekek szerették, a KLIK tudta, mire jó Forrás: klik.gov.hu

Elrettentés helyett

A Klik szerint az iskolásokat leginkább érintő problémák elleni harc "sokkal eredményesebb tud lenni, ha a károk enyhítése helyett a megelőzésre összpontosítanak". Kajdi Ákos projektigazgató korábban arról beszélt, hogy a diákoknak elrettentés helyett közösségteremtő programokat szerveznek alternatívaként.

Miért, mennyiért?

Tény, hogy a tanári felügyelettel zajló flashmob közben egy kisiskolás nehezen tudna herbálozni, de így is felmerülnek kérdések a csütörtöki akcióval kapcsolatban, például, hogy mennyibe került az össznépi tánc.

Novák ingyen vállalta

Hivatalos választ még nem kaptunk a Kliktől, de egy illetékestől úgy tudjuk, szinte semmibe: a részt vevő iskolák önkéntesen szervezték a flashmobot, a néptánc mellett egyébként is elkötelezett zenész pedig ingyen vállalta a fellépést.

A nonprofit jellegnek mindenesetre ellentmond, hogy

az eseményre legalább 700 egyenpólót kellett nyomtatnia a szervezőknek,

amit ezek szerint osztálypénzből, állami keretből, esetleg a tanárok saját költségén oldhattak meg.

Van rá keret

A Kliknek mindenesetre van kerete iskolai programokra - ezekre abból 10 milliárdos fejlesztési programból jut pénz, amit még két éve kaptak uniós támogatással.

A forrásra azóta több száz intézmény pályázott, különféle helyi előadások, foglalkozások tervével, a győztesek pedig bruttó 100 ezer forintot nyerhettek el.