Ez lesz abból, ha összeáll egy liberális és egy fideszes cigány

Cigány Polgármesterek Konferenciája 2015.05.28.
Kosztics József, Ignácz József, Lakatos Béla
Cigány Polgármesterek Konferenciája 2015.05.28. Kosztics József, Ignácz József, Lakatos Béla Fotó:Dudás Szabolcs
Vágólapra másolva!
Települések százait vezetheti a jövőben roma polgármester, ha valóra válik a csütörtökön megalakult Roma Polgármesteri Hálózat egyik célkitűzése. Beleszólnának a kormányzati romapolitikába, és javaslatokat tennének az uniós források arányosabb felosztására a most induló pályázati ciklusban.
Vágólapra másolva!

Az Országos Roma Önkormányzat tétlensége, valamint a kormányzat romapolitikája hívta életre a Roma Polgármesteri Hálózatot, amely csütörtökön tartotta alakuló ülését. Az Áder János köztársasági elnök védnöksége alatt zajló szakmai találkozón 19 település roma polgármestere vett részt a meghívott 28-ból. Mint azt az egyik szervező, Lakatos Béla, Ács polgármestere elmondta, nehezen akadtak a roma polgármesterek nyomára. A kormányhivatalok nem adtak ki információt a polgármesterek származásáról, úgyhogy név alapján próbálták beazonosítani a potenciális tagokat.

Trócsányi cigányai

A Roma Polgármesteri Hálózatot a liberális kötődésű Ignácz József, valamint a fideszes Lakatos Béla hozta össze. Ignácz József a Baranya megyei Besencét vezeti, míg Lakatos Béla a Komárom-Esztergom megyei Ács községet. A megjelent polgármesterek pártpreferenciája vegyes, többségük független, de fideszes támogatottságú polgármesterek is vannak köztük. A résztvevők igyekeztek hangsúlyozni, hogy szövetségük elsősorban nem politizálni akar, noha azt megkerülni nem tudják.

Ignácz József, Besence polgármestere Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Szóba került Trócsányi László igazságügyi miniszter kijelentése is, amelyben a miniszter azt mondta, Magyarország már csak azért sem tud befogadni gazdasági menekülteket, mert gondoskodnia kell 800 ezer cigány felzárkóztatásáról. Ignácz József, Besence polgármestere szerint

a kormány ma még a menekülteket, holnap már a gazdaság sikertelenségét fogja a romákra hárítani.

A szövetség minap kiadott nyilatkozatában úgy fogalmaz, hogy a nemzeti konzultáció előítéleteket erősítő és manipuláló kérdései, valamint a témában tett politikusi nyilatkozatok csak arra jók, hogy felerősítsék az előítéleteket a magyar társadalomban, ami később könnyen a romák ellen fordulhat.

Tehetetlen Országos Roma Önkormányzat

Az Roma Polgármesteri Hálózat nem akar "árnyék" Országos Roma Önkormányzatot, bár a találkozón többször is szóba kerültek az ORÖ kétes ügyei. Lakatos Béla szerint

az Országos Roma Önkormányzat mint nemzetiségi önkormányzat nem alkalmas fejlesztéspolitikai feladatok végrehajtására.

Lakatos Béla, Ács polgármestere Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Lakatos Béla azt is mondta, elutasítják azt, amit ma az ORÖ a romapolitikában képvisel. Látják ők is, hogy botrány botrányt ér a szervezetben, de reméli, hogy ezek az ügyek hamarosan lezárulnak. A kormány jelenleg roma ügyekben kizárólag az Országos Roma Önkormányzattal tárgyal, a testület aktívan részt vesz uniós projektekben is.

A Roma Polgármesterek Hálózata azt akarja elérni, hogy a kormány és az ORÖ fejlesztési ügyekben velük is egyeztessen.

Álláspontjuk szerint fejlesztési kérdésekben a települési önkormányzatok szerepe és a polgármesterek lehetőségei sokkal nagyobbak, mint a nemzetiségi önkormányzatoké. Ignácz József az Origo kérdésére azt mondta, a most induló operatív programokhoz is lesznek javaslataik.

Kosztics József siklósnagyfalui, Ignácz József besencei és Lakatos Béla ácsi polgármester a Roma Polgármesterek Hálózata sajtótájékoztatóján Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Közmunka és közoktatás

A közmunkaprogramról azt mondták, a segélynél jobb, de nem motiválja a benne résztvevőket. A közmunkások részt vesznek ugyan különböző képzéseken, de az ott elért OKJ-s végzettséggel nem jár szakmunkásbér.

A szövetség most azt szeretné elérni, hogy a közfoglalkoztatási bér közelítsen a munka törvénykönyve alapján foglalkoztatott munkavállalók béréhez.

A szövetség a köznevelési törvény módosításait is véleményezné, Lakatos Béla szerint hiba volt a tankötelezettség felső korhatárának 16 évre csökkentése, a jövőben együttműködést várnak el a köznevelési államtitkárságtól is.

Több száz települést vezethet roma polgármester

A szövetség távlati célja, hogy a jövőben a nem roma többségű településeken is induljanak roma polgármesterjelöltek. Nem lesz egyszerű dolga a szervezetnek, hiszen jelenleg az is probléma, hogy a szinte kizárólag romák lakta településeknek roma polgármester legyen. Példaként hozták fel a Somogy megyei Pálmajort, ahol a falu 99 százaléka roma, a polgármester mégsem az.