Pannonhalmi illetlenség: az eljáráshoz a Vatikán is kellett

Pannonhalma
Pannonhalmán határozottan kivizsgálták a bántalmazási ügyet
Vágólapra másolva!
A katolikus világegyházban bekövetkezett változások is hozzájárulhattak ahhoz, hogy a pannonhalmi bencéseknél tíz évvel ezelőtt történt bántalmazási ügyet az egyház önszántából hozta nyilvánosságra. Szakértők szerint ennek nem lesz negatív hatása az itthoni katolikus közösségre.
Vágólapra másolva!

Az Origo is beszámolt arról, hogy egy több mint tíz éve történt cselekménysorozat miatt tavaly októberben belső vizsgálat indult egy szerzetes-nevelőtanár ellen a Pannonhalmi Főapátságban. Az eljárás eredményeként az érintett elhagyta a bencés rendet.

Pszichés és fizikai bántalmazás

Várszegi Asztrik főapát azt mondta, a diákokat pszichés és fizikai bántalmazás egyaránt érte. Szerinte az áldozatok közül sokan nem árulták el, mi történt velük – sokan most sem mondják el –, más azt gondolta, hogy az ilyesmi a kollégiumi élet velejárója, nem kell komolyan venni. Az Origo is kereste a pannonhalmi intézmény vezetőjét, de a korábban elmondottakhoz képest nem kívánt többet mondani a történtekről.

Időközben a rendőrség feljelentéskiegészítést rendelt el az ügyben.

A vizsgálat célja a körülmények tisztázása. Ez a gyakorlatban azt jelenti, tájékoztatják a főapátságot arról, hogy a rendőrség vizsgálatot indított az ügyben, emellett tájékoztatást kérnek a főapátságtól az akkori eseményekről.

Pannonhalmán kivizsgálták a bántalmazási ügyet Forrás: AFP/Ferenc Isza

Bátrabb elöljárók

Szilvay Gergely egyházügyi szakértő szerint

sokkal bátrabban fellépnek az elöljárók az ilyen ügyekben, mióta a kétezres években kitörtek a pedofilbotrányok,

egyértelmű lett, hogy az elhallgatás nem megoldás, és az egyházi hatóságok is bátorítják a határozott fellépést. A szakember úgy látja, a katolikus egyházra kifejezetten nem lesz negatív hatása az esetnek, ráadásul itthon hamarabb tört ki hasonló botrány egy állami gimnáziumban.

Szilvay Gergely szerint a nagy botrányok lefutottak, remélhető, hogy már csak elszigetelt esetekre derül fény, és azokat is jól fogja kezelni az egyház. A felmérések szerint egyébként még mindig sokkal kisebb az ilyen pedofil szexuális molesztálás aránya az egyházban, mint az állami iskolákban és a családokban.

Pannonhalmán pszichikai és fizikai bántalmazás is volt (képünk illusztráció) Forrás: ANP/AFP/Roos Koole

Ferenc pápa csak folytatta

Valahol minden bizonnyal van összefüggés a pannonhalmi ügy napvilágra kerülése és a Vatikánban zajló folyamatok között – mondta az Origónak a katolikus egyház ügyeire jól rálátó forrásunk.

A mostani magyarországi példában az volt a legfőbb újdonság, hogy maga az érintett szervezet állt elő az üggyel,

gyakorlatilag elébe ment a kérdéseknek.

A szakértő szólt arról is, hogy a pedofilügyek 2009-2010-es tetőzése után XVI. Benedek pápa nagyon kemény irányváltást hajtott végre a katolikus egyházban. Ezt a vonalat vitte tovább Ferenc pápa, aki még jobban ráerősített arra, hogy az egyháznak még távolabb kell állnia a bűnös cselekedetektől. A pannonhalmi bencések eljárása pontosan ebbe a körülbelül öt éve tartó folyamatba illeszthető.

XVI. Benedek határozottan fellépett a pedofília ellen Forrás: AFP/Osservatore Romano

Szigorítás

A Vatikán ügyeit ismerő forrásunk szólt arról is, hogy

2010 májusában a hittani kongregáció is új, a korábbiakhoz képest sokkal szigorúbb szabályokat fogadott el a pedofília cselekményével kapcsolatban is.

Így a legsúlyosabb egyházi büntetéssel sújtható az abúzus. Az elévülés határát is felemelték, így csak az érintett nagykorúvá válása után 20 évvel évül el a szexuális visszaélés.

Eltérő szabályozás

"Ez egy nagyon előremutató szabályozás, Magyarországon és világszerte ennek a gyakorlattá tétele zajlik." A szakember elmondta, a legsúlyosabb egyházi büntetést a klerikusi állapotból történő elbocsátás jelentheti, de a szerzetesrendeken belül lehetnek eltérő szabályok is. A pannonhalmi esetről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy az abúzussal vádolt tanár saját kérelmére távozott a rendből, ennek jogi rendezése további eljárás függvénye.

Ferenc pápa is folytatja elődje politikáját Forrás: AFP/Filippo Monteforte

A hazai katolikus egyház megítélésével kapcsolatban forrásunk úgy vélekedett, akik eleve negatívan állnak a szervezethez, azok most igazolva láthatják a prekoncepcióikat. Akik képesek objektíven szemlélni az eseményeket, azok tudják, hogy bűncselekmények voltak, vannak és sajnos vélhetően a jövőben is lesznek. A kérdés, hogy ezeket megfelelően kezeli-e majd a katolikus egyház.