Kínos ügy Pannonhalmán: jogilag sem lehet semmit tenni

Utazás, Kirándulás nyugatra - Járd be Pannonhalmát! Pannonhalma
Vágólapra másolva!
Jogilag is lezárult a pannonhalmi bencés apátságban gyermekek veszélyeztetése kapcsán indult belső vizsgálat ügye, mivel rendőrségi feljelentés híján a hatóságok nem indíthatnak vizsgálatot. 
Vágólapra másolva!

Mint arról az Origo is beszámolt, egy több mint tíz éve történt cselekménysorozat kapcsán tavaly októberben belső vizsgálat indult egy szerzetes-nevelőtanár ellen a Pannonhalmi Főapátságban. Az eljárás következtében az érintett szerzetes elhagyta a bencés rendet.

Egy több mint tíz éve történt pannonhalmai esetnek már nem lehetnek jogi következményei Forrás: www.pannonhalma.hu

Kevés a szóbeszéd

Az esettel kapcsolatban Pelle Andrea ügyvéd az Origónak azt mondta, mivel nem történt rendőrségi feljelentés, így jogilag is lezárult az egész ügy. Az ügyvéd szerint csak akkor indulhatott volna hivatalos eljárás az ügyben, ha konkrét feljelentés is érkezik, mivel szóbeszédek alapján a hatóságok sem vizsgálódhatnak, csak ha a veszélyeztetéssel kapcsolatban bizonyítékokkal is rendelkeznek.

Még nem volt hasonló

Pannonhalmán a gimnázium fennállása óta még nem történt hasonló eset.

A bencések már a kolostor alapítása, azaz 996 táján foglalkoztak oktatással, a gimnáziumot jelenlegi formájában 1939-ben kezdték építeni. Bár 1948-ban államosították, két év múlva ismét a bencés rendé lett, egyike volt annak a nyolc katolikus gimnáziumnak, amely a kommunizmus alatt is fennmaradhatott Magyarországon.

Pannonhalmán kollégiumban élnek a diákok. Forrás: phbences.hu

Elitgimnázium fiúknak

A Pannonhalmi Bencés Gimnázium az ország egyik elit középiskolája, más gimnáziumokkal ellentétben szinte az összes diák az intézménnyel egybeépült kollégiumban lakik. A gimnáziumban kizárólag fiúk tanulnak, a tanárok között civilek és bencés szerzetesek is vannak.

A gimnáziumban végzett Habsburg Ottó, Jankovics Marcell és Gábor Pál rendező is. A fiatalabb generációt Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért párt társelnöke képviseli.