Megvan a kiskapu a menekültek visszafordítására

Gulyás Gergely, országgyűlési alelnök
Gulyás Gergely, országgyűlési alelnök Origo interjú 2015 május 4.
Vágólapra másolva!
Magyarország a jövőben az uniós szabályokkal összhangban listát készíthet a biztonságos származási országokról, az onnan érkezőket pedig automatikusan nem fogadja be - mondta el az Origo kérdésére Gulyás Gergely. A törvényhozási bizottság elnöke arról is beszélt, szerinte nincsen ellentét Lázár János és Rogán Antal között.
Vágólapra másolva!

Az én ismereteim szerint nem igaz - mondta Lázár János és Rogán Antal feltételezett ellentétéről az Origónak Gulyás Gergely. Nem tudunk ilyenről, semmi jele nincsen a kormányban, az együttműködés harmonikus a felek között - mondta a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

Lista készülhet

Gulyás Gergely az Origónak arról is beszélt, hogy az Európai Unió egyik szabályozása lehetővé teszi, hogy bármelyik tagállama egy listát állítson össze a biztonságos származási országokról.

Gulyás Gergely szerint listázásra készül Magyarország Fotó: Szabó Gábor - Origo

Így, ha ezekből az államokból nyújtanak be kérelmet, akkor automatikusan el kell utasítani, mivel nem állnak fönn a menekültkérelem elfogadására vonatkozó feltételek. Gulyás szerint a jövőben Magyarország is készíthet majd egy ilyen listát.

A Teller-levéltől Bajáig

Gulyás kitért arra is, hogy az Emmi egyik főosztályvezetője írt egy felsőoktatási egyeztetésre szóló meghívót, amelyet meghamisítottak. A hamisított levél a Corvinus egyetem szétdarabolásáról szólt. A fideszes politikus szerint egy 2002 óta látható hamisítási folyamat zajlik a párt ellen, amelynek része volt a Teller-levél és a bajai videó is.

Durva hamisítást emlegetett a törvényalkotási bizottság elnöke Fotó: Szabó Gábor - Origo

A durva hamisítás célja a feszültség szítása volt, hogy szembekerüljenek a felsőoktatás szereplői - tette hozzá. A demokratikus politika része a vita, de a hamisítás elfogadhatatlan. Gulyás arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy a levél alapján megfogalmazott állításaikat vonják vissza.

A hamisítás pontos körülményeinek a felderítése a nyomozóhatóságok feladata - mondta. Három napja van az V. kerületi rendőrkapitányságnak, hogy elrendelje a nyomozást, ami minimum két hónapig tarthat - tette hozzá.

Akinek nem tetszik, elmondhatja

Gulyás a nemzeti konzultációs kérdőívről azt mondta, ha az valakinek nem tetszik, azt a véleményt is kifejtheti. Aki politikailag üldözött, azt Magyarország befogadja, de azokat, akik a jobb élet reményében érkeznek, azokat nem tudjuk befogadni. A gazdasági bevándorlás okainak a megszüntetésére kell koncentrálni - tette hozzá.

Feljelentés

Péntek délután okirat-hamisítás miatt feljelentést tett az V. kerületi rendőrkapitányságon az Emberi Erőforrások Minisztériuma a hamisított levél miatt, amely a minisztérium fejlécét és főosztályvezetőjének aláírását feltüntetve szólította fel a Budapesti Corvinus Egyetem vezetését, hogy intézkedjen az egyetem feldarabolásával kapcsolatban – közölte a Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence a sajtótájékoztatón bemutatta az eredeti és a hamisított levelet is. Elmondta, a hamisított levél készítői meghagyták az eredeti levél fejlécét, a minisztérium megnevezését, az ügyintézőt és iktatószámot, a főosztályvezető aláírását, pecsétjét, a címzést és a szöveget azonban kicserélték.

Közölte: egyértelmű, hogy bűncselekménnyel állunk szemben, valaki a minisztérium fejlécét, főosztályvezetőjének az aláírását felhasználva valótlan tartalmú levelet állított elő, és sok ember számára hozzáférhetővé tette. Ez egyértelműen okirat-hamisítás – mondta az államtitkár.