Pokorni: A halálbüntetés számomra erkölcsi kérdés

Pokorni Zoltán (Fidesz KDNP Hegyvidék polgármester) tart sajtótájékoztatót a MOM Kulturális köpontban 2015 január 13-án Pokorni Zoltán (Fidesz KDNP Hegyvidék polgármester) tart sajtótájékoztatót a MOM Kulturális köpontban 2015 január 13-án
Pokorni Zoltán (Fidesz KDNP Hegyvidék polgármester) tart sajtótájékoztatót a MOM Kulturális köpontban 2015 január 13-án
Vágólapra másolva!
Alig egy hete, hogy Pokorni Zoltán hosszú hallgatás után interjút adott. Akkor kijelentette: távol tartja magát a napi politikától. Most ismét megszólalt, és mivel kérdezték, újra beszélt aktuális témákról.
Vágólapra másolva!

Április végén a Heti Válasznak adott interjújában fejtette ki Pokorni Zoltán, hogy igyekszik távol tartani magát a napi politikától, és inkább kerületi polgármesterként határozza meg magát, noha a Fidesz alelnökeként természetesen nem vonhatja ki magát minden alól. Most a mandiner.hu-nak beszélt szintén aktuális témákról, egyebek mellett a halálbüntetésről, a bevándorlásról és a Fidesz Jobbikhoz közeledéséről is.

Pokorni Zoltán Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mellékes, hogy mi mennyibe kerül

"Számomra nem meghatározó, hogy a halálbüntetésnek van-e elrettentő hatása, vagy nincs, mellékes az is, hogy egy rab élethosszig való tartása vagy a kivégzés mennyibe kerül. Számomra ez erkölcsi és kulturális kérdés. Egész egyszerűen barbár dolognak tartom a kivégzéseket, ezért elítélem a halálbüntetést. Akkor is, ha el tudom fogadni, hogy velem egy szobában is ülnek olyan emberek, akik erről mást gondolnak" – mondta Pokorni Zoltán, aki szerint a nemzeti konzultáció eszközével nem lehet érdemben kezelni a bevándorlás problémáit.

Azt tudom, hogy a közvélemény számára csak kis mértékben meghatározó a bevándorlás problémája.

"Egyelőre tranzitország vagyunk, és hogy mi történne, ha a gazdagabb nyugati országok hirtelen lezárnák a határaikat, és nálunk maradnának a menekültek, ma az elit gondja. A közvéleményben puha morális kérdésként jelenik meg a probléma, úgy, hogy '56 után, amikor magyarokat százezerszám fogadtak be Európában, tehetünk-e mást, mint hogy az elfogadás, a humanizmus oldalára állunk. Tartok tőle, hogy a nemzeti konzultáció eszközével ezt a problémát nem is tudjuk érdemben kezelni."

A teljes cikket itt találja: mandiner.hu.