Vágólapra másolva!
Megszerezte az Origo a történelemérettségi kitöltött feleletválasztós tesztjét. Ha a vizsgázók így oldották meg, garantáltan ötöst kapnak majd.
Vágólapra másolva!

Megérkeztek a töriérettségi feleletválasztós tesztjéről készült első képek, amelyeket Szendrei Péter, a Szent László Gimnázium magyar-történelem szakos tanára látott el lehetséges megoldási kulcsokkal.

Felesleges volt tippelni

Nem volt különösebben nehéz a történelemérettségi, volt olyan diákom, akivel már 9.46-kor találkoztam a folyosón - mondta az Origónak Szendrei Péter, hozzátéve, hogy tényleg felesleges volt előre tippelni a témákról. "Az évforduló miatt 1945 vagy a holokauszt adta volna magát, mégsem voltak feladatok ezzel kapcsolatban" - mondta.

Az esszét nem szeretik

A gimnáziumi tanár kiemelte, hogy az esszékérdések mindegyike tankönyvi törzsanyag volt, ezért is lehetett egyszerűbb az érettségizőknek. Mivel a diákok kevésbé szeretik az eszmetörténetet, a felvilágosodást kifejtő esszé valószínűleg nem volt annyira népszerű – találgatott.

Kezdődjön a teszt!

A fotókon pirossal jelölték a lehetséges helyes válaszokat. Az írásbeli szakasz a Nyugat-római Birodalomhoz kötődő kérdésekkel startolt. Ha valaki arra kíváncsi, hogy az esszéket hogyan volt érdemes kifejteni, az Origo videórovatában hamarosan ezt is megmutatjuk.

Kérdések és válaszok a 2015-ös töriérettségin Forrás: Origo

A középkori Európa kereskedővárosairól és főbb kereskedelmi útvonaláról is kérdezett a teszt, mindezeket a térképen is meg kellett találni.

Ismerni kellett az európai kereskedővárosok múltját is Forrás: Origo

A kontinenst behálózó útvonalakat név szerint kérte a teszt, a mellékelt térkép viszont a szállított nyersanyagok és árucikkek megjelölésével is segített.

A térkép is a feladatsorhoz tartozott Forrás: Origo

A török és a magyar seregek fontosabb összecsapásait viszont már számok alapján lehetett bejelölni, a válasz betűjelét a megadott számhoz párosítva.

Vaktérképen kellett bejelölni a török és magyar seregek fontosabb ütközeteit Forrás: Origo

Több kérdés is vonatkozott az amerikai történelemre, a helyes válaszokat bekarikázhatták a diákok.

Az amerikai elnök jogköreit is ismerniük kellett az érettségizőknek Forrás: Origo

Az augsburgi vallásbéke jelentését és szerepét igaz-hamis válaszok alapján lehetett meghatározni.

Igaz vagy hamis? Forrás: Origo
A történelemérettségi írásbeli tesztje, ezt vehették kézbe a diákok Forrás: Origo

A vizsgázóknak idézetek alapján kellett azonosítaniuk, hogy a kérdéses szöveg melyik középkori magyar társadalmi vagy népcsoportra vonatkozik.

A feudális magyar társadalom összetételéről is szóltak kérdések Forrás: Origo