A bizonytalanokon kifoghatott a töriérettségi

News, történelem érettségi
Vágólapra másolva!
Az osztrák-magyar kiegyezés, a török hódítások kora és a jelenkori népességrobbanás is feladat volt a történelemérettségin. A feleletválasztós és igaz-hamis kérdések miatt a bizonytalanoknak nehéz is lehetett a vizsga.
Vágólapra másolva!

A magyar és a matematika után a történelemmel folytatódik a 2015-ös érettségi, a diákok a középszintű vizsga első részében a török hódításról, az ENSZ-ről és a népességrobbanásról szóló feladatokat oldhatnak meg.

Átfogó kínálat

Téma emellett a Nyugatrómai Birodalom, a reformáció, az osztrák-magyar kiegyezés, a két világháború közötti Magyarország történelme és a második világháborútól a rendszerváltásig terjedő időszak is - tudta meg az eduline.hu.

Évszámok és nevek

Az érettségi vizsga kétrészes, az első szakaszban 10-12 rövid feladatot kell megoldani, ezek a szaknyelv ismeretét, a tárgyi tudást (évszámok, nevek, topográfia) ellenőrzik. Az első etapban általában szövegeket, képeket vagy diagramokat kell értelmezni.

Esszé a második részben

A második rész nyolc esszéfeladatot kínált, ezek közül hármat kellett megoldani. Az egyik téma az egyetemes történelemhez kapcsolódik, a másik kettő pedig a magyar történelem megadott korszakaihoz.

A vizsgázók a Rákosi-korszak, az 1960-70-es évek, Szent István, Hunyadi Mátyás, II. József, a jobbágyfelszabadítás, Németország az első világháborúban és a felvilágosodás témakörében választhattak.

Vizsgázók a történelemérettségi első, feleletválasztós szakaszában Forrás: Origo

Ezekről két fogalmazást kell írni, 70-90 szó, illetve 150-160 szó terjedelemben.

Igaz-hamis, összekötős

Közepesen nehéz volt a töriérettségi első része az Origónak nyilatkozó vizsgázó szerint. "Megoldható volt, sok igaz-hamis állítás és több (a, b, c, d) válasz közül kellett választanunk, a mellékelt térképen pedig jelölnünk az adott esemény helyszínét" - mesélte az érettségiző lány, akit csak az zavart, hogy a feleletválasztós megoldás miatt rossz válasz esetén minden pontot elveszíthet egy-egy feladatnál.

Az amerikai elnök is téma

Az Origo úgy tudja, a feleletválasztós részben több, Amerikára vonatkozó kérdés szerepelt - így például az, hogy kik és mikor jelentették meg a Függetlenségi nyilatkozatot, és hogy milyen jogkörei vannak az amerikai elnöknek.

Jól jött az atlasz

Igaza lett az Origónak nyilatkozó történelemtanárnak, az atlasz most is jól fogott az érettségi során, és az esszéíráskor is hasznos volt a mellékelt kronológiai leírás miatt. Szendrei Péter alternatív megoldási javaslatait hamarosan bemutatjuk.