Soha nem volt még ilyen nehéz a matekérettségi

matek érettségi
Vágólapra másolva!
Paraméteres egyenlet és statisztikai feladat is szerepel a középszintű matematikaérettségin. Egy tanár szerint az utóbbi évek legnehezebb feladatsorát kapták a diákok.
Vágólapra másolva!

Talán még soha nem volt olyan nehéz a középszintű matematikaérettségi, mint az idén – mondta az eduline-nak egy tanár. A szakportál információi szerint a reggel 8 órakor kezdődött vizsga első részében logikai feladat is van, ami egyáltalán nem szokványos.

Ráadásul a diákok egy paraméteres egyenletet is kaptak, ilyen még soha nem fordult elő a középszintű matekérettségin.

Már a matekérettségi elején megijedhettek a diákok Forrás: Origo

Sorozat és statisztika

Az első részben szerepel egy sorozat is, ezen felül statisztikai feladat is van, ahol terjedelmet és mediánt kérnek. A feladatlap vége felé pedig egy bonyolultnak tűnő kérdés van, amelytől ránézésre elmegy a kedvük a diákoknak – mondta a szaktanár.

Könnyebb a második rész

A szaktanár szerint az érettségi második része már lényegesen könnyebb volt. Volt benne egy síkgeometriai feladat, ez valószínűleg ment a diákoknak. A következő feladat egyik részében egy egyenletrendszert kellett felírni, ez már nagyobb kihívás volt az érettségizőknek.

A feladatok között szerepel továbbá százalék- és térfogatszámítás, valószínűség-számítás, valamint egy komplexebb, kombinatorikát, valószínűség-számítást és halmazelméletet magába foglaló feladat is.

Az Origo videóján még megnézheti, hogyan kellett készülni a matekérettségire, ha pedig arra kíváncsi, hogyan kellett volna megoldani a magyarérettségit, ide kattintson.