Juhász Péter legyőzte a rendőrséget

Juhász Péter V. kerületi polgármester-jelölt ad interjút
Juhász Péter V. kerületi polgármester-jelölt ad interjút 2014. szeptember 23-án
Vágólapra másolva!
Juhász Péternek adott igazat a rendőrséggel szemben a bíróság. Ez azt jelenti, hogy lehet tüntetni Orbán Viktor XII. kerületi háza előtt annak ellenére is, hogy a területet a Terrorelhárítási Központ szigorúan felügyeli.
Vágólapra másolva!

Felülbírálta és elutasította a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a rendőrség áprilisi határozatát, amellyel a hatóság megtiltotta az Együtt alelnökének, hogy Orbán Viktor budapesti háza elé szervezzen demonstrációt.

Alaptörvény-ellenes a tiltás

A békés gyülekezéshez és a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő jog sérült azzal, hogy a rendőrség megtiltotta az Együtt-alelnök Juhász Péternek és társainak tiltakozó demonstrációját Orbán Viktor miniszterelnök Cinege úti háza előtt - erről döntött Juhász beadványa nyomán a bíróság.

Juhásznak adott igazat a bíróság, a rendőrségi tiltást hatályon kívül helyezte Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mint arról az Origo is beszámolt, a rendőrség április végén arra hivatkozva nem engedélyezte a demonstrációt, hogy az "mások jogainak és szabadságának sérelmével járna". Az egyórás akción az Együtt alelnöke sajtótájékoztatót tartott volna, és levelet dobott volna be Orbán Viktor postaládájába.

Legyőzte Juhász a tiltást

Juhász Péter az Origo kérdésére a bírósági ítéletet úgy értékelte, hogy az világossá tette: lehet tüntetni Orbán Viktor háza előtt, még akkor is, ha a környéket a miniszterelnök védelmét ellátó Terrorelhárítási Központ (TEK) jó ideje folyamatosan egyfajta védett övezetként szigorúan ellenőrzi.

A bíróság végzést hozott, hogy lehet tüntetni akár Orbán háza előtt is.Álláspontjuk szerint jogtalan volt a...

Posted by Juhász Péter on 2015. május 5.

Az Origo írta meg, hogy március végén a TEK "személy- és létesítménybiztonsági intézkedés" keretében három hónappal meghosszabbította a környék lezárását. A TEK határozata alapján korlátozható a gyülekezési jog is a környéken. Ezt a tételt bírálta most felül a bíróság.

A TEK létesítménybiztonsági intézkedésével érintett terület Orbán környékén Forrás: Origo

Cinege út vagy Felcsút a cél

Időközben egyébként az Együtt a kormányfő felcsúti háza elé is tüntetést jelentett be, amelyet Juhász közlése szerint eddig nem tiltottak meg, tehát elvileg ott is megtarthatják a demonstrációjukat. Azt tervezték, hogy saját nemzeti konzultációs kérdőívüket dobják be a miniszterelnök postaládájába.

Korábban tüntettek az Együtt aktivistái Orbán Viktor felcsúti háza előtt is Forrás: Facebook/Együtt

A párt aktivistái áprilisban egy országos akció részeként egyszer már tüntettek a stadion mellett álló épület előtt a "Korrupció Kormánya" ellen. Juhász szerint a bírósági ítélet után most meggondolják, hogy melyik helyszínre menjenek tüntetni: Felcsútra vagy inkább mégis a Cinege útra.

Az Együtt aktivistái korábban Orbán házánál - 80 ezerre büntették miatta Juhászt Forrás: Facebook/Együtt

Április közepén még tüntettek az Együtt aktivistái Orbán Viktor Cinege úti háza előtt. A tiltakozók akkor a TEK tiltása ellenére a kapuig jutottak, de utóbb Juhász Pétert a gyülekezési joggal való visszaélés szabálysértése miatt 80 ezer forint pénzbírsággal sújtották - határidőn túl jelentette be az akciót.