Itt a matekérettségi

matekérettségi
Vágólapra másolva!
Nézze meg az Origón a mai matekérettségi feladatsorát! Tényleg olyan nehéz volt? Van, aki szerint ez volt minden idők legnehezebb matekérettségije. Ma délelőtt 80 ezer diák esett neki az alábbi feladatlapnak.   
Vágólapra másolva!

Talán még soha nem volt olyan nehéz a középszintű matematikaérettségi, mint az idén – mondta az eduline-nak egy tanár. Az MTI-nek nyilatkozó pedagógusok nagy része viszont átlagos nehézségűnek tartja a feladatsort, bár azt elismerték, hogy voltak benne szokatlan elemek, és hogy a diákok nagy része az utolsó percig dolgozott a rendelkezésükre álló három órában.

A borító Forrás: Origo

A matematika középszintű írásbeli vizsgája 180 perces volt. A diákok először az I. feladatlapot (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldották meg.

Kezdjünk bele! Forrás: Origo

Ritkábban szerepelnek az érettségin például a vektorok, és meglepő volt, hogy két, sorozattal kapcsolatos példa is akadt, a statisztika és a valószínűségszámítás ugyanakkor minden évben előfordul a feladatok között - mondta Heilmann Józsefné, a szekszárdi Garay János Gimnázium igazgatója.

A folytatás Forrás: Origo

Rajzoljon gráfot! Forrás: Origo

"A diákok nehéznek mondták a vizsgát, hosszú volt a feladatsor, nem volt idő arra, hogy ha valamit nem tudtak, visszatérjenek rá, és hosszabban elgondolkodjanak rajta" - mondta Heilmann Józsefné a szekszárdi Garay János Gimnázium igazgatója

Az első kockára a 11. kérdésig kellett várni Forrás: Origo

Az I. feladatlap 10-12 feladatot tartalmazott, és az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések alkották a gerincét.

Valószínűség-számítás Forrás: Origo

"Az első feladatsort a diákok kimondottan nehéznek találták, a feladat második részére adott időt végigdolgozták. A felügyelő tanárnak az érettségi végén szólnia kellett, hogy a diákok fejezzék be a munkát, mert sokan az utolsó percben is dolgoztak" - mondta Csapos Zsolt, a nyírbátori Báthory István Katolikus Gimnázium és Szakközépiskola igazgatóhelyettese

A háromszög sem maradt ki Forrás: Origo

Egy oldal egy egyenletre Forrás: Origo

Középszinten 1252 helyszínen 77 236 vizsgázó, emelt szinten 84 helyszínen 3696 diák adott számot kedden tudásáról.

Segítsünk Zsuzsa nagyszüleinek Forrás: Origo

A II. feladatlap két részből állt: az első rész három feladatot tartalmazott, azok egy vagy több kérdésből álltak, míg a második rész szintén három feladatból állt, ezek közül a vizsgázó választása szerint kettőt kellett megoldani, és csak ez a kettő értékelhető.

Chose your destiny 1 Forrás: Origo

Angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven is vizsgáztak matematikából.

Chose your destiny 2 Forrás: Origo

Chose your destiny 3 Forrás: Origo

Oldja meg a feladatokat az Origóval! Hamarosan jelentkezünk Koren Balázzsal, a Fazekas Mihály Gimnázium matektanárával, aki elmondja, melyik feladatot, hogyan kell megoldani.