Tömeges fakivágás Zuglóban

fakivágás, BVSC, Zugló
Hetvenegy fát vágtak ki a futballpálya mellett, állítólag életveszélyesek voltak
Vágólapra másolva!
Hetven jegenyenyárt vágtak ki a BVSC területén, állítólag veszélyeztették az ott focizókat. A jegenye 25-30 év után könnyen korhad, törik, de visszavágással megmenthető lenne.
Vágólapra másolva!

Többé nem ad árnyékot a BVSC-Zugló focipálya melletti fasora: 71 jegenyefa kivágásáról döntött április végén a sportklub vezetősége. Úgy tudjuk, a tömeges fairtásról nem tájékoztatták a kerületi lakosságot, a hírről egy civil Facebook-oldal, a Zuglóiak Fóruma számolt be először.

Muszáj volt vágni

A BVSC ügyvezető elnöke szerint elkerülhetetlen volt a fák kidöntése. "Muszáj volt kivágni a jegenyéket, kiöregedtek és törékenyek voltak, életveszélyt jelentettek a sportolókra. Ráadásul, sokan allgeriásak is pollenjükre" - mondta az Origónak Szentpáli Gábor, hozzátéve, egy szakértői vizsgálat után döntöttek a fairtásról, nem akartak életveszélyes kockázatot vállalni.

Szuvas vagy sem?

Bár Szentpáli Gábor szerint a fák legalább 50 évesek és szuvasak voltak, a Zuglóiak Fórumán megosztott képeken egészséges, ép törzseket látni.

SzentPáli Gábor szerint a kidöntött fák korhadtak és szuvasak voltak, itt viszont épnek tűnnek Forrás: Facebook / Zuglóiak Fóruma

Érdeklődtünk a fakivágásokért felelős zuglói szakhatóságnál is: kérdéseinket írásban kérték, de azokra több nap után sem válaszoltak.

Gyorsan nő és öregedik

"A jegenyenyár igénytelen és rendkívül gyorsan növekvő fa, törzse akár egy-két métert is nyúlhat évente. Bár kora nehezen megállapítható, tény az is, hogy 25-30 év után kezd kiöregedni, és ilyenkor egyre törékenyebbé válik" - mondta el az Origónak Megyeri Szabolcs kertészmérnök.

Hetvenegy fát vágtak ki a BVSC futballpályája mellett, állítólag életveszélyesek voltak Forrás: Facebook / Zuglóiak Fóruma

A szakértő sem tartja kizártnak, hogy a BVSC fái veszélyessé váltak, szerinte azonban nem az irtás a megoldás: a fafajtát elég visszavágni, amit nagyon jól tűr, és meg is fiatalodik tőle. Bár a BVSC új fákat ültet a kivágottak helyére, azoknak még évek kellenek a megerősödéshez.

Ha szóltak volna

Megyeri Szabolcs az ügy kapcsán megjegyezte, rendszerszintű problémásnak látja a tájékoztatás hiányát: ha a lakosságot értesítenék a tervezett faritkításokról, parkrendezésekről, valószínűleg megértőbben fogadnák a változásokat - az egyik-napról a másikra kiirtott ligetek, fasorok látványa azonban érthető módon pánikot kelt.

Szemét ügy

Zuglóban legutóbb egy kigyulladt illegális szeméttelep miatt parázslott a hangulat: Karácsony Gergely PM-es polgármester feljelentést tett az ügyben. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy szándékos gyújtogatás történt, valaki így akart megszabadulni a problémás teleptől.

Négy méteres szemétrakás lángolt ötszáz négyzetméteren a zuglói Rákospatak utcában Forrás: MTI/Lakatos Péter

A polgármester emlékeztetett rá, nem ez volt az első tűzeset az illegális telepen, de a kerületnek nincsenek megfelelő hatósági eszközei a MÁV-tól bérelt területen álló szemétlerakat megszüntetésére.

Puhány fellépés?

Zugló vezetője az is kifogásolta, hogy a környezetvédelmi hatóság nem jár el sokkal erélyesebben, és noha kötelezte a bérlőt, hogy szállítsa el a hulladékot, ez után is csak szerény bírságot szabott ki.