Erre kell figyelni a matekérettségin

érettségi vizsga iskola diák
Debrecen, 2014. május 6. Egy diák a középszintű matematika érettségi vizsgán a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban 2014. május 6-án. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint középszinten 1278 helyszínen 80 144 diák, emelt szinten 82 helyszínen 3897 vizsgázó tesz érettségi vizsgát. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Mindenki aludjon, ne felejtse el beállítani az ébresztőórát, és hagyományos számológépet vigyen magával – ez csak néhány az Origo tanácsai közül a matekérettségire készülőknek. Fontos, hogy mindenki pontosan olvassa el a feladatokat, valamint ha lehetséges, a legapróbb információkat is írja le, mert pluszpontokat kaphat érte. 
Vágólapra másolva!

Ha valaki érettségire készül, természetesen nagyon fontos, hogy előző este kialudja magát, egyen és igyon rendesen, de a matematika előtt más apróságokra is oda kell figyelni. A fekete és kék golyóstollakon kívül nem árt, ha a diák több körzőt visz magával, valamint ne hagyja otthon a számológépet és a függvénytáblázatot sem. Figyelem, a számológép hagyományos eszközt jelent, arról senki ne álmodjon, hogy mobiltelefont vihet be magával.

Időbeosztás

A matekérettségi két részből áll. Az elsőre 45 perc van, már ezen meg lehet szerezni a ketteshez szükséges 30 pontot. Bár ez könnyű, rövid feladatokból áll, de itt is figyelni kell arra, hogy mindenre konkrét választ adjon a vizsgázó. Ha valaki nem olvassa el, pontosan mit kérnek válaszként, akkor értékes pontokat veszíthet. Továbbá nem szabad leragadni egy feladatnál sem, mert akkor nem biztos, hogy elég lesz a háromnegyed óra.

Hajsza a részpontokért

Az érettségi második részének érdemes rögtön a végére lapozni, és eldönteni, hogy a három 17 pontos feladat közül melyik lesz az, amit nem csinálunk meg. Ezt át kell húzni a feladatlapon, majd a számát be kell írni az első oldalon található téglalapba. Ha a vizsgázó ezt nem teszi meg, akkor automatikusan az utolsó feladatot nem fogja értékeli a tanár. Fontos, hogy a levezetésért is lehet részpontokat kapni, ami sokat számít akkor is, ha valaki esetleg a teljes feladatot nem tudja megcsinálni.

Bár lehet új lapot kérni, a vizsga végén jelezni kell, hogy a leadott lapok közül hány piszkozat.