Bodor Ádám szerint is nehéz a novellája

Bodor Ádám FOTÓ író KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása laza arckép, portré művész SZEMÉLY Budapest, 2012. június 6.
Bodor Ádám író, aki a Verhovina madarai könyvével a Szépíró Díjat kapta a Szépírók Társaságának ügyvezető elnökétől, Csaplár F. V
Budapest, 2012. június 6. Bodor Ádám író, aki a Verhovina madarai könyvével a Szépíró Díjat kapta a Szépírók Társaságának ügyvezető elnökétől, Csaplár F. Vilmostól az Alexandra Könyváruházban. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Bodor Ádám és Grendel Lajos csak a reggeli hírekből tudta meg, hogy műveik tételként szerepelnek az irodalom írásbeli érettségin. Nem lehetett könnyű a vizsgázók dolga, a beválasztott elbeszélést én is összetett szövegnek tartom - mondta az Origónak Bodor Ádám, az Állatkert című novella szerzője.
Vágólapra másolva!

Grendel Lajos az internetet böngészve, Bodor Ádám rádióból tudta meg, hogy egy-egy szövegrészletük bekerült a irodalom írásbeli érettségi tételei közé.

Nem lehetett könnyű

"Igaz, hogy a Sinistra-körzet egy részlete már volt tétel, de nem számítottam rá, hogy egy másik művemet is beválogatják. Az írásomat választóknak nem lehetett könnyű dolga: az Állatkert című novellát én is nehéz szövegnek tartom, még a Megérkezés északra című, 1978-as kötetben jelent meg" - mondta el az Origónak a Kossuth-díjas író.

Bodor Ádám írásai nem először szerepelnek érettségi tételként Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az elbeszélés feszült hangulatú, az idillinek tűnő állatkerti séta csak leplezi az elfojtott indulatokat. A töredékes, elhallgatott családi történetre utaló párbeszédek sem jelentenek feloldást, a megértést pedig nehezíti a szereplők közötti kulturális és nyelvi szakadék is.

Részlet Bodor Ádám Állatkert című novellájából

Kovács Vili most hirtelen megfordult, szemöldöke, mint egy elérzékenyült gyermeknek, megrándult, kezével simította ki elboruló arcát. – Gyere –, mondta és belekarolt a sógornőjébe, elcipelte egy padig, és leültek. – Gyere, beszélgessünk. – Kovács Wladimir felesége elmosolyodott. Kovács Vili is elmosolyodott, szárazon és fenyegetően és azt mondta: - Utállak. – Az asszony újra elmosolyodott, és bólintott. – Utállak. Mindkettőtöket utállak. – Aztán kimerülten elhallgatott.

Egészen furcsa, milyen csend van, hogy itt micsod a nyugalom honol – mondta Kovács Wladimir, miközben melléjük telepedett. – Ilyet már rég nem éreztem. Hol kap az ember manapság ennyi csendet és ilyen jó levegőt.

Most kiderül, mennyire érthető

Váratlanul érte a hír a szintén Kossuth-díjas Grendelt Lajost is, akit a Facebookon értünk el. Mint mesélte, semmilyen tájékoztatást nem kapott arról, hogy a Modern magyar irodalom történetének bevezetője is választható lesz majd az érettségin.

Grendel Lajos, Kossuth-díjas író. Jónak tartja az idei irodalom érettségi tételeket, különösen Jékely Zoltánnak örül Forrás: MTI/Kollányi Péter

Hozzátette, most tudja meg ő is, mennyire érthető ez egy érettségiző fiatal számára.

Részlet Grenel Lajos irodalomtörténeti kötetének bevezetőjéből

"A szerzők és műveik kiválasztásánál ugyanis elsősorban az a szempont vezérelt, amit Kulcsár Szabó Ernő az irodalom mindenkori – de az irodalom időbeli létmódjából következően mindig változó – nyelvi és poétikai hatáspotenciáljának, rajta keresztül pedig a beszédmód és annak történeti−világértelmezési feltételezettségének nevez.

A beszédmód változásai és alakulásai foglalkoztattak ennek a munkának írásakor, az életműveken belül, illetve az adott korszak irodalmi kontextusa és nem utolsósorban a jelen felől nézve. Más szóval az érdekelt, ami, megítélésem szerint, a modernizmust megelőző irodalomtörténeti korszaktól szemléletében és beszédmódjában eltérő."

Jékely visszatér

A megkérdezett írók egyaránt jónak tartották a szövegalkotási feladatokat. Grendel Lajos különösen örült a szerinte túlzottan is mellőzött Jékely Zoltánnak, akire szerinte korábban nem figyelt eléggé az irodalomkritika.

80 ezren érettségiznek

A magyar nyelv és irodalom tárgyból középszinten 1174 helyszínen 77 975 vizsgázó, emelt szinten 50 helyszínen 1904 vizsgázó tesz idén érettségit.

80 ezren vesznek részt a 2015-ös magyar irodalom és nyelv érettségin Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A 8 órakor megkezdett vizsgán a diákok először a szövegértési feladatlapot oldották meg 60 perc alatt, és csak ennek az összegyűjtése után kezdhették meg a szövegalkotási feladatlap kitöltését. Itt a vizsgázó három eltérő típusú, műfajú és témájú szövegalkotási feladatból választ egyet.

Példák az időre

Az idei írásbelin Grendel Lajos és Bodor Ádám szövegei mellett az érettségizőknek Tóth Árpád Elégia egy rekettyebokorhoz és Jékely Zoltán Az ég játékai című versét kellett összevetniük. A vizsgázóknak, egy Seneca-idézetről is kellett fogalmazást írniuk, Az idő a miénk címmel - ebben 3-4 példát kellett öszegyűjteniük olyan irodalmi alkotásra, ami az időről szól.

Ez szívás

Az Origo szavazást indított, hogy kiderítsük, a Google használata nélkül mit az olvasók eszébe Grendel Lajosról. A nem tudom válasznak az "Ez szívás..." felelt meg. Erre kattintottak a legtöbben: a lekérdezett időpontban 2701 szavazó közül 1870 nem is hallott a szlovákiai magyar íróról, 554-en tudták, kiről van szó, 170 voksolónak pedig "Lajos, a hentes" ugrott be először.