Ez lesz a magyarérettségin

érettségi vizsga iskola diák
Pilisvörösvár, 2011. május 2. Megkezdődött a középszintű magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban. Magyar nyelv és irodalom vizsgatárgyból országszerte középszinten 1192 helyszínen 90.275 tanuló, emelt szinten 34 helyszínen 1292 diák tesz érettségi vizsgát. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Mindenki aludja ki magát, időben induljon el a hétfői magyarérettségire, és ha tud, akkor egyen is valamit – egyebek között ezt tanácsolja a holnapi vizsgázóknak az Origo. Mindenki olvassa végig figyelmesen a feladatokat, kövesse az utasításokat, és pontosan azt csinálja, amit a dolgozatban várnak tőle.
Vágólapra másolva!

A magyarnyelv- és irodalomérettségi két részből áll: az első a szövegértés, erre 60 percet adnak. Mindenki olvassa végig és értelmezze a szöveget, mert egyszerűnek tűnik, de itt van hibalehetőség.

Az érettségi második része a szövegalkotás. Itt lesz érvelés, verselemzés, vers-összehasonlítás, illetve novellaelemzés. Az utóbbi kettőből azonban csak egy szerepel majd a feladatlapon. Senki se határozza el előre, hogy mit fog választani, mert ettől könnyen begörcsölhet.

Megfontoltság

Mindenki húzza alá az elemzési szempontokat, és ezeket figyelembe véve írja a dolgozatát, mert ezek a szempontok a pontozás során döntő súllyal esnek latba. Amiben valaki nem biztos, azt ne írja le, mert pontlevonással járhat. Általában sokan választják a novellaelemzést, de gyakran elkövetik azt a hibát, hogy leírják a mű tartalmát, pedig a novellaelemzésnek is pontos szempontjai vannak.

Az Origón a következő napokban nyomon követhetik a magyar-, a matematika- és a történelemérettségi feladatainak megoldását is.