Pécsen mindenki a halálbüntetésről beszélt

Orbán Viktor, Pécs
Orbán Viktor Pécsen
Vágólapra másolva!
A városházán és azon kívül is a halálbüntetés volt a fő téma Pécsen, de a kormány teljesítményéről, az egészségügyről és az ország helyzetéről is beszéltek. A városházán Orbán Viktor, a téren pedig a nép. A kormánypártiak és az ellenzékiek is azt mondták, örülnének a halálbüntetés bevezetésének.
Vágólapra másolva!

„Kossuth Lajos azt üzente, elfogyott a regimentje” - énekelte az Orbán Viktorra várakozók spontán kórusa a pécsi Széchenyi téren, a városháza előtt. A maroknyi ellentüntető rigmusait könnyedén letorkolták, de a kormánypártiak sem lehettek többen, mint ötvenen. Volt egy kis beszólogatás a két társaság között, de tettlegességig nem fajult a dolog.

Támogatók és tüntetők várták Fotó: Polyák Attila - Origo

Siker, tudás és halálbüntetés

Odabent, a városházán Orbán Viktor sikerekről, autópályáról, ipari parkokról és halálbüntetésről beszélt. A miniszterelnök a Modern Városok program részeként látogatott el Pécsre. Ez lényegében egy ígéret-turné. A kormány szeretné, ha a fejlesztési pénzek elköltéséről nem odafent Budapesten döntenének, hanem helyben, a helybeliek. A Modern Városok turné eddigi állomásai Sopron, Eger, Zalaegerszeg és Miskolc voltak.

A pécsiekhez autópályák, elkerülő utak, ipari parkok és vízi-vidámparkok ígéretével érkezett a kormányfő, és azt is megemlítette, hogy szívesen adnának több pénzt a Pécsi Tudományegyetemnek, ha az intézmény összekapja magát.

Autópályákat, elkerülő utak, ipari parkokat és vidámparkokat ígéret a kormányfő Fotó: Polyák Attila - Origo

Napirend és halálbüntetés

Az adu ászt Orbán Viktor csak a kérdések kezdetekor csapta ki az ingujjából. Halálbüntetés. A köztévé tudósítója tette fel a kérdést, hogy a múlt heti trafikgyilkosság után tervez-e jogszabály-módosítást a miniszterelnök? Persze a miniszterelnök nem azt mondta, hogy bevezetik a halálbüntetést. Hanem azt, hogy „napirenden kell tartani a kérdést”.

Ezek után a többi kérdés, és a rájuk adott válasz már nem nagyon ütötte át az ingerküszöböt. Az egészségügy sok fejlesztésre szorul, ismerte el a kormányfő, de hát nem lehet kettesével szedni a lépcsőfokokat. Ennek nyilván örülne a hölgy, aki a a tájékoztató előtt beszéltünk a téren. Ápolónőként mutatkozott be, és azt állította, hétvégén egyetlen mentőautó jut a megyére.

Akár az egyetem is kaphat pénzt Fotó: Polyák Attila - Origo

Csalódás és halálbüntetés

Az énekszó nem csalta ki a miniszterelnököt. Amikor a tér szélén parkoló fekete autókba elkezdtek beszállni az öltönyösök (Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter, Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár), a kórus hangereje megemelkedett, de Orbán máshol távozott az épületből. Egy német focimezt viselő hölgy a fejét csóválva nézi a dalolókat. Ellenzéki szavazónak gondolnánk, de nem is tévedhetünk nagyobbat.

A kormányfő máshol távozott Fotó: Polyák Attila - Origo

„Én fideszes vagyok, de nagyot csalódtam bennük. Ha nem Németországban élnék, a lányom nem végezte volna el az egyetemet. Diplomás emberként 120 ezret keresnék itthon, ha lenne számomra munka. De amúgy nem lenne. Az egész megyében nincs munka. Még utcaseprőnek sem vennének fel” - mondta a hölgy, aki azért legközelebb is a Fideszre fog szavazni. „Nincs más alternatíva. Remélem, összekapják magukat”. A halálbüntetésre szüksége lenne szerinte.

János, Feri és halálbüntetés

„Csak jót tudunk mondani a kormányról” - mondta az a csoport, akik nyugdíjasként mutatkoztak be. „Na jó, vannak azért hibák. De több a jó, mint a rossz”. A kormány fő negatívuma, hogy egyesek nem akarnak leszállni a magas lóról - derül ki. Nem akarnak neveket mondani, de végül az egyikük célzást tesz egy bizonyos Jánosra. Ennek ellenére úgy érzik, igenis jobb lett az életük az elmúlt években, főleg a rezsicsökkentés miatt. Úgy látják, hogy az országban nőtt az életszínvonal, és többet tudnak vásárolni a nyugdíjukból.

A halálbüntetés bevezetésének ők is örülnének. „Nagyon helyes!”

„Szemet szemért!” - kiabálják. Először azokat kellene kiirtani, akik gátolják a felemelkedésünket. Nem akarnak nevet mondani, de végül az egyikük célzást tesz egy bizonyos Ferire.

Szakértő és halálbüntetés

Az Orbán Viktor ellen tüntető csoportosulás, az Ellenállás Szigete Radikális Tömörülés szerint a kormány minden eddigi tettével ártott az országnak. A Fidesz fő bűnei a korrupció, az oktatás és az egészségügy kezelése. A véleményüknek azzal adnak hangot, hogy a Kossuth téren (a pécsin) szobroznak addig a napig, amíg a kormány „el nem takarodik”.

Szerintük az ország bajait csak egy szakértői kormány tudná rendbe hozni, a rendelkezésre álló pártok nem alkalmasak rá.

Figyelemelterelés és halálbüntetés

A halálbüntetés bedobása szerintük csak figyelemelterelés. Orbán Viktor soha sem vezetné be, de el akarja terelni a figyelmet arról, hogy a „trafikok fóliái tehetnek szegény lány haláláról”. Amúgy a halálbüntetésre szerintük is szükség lenne. „Példát kell statuálni” - mondták.

Amikor tovább mentek, egyikük visszajött hozzánk. „Én nem vagyok biztos benne, hogy be kellene vezetni” - mondta halkan. „Valóban sok érv szól mellette, de ellene is.”