Az életéért könyörgött, de 10 centiről fejbe lőtték

Kun Tamás ÉPÜLET fegyőr FOTÓ ÁLTALÁNOS SZEMÉLY tárgyalás tárgyalóterem vádlott ÉPÜLET fegyőr FOTÓ ÁLTALÁNOS SZEMÉLY tárgyalás tárgyalóterem vádlott Budapest, 2013. április 25.
A csepeli kettős gyilkosság elsőrendű vádlottja, Kun Tamás (háttal, k) az ítéle
Budapest, 2013. április 25. A csepeli kettős gyilkosság elsőrendű vádlottja, Kun Tamás (háttal, k) az ítéletet indoklását hallgatja a Fővárosi Ítélőtáblán, a Kúria dísztermében 2013. április 25-én. Az elsőrendű vádlottat tényleges életfogytiglan tartó szabadságvesztésre, a másodrendű vádlottat szintén életfogytiglanra ítélte a bíróság előre kitervelt, aljas indokból elkövetett emberölésért. A Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában az intézmény igazgatóját és helyettesét 2009. január 7-én ölték meg az elítéltek. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Két évvel a jogerős bírósági döntés után mutatták be a csepeli kettős gyilkosságról szóló dokumentumfilmet. Az alkotók célja az volt, hogy a BBC oknyomozói szabályainak megfelelő darabot készítsenek az európai kriminalisztikában is egyedülálló eset feldolgozása során. Tervük sikerült, de egy súlyos hiba így is becsúszott.
Vágólapra másolva!

"Kun Tamás közvetlen közelről bal halántékon lőtte Takács Józsefet, aki azonnal meghalt. A megrettent Papp László a pisztollyal a kezében feléje közelítő Kun Tamás elől az iroda hátsó része felé hátrált, és folyamatosan kérlelte, hogy ne lője le, de Kun nem könyörült. Később Kun észlelte, hogy Papp még lélegzik. Lehajolt a földön fekvő emberhez, és körülbelül 10 centiméterről fejbe lőtte. Papp még ekkor sem halt meg, hanem 11 percig élt.”

A hanganyag volt a legfőbb bizonyíték

Több mint hat évvel a gyilkosság és két évvel a jogerős ítélet után készült el az első dokumentumfilm a XXI. kerületben történtekről. Az alkotást hétfő este mutatták be az Uránia dísztermében, amelyet megtöltöttek a hozzátartozók, érdeklődők, de fura módon egyetlen politikust sem lehetett látni. A műalkotás az egykori híradások, bírósági bizonyítékok, a tárgyalásokon készült archív felvételek, a döntő bizonyítékul szolgáló hanganyag alapján, rekonstruált jelenetek segítségével mutatta be a drámai mozzanatokat.

A csepeli kettős gyilkosság elsőrendű vádlottja, Kun Tamás (háttal) az ítélet indoklását hallgatja Forrás: MTI/Marjai János

Deme végig ott volt

2009. január 7-én az egész országot megrázta a csepeli általános és szakképző iskolában történt bűncselekmény. Kun Tamás, az iskola gondnoka előre kitervelten végzett Takács Józseffel, az intézmény igazgatójával, MSZP-s képviselővel és Papp Lászlóval, az egyik tanárral. A gyilkosság során végig jelen volt Deme Gábor, aki korábban az intézmény gazdasági igazgatója volt. Az indíték az a körülbelül hatmillió forint volt, amit Deme még gazdasági vezetőként elsikkasztott.

Tárgyszerűség

Itthon az elmúlt évtizedekben csak elvétve készültek aktuális politikai témákat feldolgozó dokumentumfilmek, ráadásul sok közülük eléggé egyoldalú volt. Éppen emiatt előzetesen arra lehetett számítani, hogy a film az események feldolgozása során egyértelmű politikai üzenetet közvetít majd. Ráadásul a téma is egyértelműen a baloldal számára jelent komoly politikai hátrányt.

Kellemes csalódásként hatott, hogy a film rendezői mind az áldozatok, mind az elkövetők hozzátartozóinak szempontjait bemutatták. Megszólalt az alkotásban Kun Tamás nevelt lánya, és Deme Gáborról is elhangzottak kedvező értékelések. Érthetően, az áldozatok hozzátartozói nagyon élesen nyilatkoztak az elkövetőkről, és érzelmeiket sem próbálták leplezni.

Életfogytig tartó büntetést kaptak a hidegvérű gyilkosok Forrás: Origo

Hol van az MSZP?

Meglepetés volt, hogy az 52 perces filmben csupán kétszer hangzott el az MSZP neve, pedig a gyilkosság éppen a "legrosszabbkor jött" a szocialistáknak. A gazdasági világválság azokban a napokban tetőzött Magyarországon, és az akkori kormánypártnak nyugalomra és nem egy országos botrányra volt szüksége. Nem lehet bizonyítani, hogy a gyilkosságnak a pártok megítélésére jelentős hatása lett volna, de az biztos, hogy az MSZP-nek semmiképpen sem használt az ügy.

Az alkotók józanságát mutatja, hogy ezt a szálat egyáltalán nem keverték bele az eseményekbe, inkább a gyilkosság pszichológiai motivációit próbálták feltárni. Percről percre mesélték el a történteket, de ezalatt folyamatosan arra keresték a választ, hogy a két elkövető hogyan juthatott el odáig, hogy hidegvérrel végezzen a két ártatlan férfival.

Válaszkísérletet kapunk a tett pontos indítékára, hangsúlyosan jelenik meg a hatalomhoz való ragaszkodás mint legfőbb mozgatórugó, de a nézők más válaszokat is kapnak. Az ügyvédtől a kriminálpszichológusig mindenki próbál magyarázatot adni a brutális tettre, de az emberi elme legrejtettebb zugait nekik sem sikerül teljesen feltárni.

Kun Tamás kérlelhetetlenül végzett áldozataival Forrás: MTI/Marjai János

Kár érte

A film lezárása azonban érthetetlen. Az utolsó bejátszásoknál zseninek és őrültnek tartott világhírű politikusok portréit vonultatják föl az alkotók. Nem tudni, milyen szándékból, de az őrült, tömeggyilkos vezetők, Sztálin, Hitler, Lenin és Mao között feltűnik Richard Nixon egykori amerikai elnök is. Tény, hogy Nixonnak egy meglehetősen csúnya botrány miatt kellett távoznia a hatalomból, de őt egy lapon említeni a több tízmillió ember haláláért felelős diktátorokkal, finoman szólva sem volt jó ötlet.

Ítélet

A csepeli kettős gyilkosság ügyét a másodfokú bíróság 2013. április 25-én zárta le azzal, hogy Kun Tamást tényleges életfogytiglanira ítélte. Deme Gábor szintén életfogytiglani fegyházbüntetést ítélték. Deme leghamarabb 36 év múlva szabadulhat feltételesen.

Az Origo cikkeit a csepeli kettős gyilkosságról itt olvashatják.