Tóásó Előd könnyek között mondott köszönetet

tóásó előd ferihegy érkezés
Vágólapra másolva!
Nem volt terrorista - ezt a külügyi tárca "technikai támogatásával" és a Baptista Szeretetszolgálat segítségével hazahozott Tóásó Előd mondta hétfőn délután, miután a gépe landolt Ferihegyen. Tóásó a könnyeivel küszködve mondott köszönetet, és cáfolta, hogy vádalkut kötött a bolíviai hatóságokkal.
Vágólapra másolva!

Legálisan hagytam el az országot, de titokban tartottuk az elutazás időpontját, hogy ne történjen biztonsági probléma – mondta hazaérkezése után a repülőtéren tartott sajtótájékoztatón a könnyeivel küszködő Tóásó Előd, aki köszönetet mondott hazatéréséért.

Megrázták a történtek

Tóásó a 2009-es eseményeket megrázónak nevezte, és tagadta, hogy terrorista lenne. Mint mondta, nem terrorcselekmény előkészítése miatt utazott ki Bolíviába, hanem azért, mert honlapot és egy hackerek elleni programot készített Rózsa-Floreséknek.

A külügyi tárca és a Baptista Szeretetszolgálat segített neki hazajutni Fotó: Bielik István - Origo

Tóásó Előd és társai ügye 2009 áprilisában pattant ki Bolíviában, miután kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült, és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő.

Tóásó Előd cáfolta, hogy terrorista lenne, és azt is, hogy vádlakut kötött Fotó: Bielik István - Origo

Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásót és Mario Tadicot, akiket az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt vizsgálati fogságban tartották.

Elítélték őket, letöltötték

Tóásót és Tadicot idén február 20-án fegyveres felkelésben való bűnrészességért öt év és tíz hónapi szabadságvesztésre ítélték. Az ítélet a hírek szerint vádalku és a vádlottak által kért rövidített eljárás keretében született. Mind Tóásó, mind Tadic csaknem 6 éve őrizetben volt, büntetésüket már letöltötték.

Tóásó letöltötte a bolíviai hatóságok által rá kiszabott büntetést Fotó: Bielik István - Origo

A ferihegyi repülőtéren tartott tájékoztatóján ugyanakkor Tóásó cáfolta, hogy vádalkut kötött volna a bolíviai hatóságokkal, és azt állította: nem volt nyomás rajta, hogy elhagyja az országot. Azt is mondta, még nem tudja, hogy hazatérése után mihez kezd Magyarországon.

A felesége kint maradt

Elhangzott: Tóásó felesége kint maradt Bolíviában, mert adminisztrációs problémái támadtak, "amiket még meg kell oldani". Elmondása szerint Tóásó az akció sikere érdekében nem közölte a feleségével, hogy elhagyja az országot, csak később beszélt vele telefonon, ami feszültséghez vezetett köztük.

Tóásó Előd többször elérzékenyült, a könnyeivel küszködött Fotó: Bielik István - Origo

Tóásó kérdésre válaszolva arról is beszélt: nem tart attól, hogy a bolíviai hatóságok bosszúja utolérné Magyarországon. Azt is mondta, hogy bolíviai belpolitikai küzdelem állhatott az ő, Rózsa-Flores és Tadic elleni eljárás hátterében. Tóásó közölte, hogy felveszi a kapcsolatot meggyilkolt társai családjával.

Szijjártó Péter is segített

Tóásó Előd hazatérésében a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak az volt a szerepe, hogy ideiglenes magánútlevelet biztosított Tóásónak – közölte hétfőn Szijjártó Péter. A miniszter emlékeztetett: miután a férfi a büntetését letöltötte és szabadlábra került, a helyi hatóságok az útlevelét nem adták vissza.

A ferihegyi tájékoztatón bemutatták Tóásó ideiglenes útlevelét is Fotó: Bielik István - Origo

Ezért a Buenos Airesben lévő magyar nagykövetség – amely Bolíviában is akkreditálva van – ideiglenes magánútlevelet adott ki neki, amely alkalmas a hazatérésre – közölte Szijjártó Péter. Hozzátette: Tóásóék nem érezték biztonságban az életüket Bolíviában, ezért kértek segítséget Magyarországról.