Villamos Újpalotára, a külső Bécsi útra, fogaskerekű a Széll Kálmán tértől a Normafáig

Vágólapra másolva!
Az Origo információi szerint 2020-ban utazhatunk először azokon az új villamosvonalakon, amelyek megtervezésére a szerdai fővárosi közgyűlés szavazhat meg másfél milliárd forintot.
Vágólapra másolva!

  • Az újpalotai lakótelep közlekedését nem metróval, hanem egy korszerű villamossal oldják meg, így Zugló is visszakapja két régi vonalát.
  • Az 1-es villamos és a budai fonódó óbudai végpontját egy új vonallal, a külső Bécsi úton kötik össze az esztergomi vasúttal.
  • A fogaskerekű vonalát meghosszabbítják, alul a Széll Kálmán térig, felül a Normafáig.

A hatalmas újpalotai lakótelep hatékony kötöttpályás közlekedési kapcsolata régóta hiányzik. A terület bizonyos részeit érinti ugyan villamos, de az nem a fő közlekedési tengelyen halad, így az itt lakók legfontosabb közösségi közlekedési kapcsolata most a hetesbusz-család.

Jó ideig nem lesz hosszabb a 4-es metró

Természetesen adná magát a 4-es metró északkeleti meghosszabbítása a Thököly út – Csömöri út – Drégelyvár utca – Nyírpalota utca irányába, hogy Zugló érintett, sűrűn beépített részei és a palotai lakótelep korszerű kapcsolatot kapjon.

Csakhogy a metró továbbépítése olyan drága lenne, hogy a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése elé kerülő, az interneten olvasható előterjesztés szerint

A Tarlós István főpolgármester és két helyettese által aláírt dokumentum ezért villamos kiépítését nevezi szükségesnek.

Hosszú villamostengely létesül Zugló és Újpalota felé Forrás:BKK

A Thököly úton járt már villamos, néhol még a sínek is megvannak, de az új vonal az egykori 44-estől eltérően túlmenne a Rákos-patakon és a körvasúton is. A lakótelep túlsó végén, a Pólus bevásárlóközpont mellett van hely P+R parkolónak is, itt lehetne a végállomás.

Átszállás a körvasútra

A vonal legdrágább eleme a körvasút alatti átvezetés, ezt érdemes úgy megépíteni, hogy ha egyszer mégis lesz pénz a 4-es metró továbbépítésére, föl lehessen használni a földalatti számára is. Az Origo információi szerint a MÁV-Start személyszállító vonatokat indítana a körvasúton, így vasúti megálló is készülne a villamos fölé.

Amikor még villamos járt a Thököly úton. Újra fog Forrás: Fortepan/FARNADI ZSOLT

A régi 44-es mellett feléled a régi 67-es villamos is, ez a járat Zugló vasúti megállónál a Mexikói útra, majd az Erzsébet királyné útjára kanyarodott.

Hogyan tovább?

Fontos kérdés az új villamos belső végállomása. A közgyűlési előterjesztés szerint a vonalat a Rákóczi úton egészen az Astoriáig terveznék meg, de elképzelhető, hogy első körben csak a Keleti pályaudvarig építik meg.

A 44-es villamos 1995-ig járt Forrás: Fortepan/ PÁLINKÁS ZSOLT

Sok szakember mondja, hogy az Erzsébet hídra vissza kellene építeni a villamost, de az Astoriánál a kiskörúti vonalra is lehet majd kanyarítani a 44-est. Akár északra, a Deák térre, akár délre, a Szabadság hídon át Budára.

És mi készül el addig?

Budán két nagy villamosfejlesztés is folyik. Illetve az egyik javában folyik, a másik egy átadott szakasz után – remélhetőleg rövid – pihenőt tart a folytatásig.

A budai fonódó néven elhíresült beruházásról annyit mindenki tud, hogy éppen megkeseríti a II. és III. kerületi polgárok, illetve az ott dolgozók életét. De megéri. Ha idén év végén a munkagépek helyét átveszik a – részben új – villamosok, egy korszerű észak–déli hálózat üzemel majd a Duna jobb partján. A meglévő vonalak felhasználásával, néhol új szakaszok, valamint új kapcsolatok kiépítésével kialakuló rendszert északon két (Hűvösvölgy, Vörösvári út), középen három (Alkotás út, Krisztina körút, rakpart), délen pedig ismét két (Bartók Béla út, Fehérvári út) ág alkotja majd, bekötve Buda legfontosabb csomópontjait, metrómegállóit is.

Az 1-es villamos nemrég átért Dél-Budára, az e cikkben is tárgyalt előterjesztés is megemlíti, hogy a mostani, Fehérvári úti végállomástól folytatni kell az építkezést az Etele térig, vagyis a Kelenföldi pályaudvarig.

Minden mindennel összefügg, szó van a kiskörúti villamos északi meghosszabbításáról is a Bajcsy-Zsilinszky úton a Lehel térig, tehát lehet, hogy egyszer majd az Angyalföld felől jövő villamosok mennek a Gellért tér és Dél-Buda, a palotaiak pedig a Döbrentei és tér és Közép-Buda felé.

Végig a Bécsi úton

Az utóbbi elképzelések persze még a jövő ködébe vesznek, a Bécsi út külső szakaszára álmodott villamosvonal viszont elérhető közelségbe kerül, ha Budapest közgyűlése megszavazza az előterjesztést.

Nemrég megvalósult, most készülő, a belátható időben esélyes és a jövő ködébe vesző villamosfejlesztési tervek a BKK közelmúltban rajzolt térképén Forrás: BKK

Az óbudai Vörösvári út lezárásánál lévő végállomásról indul az 1-es villamos végig a pesti Hungária körúton át vissza Budára. Mire a tárgyunkat képező fejlesztés aktuális lesz, már valószínűleg a Kelenföldi pályaudvarig. Ugyanez volt a 17-es villamos, és lesz a most épülő budai fonódó hálózat egyik végpontja. E két egyre fontosabb villamostengelyhez csatlakozik majd egy új vonal a külső Bécsi úton a szintén rekonstrukció és villamosítás alatt álló esztergomi vasútvonal újonnan kialakítandó Aranyvölgy állomásáig.

Ajándék Óbudának

Hogy ezen a szakaszon az 1-es vagy a fonódó villamos járműveinek egy része megy-e majd végig, vagy mindkettőé, még nem tudni. Mindenesetre olyan megállók épülnek, hogy az 1-esen szolgáló hosszabb járművek is elférjenek.

A külső Bécsi út új vonala két fontos villamostengelyt köt majd össze az esztergomi vasútvonallal Forrás: BKK

A vonal a környékbeli területek lakóin kívül az agglomerációból busszal vagy vasúton érkezőket is kiszolgálja majd, de a szakemberek azért elismerik, hogy ez a szakasz nem tartozik a főváros leginkább hiányzó villamosvonalai közé. Inkább arról van szó, hogy egyszerű a beruházás,

kevés érdeksérelemmel megépíthető. No meg – jegyzik meg a rossz nyelvek – a sokáig Óbudán polgármesterkedő, feltehetően utolsó politikusi ciklusát töltő Tarlós mintegy emlékül hagyná ezt a fejlesztést.

Nem mindenhol csattog a svábhegyi fogaskerekű

Műszaki szempontból is rejteget különlegességet a fogaskerekű vasút meghosszabbítása. Az alsó és a felső végállomástól is tervezett továbbépítések ugyanis sík vagy kis meredekségű terepen zajlanak majd, így itt fölösleges lenne a fogasléces meghajtást alkalmazni, mert csak drágítaná a kivitelezést, és lassítaná a járműveket. Ezeken a szakaszokon hagyományos,

jár majd a hivatalosan amúgy is 60-as villamosnak számozott fogaskerekű.

A fogaskerekű már csak részben lesz fogasüzemű Forrás: vonatosszeallitas.hu

Néhány éve budapesti közlekedési szakemberek még azt állították, hogy lehetetlen az ilyen vegyes üzemű vasút, akkor sem volt igazuk, de mára szerencsére elfogadottá vált a terv.

Új járművek, új pálya, új funkciók

Azért is érdemes most belevágni, mert a jelenleg látható járműveket lassan időszerű cserélni, így az új kocsik már a vegyes, villamosokkal kompatibilis üzemre is alkalmas, alacsony padlós kivitelben készülhetnek.

A kibővített fogaskerekű a jelenleginél fontosabb közlekedési eszköze lesz a XII. kerületnek Forrás: MTI/Simó Endre

Lakóövezet lett a Hegyvidék

A fogas kirándulójáratnak készült 140 éve, azóta viszont beépült a budai hegyvidék, így előtérbe került a mindennapi használat. Ezt azonban sokkal jobban szolgálná, ha a jelenlegi alsó végállomástól, a János-kórháztól eljutna a közeli fontos csomópontig, a Széll Kálmán térig. Mivel ott megy villamossín, csak a végállomás átalakítására és az új járművekre van szükség.

A Széll Kálmán tértől egészen a Normafáig Forrás: VEKE

Más természetű a felső hosszabbítás, ott új pálya épül majd a megújuló Normafáig, hogy kiszolgálja az itt lakókat, és nem utolsósorban, hogy a kirándulók közül többen válasszák a hegyvidék megközelítésére a közösségi közlekedést. De ezen a fennsík jellegű terepen is fogasléc nélkül készítik a pályát, egy szakaszon a Gyermekvasút mellett.

Másfél milliárd

Az április 29-i közgyűlésre készült előterjesztés az idei és a jövő évi fővárosi költségvetésből rendel összegeket a fejlesztések tervezésére, előkészítésére. Összesen 1,5 milliárd forintot, a táblázatban látható felosztásban.

Most a város adja a pénzt, de később az EU-tól remélik Forrás: közgyűlési előterjesztés

Az előterjesztők azt remélik, hogy végső soron ezeket az összegeket majd az Európai Unió 2014 és 2020 közötti tervezési ciklusának közlekedésfejlesztésre szánt alapja, az integrált közlekedésfejlesztési operatív program, az IKOP állja.

Indulhat a munka

Az előterjesztés szerint a tervezési közbeszerzéseket már le is folytatták – feltételesen. Magyarán a szerződések akkor lépnek életbe, ha megvan a fedezet. Az előkészítési költségek természetesen eltörpülnek a tényleges építkezések forrásigényéhez képest. Az még a jövő zenéje, hogy erre is lesz-e majd uniós forrás.

A Balázs Mór-terv térképe a budapesti fejlesztésekről, köztük a cikkben érintettek Forrás: BKK