Obama levelezését olvasgatták az orosz hackerek

HORIZONTAL PRESIDENT ON THE PHONE SEATED INFORMAL DRESS EPIDEMIC OFFICE US President Barack Obama speaks with Secretary of Health and Human Services Sylvia Burwell from the Oval Office of the White House in Washington, DC, October 12, 2014. The President
Barack Obama
Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök levelezésének nem bizalmas részét is olvashatták azok az orosz hackerek, akik tavaly hatoltak be a Fehér Ház számítógépes rendszerébe - írta a The New York Times című amerikai napilap, kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A források hozzátették: arra továbbra sem utal semmi, hogy a számítógépes kalózok az elnök személyes e-mail fiókjához is hozzáfértek volna. Olyan levelezési archívumban tudtak keresgélni, amelyek fehér házi illetékesek e-mailjeit tartalmazták, köztük levélváltásokat is Obamával.

A külügy gépein keresztül hatoltak be

A Fehér Ház nemrégiben erősítette meg, hogy orosz hackerek tavaly - a külügyminisztériumon keresztül - behatoltak számítógépes rendszerébe, de sietett közölni, hogy bizalmas információhoz nem fértek hozzá.

Barack Obama Forrás: AFP/Saul Loeb

Mélyebb és aggasztóbb

A lap szerint viszont a behatolás jóval mélyebbre ható és aggasztó volt, mint azt hivatalosan elismerik. Tisztviselőkre hivatkozva a The New York Times egyebek között azzal érvelt, hogy még a nem bizalmas üzenetek is tartalmaznak kényes információkat, hiszen vannak köztük például üzenetváltások diplomatákkal, levelezések hivatalos eseményekről vagy személyi mozgásokról.