Napokon belül kapcsolatba lép önnel Orbán Viktor

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában
Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában
Vágólapra másolva!
Napokon belül nemzeti konzultáció kezdődik az illegális bevándorlókkal kapcsolatos kérdésekről - mondta a Kossuth Rádióban Orbán Viktor. A miniszterelnök a jövő évi költségvetésről is beszélt, amivel szerinte mindenki előre tud lépni majd egyet.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor azt mondta péntek reggel a Kossuth Rádióban, hogy a csütörtöki EU-csúcson fontos migrációs kérdésekről tárgyaltak, de most csak a tengeren érkező illegális bevándorlók megmentéséről, megsegítéséről volt szó. Két-három hónapon belül újra összeülnek az EU vezetői és egy tágabb körben vizsgálják meg a bevándorlás kérdését.

Felelősséggel tartozunk

A miniszterelnök szerint az embercsempészet egy jövedelmező iparággá vált, az illegális bevándorlók viszont belehalnak ebbe. Keresztény országként felelősséggel tartozunk a bajba jutott emberekért, de az nem lehet, hogy mindenki Európába jöjjön.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"A határainkat meg kell védeni! Nem lehetünk egy lyukas sajt, hogy ki-be járkáljanak a határainkon. De nem elég a határvédelem, hanem segíteni kell a menekülni vágyókat, hogy lakóhelyükön maradjanak. Ne kelljenek útra milliók és akkor mindenki békességben élhet" - mondta Orbán Viktor.

Kezdődik a nemzeti konzultáció

A miniszterelnök bejelentette: jóváhagyta a nemzeti konzultáció kérdéseit, napokon belül pedig kipostázzák a bevándorlásról szóló kérdőíveket. Orbán szerint nem akarják az emberekre áttenni a döntések felelősségét, de meg akarják hallgatnia véleményüket a legfontosabb kérdésekben. példaként három kérdést említett. Ezekben azt kérdezik majd meg, hogy a válaszadók egyetértenek-e abban, hogy az illegális bevándorlókat őrizetbe vegyék, visszatoloncolják, illetve a kettő közti időben munkára fogják, hogy megtermeljék a tartási költségeiket.

Nincs szükségünk bevándorlókra

"A mostani európai szabályok buták, megbénítják az országokat, ahelyett, hogy segítenének. A tagállamok hadd döntsék el maguk, mit, hogyan oldanának meg. Amíg az illegális bevándorlók tovább mehetnek, addig nincs nagy baj nálunk, de amint a németek és az osztrákok bezárják a kapuikat, ezek az emberek itt ragadnak és akkor már nekünk okoznak fejtörést" - mondta Orbán Viktor, aki szerint az is kérdés, Európának szüksége van-e egyáltalán bevándorlókra. Ő személy szerint úgy gondolja, hogy nem, de vannak olyan országok, ahol másképp gondolkodnak.

Szavazzon!

Ön miről konzultálna Orbán Viktorral?

Költségvetés

Orbán Viktor azt mondta: a jövő évi költségvetésben minden, eddig bejelentett intézkedésre lesz a fedezet, mert, bár még nincs itt a Kánaán, de jól tervezhető a fejlődés, és eljutott oda a magyar gazdaság, hogy júliusban lehet már költségvetése az országnak. Emlékeztetett: 2014-ben jelentősen nőtt a gazdasági növekedés, sikeres a rezsicsökkentés, egyre többen dolgoznak. A kormány célja továbbra is a teljes foglalkoztatottság elérése. A miniszterelnök 2018-19 környékén 3% alatti munkanélküliséget szeretne, ami nem elérhetetlen cél, hiszen ma is vannak olyan városok Magyarországon, ahol már ez a helyzet. ezt kell kiterjeszteni az egész országra.

Szegénység ellen munkával

A kormányfő szerint a szegénység ellen munkával kell küzdeni, ezért csökkentik az adót és növelik a gyermeket nevelő dolgozó szülők adókedvezményét. „Adót csökkenteni és bért emelni egyszerre nehéz. Az adócsökkentéssel mindenkinek nő a bére, akkor is, ha a magán, akkor is, ha az állami szektorban dolgozik. A közszférában a pedagógus és a rendvédelmi életpálya modellje után a közigazgatás és szociális szektor jön" – mondta Orbán Viktor.

Csirkehús jövőre

Kockázatos lépésnek nevezte a miniszterelnök a tőkehús áfájának 5%-ra csökkentését, mert még nem tudni pontosan, ez mekkora bevételkiesést okoz majd. A szektor fehéredése miatt lehet, hogy nem lesz adókiesés. Mivel nem lehet egyszerre minden területen lépni, ezért egyelőre várnia kell a baromfi ágazatnak. A tervek szerint jövőre a baromfihús áfáját csökkentenék.

Bankadó

Két vagy három lépésben csökken majd a bankadó, de így is európai szinten a legmagasabb marad. Cserébe a bankok növelik a hitelezést. A kormány betartja az ígéretét, cserébe a bankoktól is ezt várják – mondta Orbán Viktor. Még nem tudni, hogy a bebukott brókercégek mekkora kárt okoztak, és így mekkora teher hárul a bankszektorra. Az, hogy egy pénzügyi rendszerben évtizedes pénzügyi csalások történnek, az egész szektorra rossz fényt vet, hiszen, akik benne voltak, látniuk kellett, hogy természetellenes folyamatok történtek – fogalmazott a miniszterelnök.

65%-os többség

Stabilitás van, semmilyen politikai veszély nincs arra, hogy ne tudnák befejezni a munkájukat, amire a 2014-es választásokon jelentkeztek – mondta Orbán Viktor. Szerinte folyamatosan harcolni kell az emberek bizalmáért, de ez természetes, ez nem okoz nehézséget a számára.