Szanyi Tibor szerint túl jól megy Gyurcsány cégének

Szanyi Tibor
Szanyi Tibor, MSZP
Vágólapra másolva!
A Magyar Szocialista Pártnak le kell magáról ráznia a kis bizniszpártokat, és önálló, ideológiai alapokra helyezett politikával kell maga mellé állítania a választókat. A fenti mondatot nem a szocialisták valamelyik kritikusa, hanem Szanyi Tibor fogalmazta meg egy háttérbeszélgetésen péntek délután.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament képviselője több kérdésben is bírálta saját pártjának politikáját, amely szerinte nem mindig ad igazi baloldali válaszokat. Példaként a megyei matricák ügyét és a vasárnapi boltbezárást is említette.

Szanyi Tibor élesen bírálta az MSZP politikáját Fotó: Bielik István - Origo

A szabad vasárnap baloldali vívmány

„A pártban nem hangsúlyozták, hogy a szabad vasárnap egy baloldali vívmány” – emlékeztetett Szanyi, aki szerint inkább azt kellett volna mondani, hogy akkor már ne csak a kereskedelemben dolgozókra, hanem mindenkire, így a Mercedes-gyárban dolgozókra is legyen érvényes a vasárnapi munka tilalma.

Hibának nevezte azt is, hogy pártaktivistákat vezényeltek ki a Quaestor-károsultak tüntetésére, lényegében "egy pilótajáték ellen olyan embereket küldtek, akik még a rezsit sem tudják kifizetni”.

Önmagunkban kell nyernünk

Szanyi szerint a szocialistáknak gyakran zavaros a mondanivalója, nincsenek lerakva a baloldali kapaszkodók. Az EP-képviselő tisztában vele, hogy a párt rövid távon sok kritikát kapna, de mégis úgy véli: az MSZP önmagában több szavazatot fog tudni begyűjteni, mint bármely összefogással.

Gyurcsány cégei amnesztiát kaptak

„Hitelesen és következetesen kell meghirdetni az önálló építés politikáját. Eddig nagyon sok liberális métely mérgezett minket” – vélte Szanyi, aki szerint a jövőben nem szabad együttműködni az olyan kispártokkal, mint az Együtt, a DK vagy a PM. Ezeket következetesen bizniszpártoknak nevezte.

Megemlítette Gyurcsány Ferencet is. Szerinte a DK elnöke „nagyon jól tudja, hogy az ő vállalatai mentességet élveztek, egyféle amnesztiát kaptak”, minden más baloldali ember vállalkozásait „atomokra verték”.

Az Európai Parlament képviselője nem akar pártelnök lenni Fotó: Bielik István - Origo

A Fidesz nem bírta pénzzel

A politikus persze nem rejtette véka alá véleményét a Fideszről sem. A kormánypárt szerinte nagyon megrendült, de még „bíznak az általuk felépített diktatúrában”. A legnagyobb veszély számukra a belső szétrohadás és a pénzkérdés. Simicska Lajos távozása ugyanis nagy anyagi teher a Fidesznek, Orbán Viktor még nem találta meg az oligarcha utódját, így viszont a párt anyagi gondokkal küzd.

„A tapolcai választás eredményén is észre lehetett venni, hogy a Fidesz nem bírta pénzzel” – jellemezte a helyzetet Szanyi.

A Jobbiknak hatalmas a háttere

Az EP-képviselő szerint a finanszírozási vákuumot a Jobbik töltötte ki, a pártnak – mint általában az európai szélsőjobbnak – hatalmas finanszírozási háttere van.

„Nézzék meg akármelyik vasárnapi piacot, a bejáratnál és a kijáratnál is három-három jobbikos aktivista szokott állni. Ehhez óriási anyagi ráfordítás kell” – mondta.

Szanyi leszögezte: mindenképpen el akarja kerülni egy esetleges MSZP-Fidesz koalíció szégyenét. Reményei szerint 2018-ban az MSZP egyedül is győzni tud majd, de ehhez olyan politikusok kellenek, akik „semmilyen közösködést nem vállalnak a többi bizniszpárttal”.

Nem akar pártelnök lenni

A kemény szavak ellenére az EP-képviselő – akinek mandátuma 2019-ig tart – leszögezte, hogy nem akar pártelnök lenni. Szerinte egész egyszerűen most van itt az alkalom, hogy helyreállítsák a baloldali gondolkodást, és megtisztítsák a pártot a más ideológiai elemektől. Az MSZP jelenlegi vezetésében azonban egyelőre nem látja ezt.

Az Origo kérdésére, hogy a vezetőséggel megvitatta-e elképzeléseit, Szanyi Tibor úgy válaszolt: levélben szokta tájékoztatni Tóbiás József pártelnököt, de a párttagokkal is meg szokta vitatni gondolatait, főleg vidéki fórumokon.