Lázár János elárulta, ki bukta a legnagyobbat a brókerbotrányon

Lázár János Budapest, 2015. április 23.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban Kormányinfó 5. Mit miért tesz a kormány? címmel 2015. április 23-án.
MTI Fotó: Kovács Attila
Budapest, 2015. április 23. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban Kormányinfó 5. Mit miért tesz a kormány? címmel 2015. április 23-án. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Hiába tanácskoztak tegnap éjfélig a kormányülésen, Lázár János és Giró-Szász András talán még soha nem tartott olyan hosszú sajtótájékoztatót, mint csütörtök délután. Az ötödik Kormányinfón szó esett a paksi atomerőmű bővítéséről, az uniós kifizetésekről, az Altus Zrt.-ről, sőt még a kaposvári gyilkosságról is. Na és legfőképpen Habony Árpádról, akiről az újságírók folyamatos kérdései ellenére még mindig nem tudni semmit. Kiderült viszont, melyik önkormányzat bukta a legnagyobbat a brókerbotrányon.
Vágólapra másolva!

Nemcsak a kormányülés, az azt követő másnapi sajtótájékoztató is maratonira sikerült. Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár két és negyed órán át válaszolt az újságírók kérdéseire a Parlamentben. Mindezt annak ellenére tették, hogy – saját bevallásuk szerint – nem aludtak túl sokat.

Lázár János az ötödik Kormányinfón két és negyed órán keresztül állta a sarat Forrás: MTI/Kovács Attila

Orbánnak nincs hivatalos tanácsadója

A legtöbb kérdés most is, mint mindig, Habony Árpádra vonatkozott. Lázár János ismét leszögezte, hogy Orbán Viktornak nincs hivatalos tanácsadója. A kormány csak a Századvég-csoporttal áll hivatalos kapcsolatban – tette hozzá.

Habony Árpád nem volt soha stratégiai tanácsadója a Fidesznek – közölte Lázár János, aki hozzátette, hogy kormányülésen még soha nem találkozott Habonnyal.

Nem érdekel, miből él

Arra a kérdésre, hogy mégis, akkor miből van bevétele a tanácsadónak, Lázár csak annyit válaszolt: nem is érdekli.

„Attól, hogy valaki meghallgatja a másik véleményét, még egyáltalán nem biztos, hogy tudja, miből él” – ezt már Giró-Szász András tette hozzá.

Habony Árpád járt Orbán Viktor dolgozószobájában. Nem ő az egyetlen Forrás: Facebook / Orbán Viktor

Sokan járnak Orbán dolgozószobájában

Korábban az Origo is közzétett Habony Árpádról több olyan fotót, amelyeken a miniszterelnökkel együtt látható, ezek felmerültek a sajtótájékoztatón is.

„Nem szoktunk mindenkit lefotózni, aki Orbán Viktor dolgozószobájában jár, pedig sokan vannak” – magyarázta Lázár, aki nem tudja, Habony átesett-e C típusú nemzetbiztonsági átvilágításon, de megígérte, hogy utánanéz.

Jóváhagyták a fűtőanyag-szállítási szerződést

A csütörtöki sajtótájékoztató persze nem rögtön Habony Árpáddal, hanem a paksi atomerőmű bővítésének kérdéseivel kezdődött. Lázár itt jelentette be, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a Magyarország és Oroszország közötti fűtőanyag-szállítási szerződést.

"Most már nem az a kérdés, hogy megvalósul-e a paksi bővítés, vagy sem, hanem az a kérdés, hogyan" – fűzte hozzá.

Jönnek a külföldi menedzserek

Hamarosan megérkezhet Paksra az a legalább háromfős külföldi menedzsercsoport is, akiket nemzetközi fejvadászcégek segítségével keres a kormány. A következő két hétben pedig Nagy Sándor, Paks II. távozott vezérigazgatója utódjáról is döntenek – tette hozzá.

Lázár János közigazgatási rezsicsökkentést jelentette be Forrás: MTI/Kovács Attila

Az unió szőrösszívűbb, mint mi

Nem véletlenül tartott olyan sokáig szerdán a kormányülés, hiszen az uniós kifizetésekről is szó esett rajta. Lázár sikertörténetnek nevezte, hogy mióta a Miniszterelnökséghez került az uniós pályázatok elbírálása, azóta 60 százalékra emelkedett a kifizetések aránya. Ezzel a második helyre kerültünk a listán a lengyelek után.

Az Európai Bizottság kifogásait a miniszter azzal magyarázta, hogy a magyar vállalkozókkal szemben „nagyvonalú” volt a magyar intézményrendszer, az Európai Unió ellenőrei ennél „sokkal szőrösszívűbbek”. Lázár ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a pályázatok kevesebb mint két százalékának esetében merült fel szabálytalanság gyanúja.

Tényleg Gyurcsány cége felügyeli a fejlesztéseket

Ennél is érdekesebb az Altus Zrt. ügye, a kormány ugyanis az Európai Bizottsághoz fordult a cég másfél milliárd forintos megbízása miatt. Lázár János szerint a bizottságtól arra várnak választ, milyen körülmények között és milyen eljárásban választották ki a Gyurcsány Ferenc tulajdonában álló céget a 2014 és 2020 közötti fejlesztési programok ellenőrzésére.

Akár tiltott párfinanszírozás is lehet

„A volt miniszterelnök megbízatása nem végezhető elfogulatlanul, és ez árt az uniós intézményrendszerrel szembeni bizalomnak” – mondta Lázár, aki felvetette, hogy a megbízás mögött tiltott pártfinanszírozás is lehet, ami vizsgálatot érdemel.

Százhalombatta bukta a legnagyobbat

Az is kiderült, melyik önkormányzatok vesztették a legtöbb pénzt a brókerbotrányokon. Giró-Szász András ismertetője szerint 24 önkormányzat összesen 10,8 milliárd forintban fektetett be a bebukott brókercégeknél. Volt, aki egy-, volt, aki két-, sőt akadt olyan is, aki hárommilliárd forintot bukott. A kormány ezért soron kívüli törvényességi ellenőrzést kért az Állami Számvevőszéktől.

A legtöbbet Százhalombatta bukta, a városnak három és fél milliárd forintja bánta a brókerbotrányt, de előkelő helyen szerepel egymilliárd forintos veszteségével Győr is, sőt Törökszentmiklós, Fót és a főváros IV. kerülete is ott van a legnagyobb vesztesek között.

Egy százalékponttal kisebb szja

Lázár úgy véli, disznóra többet költ a magyar, mint csirkére Forrás: MTI/Kovács Attila

Minden készen áll ahhoz is, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter április 30-ig a Költségvetési Tanács rendelkezésére bocsátsa a 2016-os büdzsé tervezett főszámait. Az előterjesztést május 13-ig benyújtják az Országgyűlésnek – erősítette meg Lázár.

A kormányülésen jóváhagyták a személyi jövedelemadó csökkentését 16 százalékról 15 százalékra, ez Lázár szerint négymillió embernek jelent majd jövedelemnövekedést. Döntöttek arról is, hogy nő a kétgyermekes családok adókedvezménye, valamint jelentős béremelést – tervek szerint 30 százalékot – kapnak a területi kormánytisztviselők.

Jön a közigazgatási rezsicsökkentés

Tízmilliárdot engednek el az illetékekből és bírságokból is, de előtte a kormány társadalmi konzultációt kezdeményez, hogy megállapítsák, melyik díjtétel okozza a legtöbb gondot.

„A cél, hogy egy olyan díjat szüntessünk meg, ami nagyon sok embert érint, ez lesz a közigazgatási rezsicsökkentés” – jelentette ki Lázár.

Miért diszkriminálják a csirkét?

Nagy vitát váltott ki a sajtótájékoztatón, hogy öt százalékra csökkentik a sertéstőkehús áfáját. Azokra a kérdésekre, hogy miért nem csökkentik a baromfi árát is, Giró-Szász többször is azt felelte: mert sertésre költenek legtöbbet a magyarok, évente 130 milliárd forintot. A lépéstől az ágazat kifehérítését is várják.

Szó esett a reklámadóról is, a legmagasabb kulcs esetében 5,3 százalékra tesz javaslatot a kormány. Arról azonban még szakmai vita folyik, hogy a nulla és az 5,3 százalék között legyenek-e még sávok.

Felülvizsgálhatják a trafiktörvényt

Ha a sötét üveg is tehet a kaposvári gyilkosságról, felülvizsgálják a törvényt Forrás: KaposvárMost / Kovács Zoltán Tamás

Mint később kiderült, a kaposvári dohánybolt eladónőjének gyilkosát a sajtótájékoztató alatt fogták el a rendőrök. Lázár János őszinte részvétét fejezte ki az áldozat hozzátartozóinak, az Origo kérdésére pedig leszögezte: ha a rendőrségi vizsgálat kideríti, hogy akármilyen ok-okozati összefüggés van a gyilkosság és a dohányboltok külleme között, akkor személyesen kezdeményezi majd az erről szóló törvénymódosítást.

Giró-Szász András ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy rablógyilkosságot általában a pénzforgalommal bíró kis helyek ellen szoktak elkövetni, ezeket nem szabad csak a dohányboltokra leszűkíteni.

Ezek még csak egyeztetések

A diáktüntetésekkel kapcsolatban Lázár János fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az egyetemek autonómiáját az alaptörvény garantálja, de a pénzt az államtól kapják, ezért mindenképpen szükséges az ellenőrzés. A tüntetést kiváltó tervezet ráadásul még nem hivatalos, és folynak az erről szóló egyeztetések – tette hozzá. A Raoul Wallenberg-iskola esetében a kormány nem enged: az épületből mindenképpen ki kell költözniük, de az egészségügyi szakközépiskola egyben marad.