Lázár a porondon: kormányzati one-man show

Lázár János sajtótájékoztató 2015. március
Vágólapra másolva!
Az első évad ötödik részével folytatódik a héten Lázár János egyszemélyes mutatványa, a Kormányinfó. A maratoni, élő sajtótájékoztató-sorozat kényszerű válaszlépés a Fideszt, illetve a kormányt ért kritikákra és az Orbán–Simicska-háborúra. Bár olykor túlzásokba esik, Lázár János garancia az oldott hangulatra és arra, hogy lyukat beszél az újságírók hasába. Egyelőre jók a visszajelzések, ám ha sok kérdés marad érdemi válasz nélkül, a széria népszerűsége hanyatlani fog. A forgatókönyvíróknak pedig jobban kell figyelniük a történetfűzésre, mert sok az ellentmondás és az elvarratlan szál.
Vágólapra másolva!

Főműsoridőben, hetente egyszer, akkor viszont legalább két órában jelentkezik Lázár János one-man show-ja, a Kormányinfó. A műfaj új, a szerepet pedig mintha a Miniszterelnökséget vezető miniszternek találták volna ki. Az Origo elemzőkkel, szakértőkkel vizsgálta a széria alapötletét, megvalósítását, és választ kerestünk arra is: meddig lehet sikeres a kormányzati műsorszám.

Kényszer szülte ötlet

Külső és belső okok egyaránt kényszeríthették a kormányt és a Fideszt arra, hogy belevágjon a Kormányinfóba – mondta az Origónak Reiner Roland. A Republikon Intézet elemzője a belső okok közé a sajtó szereplőivel való, korábbinál jobb viszonyra törekvés mellett azt sorolta, hogy még kormánypárti politikusoktól is azt lehetett hallani:

Szinte légüres térbe került a kormány, lépnie kellett, és valami újat kitalálni Fotó: Bielik István - Origo

Vagyis a kormány érezte, hogy nem tudja elmagyarázni az embereknek, mit miért tesz. Ez is a rendezvény alcíme: Mit miért tesz a kormány? Szintén belső kényszer lehetetett a nyíltabb kommunikáció felé tett lépés, hiszen így nem lehet azzal támadni a Fideszt, hogy a frakciótagok menekülnek a kérdések elől a parlamenti folyosón, mert ezen a fórumon meg lehet kérdezni ezeket a témákat is.

Ennek is Simicska az oka

A külső ok az Orbán–Simicska-háború, aminek hatására az egész jobboldali médiatér átalakult. A kormány és a Fidesz veszített abból a térből, amit erősebben kontrollálhattak. Lehetőségeik tavaszra javarészt beszűkültek az M1 hírcsatornára, ám annak botrányos indulása után egyértelművé vált, hogy ez a nézőszám és a minőségi tartalom szempontjából is kevés. (Időközben bővült a tér, mert Habony Árpád lesz az új Simicska Lajos, és Liszkay Gábor is megvette a Napi Gazdaságot.)

Fodor Csaba, a Nézőpont ügyvezetője is a megváltozott médiatérről beszélt Forrás: nezopontintezet.hu

Az átalakult médiaviszonyokat emelte ki az Origo kérdésére Fodor Csaba is, mondván: jóval kevesebb kormányzati üzenet ért már célba, ezt hivatott ellensúlyozni a kormányzati tájékoztatás új formája. A Nézőpont Intézet ügyvezetője szerint a kormány ettől az üzenetei hatékonyabb "áramoltatását" várja, és maximalizálni igyekszik az intézkedések, célok megértetését, kontextusba helyezését.

Szószékről, mint a templomban

Nem teljesen új ez a műfaj – emlékeztetett Görög Ibolya. A protokollszakértő az Origónak azt mondta, a rendszerváltás után majd tíz évig egészen más koreográfia szerint zajlottak az ilyen jellegű – akkor még kormányszóvivői tájékoztatók: a szóvivő és esetleg a témában illetékes kormányzati szereplő közös asztalhoz ült az újságírókkal. Aztán 1998 őszén az első Orbán-kormány változtatott ezen, és Borókai Gábor szóvivő – ma a Heti Válasz főszerkesztője – már egy pulpitushoz állt ki a tájékoztatókra, az újságírók pedig vele szemben, széksorokon foglaltak helyet. Ez a templomokból ismerős szószék- és padsorszerű felállás a szakértő szerint a korábbinál jóval személytelenebb, távolságtartóbb, még ha a hangulat oldott is. Ezt a koreográfiát a Medgyessy-kormány és az azt követő szocialista-liberális kabinetek is megtartották, és később Orbán Viktor sem változtatott rajta.

Miért éppen Lázár János?

Arra a kérdésre, hogy miért éppen Lázár János áll ki csütörtökönként a sajtó elé, miért nem mondjuk Rogán Antal vagy a kormányszóvivő, Reiner Roland megjegyezte: az emberek többsége azt sem tudja, ki a kormányszóvivő. Ha a kormány hangját kellene megnevezni, akkor nem rá, de még csak nem is a napi politikai kérdésektől magát látványosan távol tartó miniszterelnökre gondolnak – magyarázta.

Nem véletlenül esett Lázár Jánosra a választás Fotó: Bielik István - Origo

A nézőpontos Fodor Csaba is Lázár felelősségét emelte ki. Azt mondta, a Miniszterelnökséget vezető miniszter felelőssége nagyobb, mint egy kormányszóvivőé, ezért a Kormányinfón elhangzottaknak komolyabb súlyuk is van. Megjegyezte: azért is eshetett Lázárra a választás, mert ő a kormányzati működés összehangolásáért is felel, tehát átlátja a teljes kormányzat működését.

Ki most a kormányszóvivő?

Talán kevesen tudják, hogy a harmadik Orbán-kormány hivatalba lépése után, 2014 májusában kormányszóvivőnek kinevezett egykori tévés szerkesztő-műsorvezető, Kurucz Éva idén február elseje óta már nem tölti be ezt a posztot. A családi okok miatt lemondását benyújtott kormányszóvivő szűk egyéves megbízatása alatt sem sokat szerepelt, nem tudott igazán a kormány "arcává" válni. Feladatát Kovács Zoltán vette át, aki addig nemzetközi kormányszóvivőként tevékenykedett, de február óta őt sem lehetett sokkal többet látni-hallani. Érdekesség, hogy a Kormányinfókon Lázár János mellett ritkán szóhoz jutó, inkább moderátorként megjelenő Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az előző Orbán-kormány szóvivője volt 2011–2014 között.

Sokak szemében már eddig is leginkább Lázár János volt a kormány hangja, ezt a szerepet egy ideje tudatosan alakította. A miniszter mellett szól, hogy ő nem csupán kommunikációs szereplő, mint egy kormányszóvivő, hanem politikai is, így Reiner Roland szerint tudja is vállalni a felelősséget azért, amit mond.

Rogán Antal öngól lett volna

Reiner Roland szerint annak nagyon egyszerű oka van, hogy nem Rogán Antal tartja a tájékoztatókat. Bár egy éve még téma volt, hogy Lázár vagy Rogán lesz-e az erősebb, ki lesz az Orbánhoz közelebb álló ember a pártban, de volt polgármesterként az V. kerületi botrányok megrázták a frakcióvezetőt, aki háttérbe is szorult a Fideszben, míg Lázár egyértelműen megerősödött.

Rogán Antal kiválasztása politikailag nem lett volna bölcs döntés Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezen a pozícióján pedig még a titkolt külföldi utazásai vagy dzsentri életmódja, vadászatai sem tudtak rontani. Rogán Antal esetében ráadásul a kerületi ügyeket Juhász Péter folyamatosan napirenden tartja, és ha ő lett volna a tájékoztatók szereplője, ezek újra és újra előkerültek volna, míg Lázár János ügyei időközben elkoptak, lezárultak, nem is vetődnek fel a tájékoztatókon.

Lyukat beszél az újságírók hasába

A Kormányinfók koreográfiájában lehet olyan koncepció, hogy az újságírók kifárasztására játszanak – mondta a Republikon elemzője, aki szerint a kétórás vagy még hosszabb időkeret végén már nem igazán mondhatja a sajtó, hogy volt olyan kérdés, amit nem tudott feltenni.

A miniszter hétről hétre két órán keresztül szóval tartja a sajtót Fotó: Bielik István - Origo

Bár sokszor előfordul, hogy Lázár János nem mond konkrétumokat, vagy azt mondja, hogy utánanéz, később válaszol, Reiner szerint összességében a sajtó még így is több kérdésére kap választ, mint ha csak a kormányzati kommunikáció eddigi csatornáin próbálna informálódni. A mottó ezzel együtt lehetne az:

Az első négy Kormányinfó főbb témái:

  • I. rész, 2015. március 26.: Szó volt a reklámadóról, a brókerbotrányról, arról, hogy a Hír TV-t nem bojkottálják, továbbá arról is, hogy Orbán Viktort rég nem látták megijedni, Szijjártó Péter az egyik legjobb miniszter, és kiderült az is, hogy miért jó a paksi bővítés, vagy milyen életösztön működik a kormányban.
  • II. rész, 2015. április 2.: Kiderült, melyik minisztériumnak, intézménynek mennyi pénze volt a Quaestornál, hogyan kapott az ETO Park 17 milliárdos hitelt az MFB-től, valamint szóba került a volt PSZÁF-elnök, Szász Károly és a tapolcai időközi választás, a Habony Árpád vezette kisbusz, az M4-es autópálya és a nemzeti konzultáció a fővárosi szuperkórházról.
  • III. rész, 2015. április 9.: Elhangzott, hogy sokaknak ingyenes lesz az óvodai étkezés, az M4-es kapcsán visszakér a kormány 22 milliárdot, 5,3 százalék lenne a reklámadó, sok a kivándorló magyar, de legalább hazaadnak pénzt, valamint szó volt arról is, hogy gyorssegélyt kapnak a Buda-Cash-botrányban érintett önkormányzatok, és miért veszítette el földjeit Simicska Lajos.
  • IV. rész, 2015. április 16.: Bejelentették, hogy a Kun-Mediátornak is a körmére néz a kormány, Quaestor ügyintézési pontok nyílnak a kormányablakokban, továbbá elhangzott, hogy a roma közösségi vezetőknek nagy a felelősségük, béremelést kapnak a rendvédelmisek, és később a közszolgálatban dolgozók is, és kitértek a felfüggesztett uniós támogatási pénzekre is.

Lehet valaki Lázárnál jópofább?

A Republikon elemzője szerint Lázár Jánosnak személyéből fakad az a fajta oldottság, ami már az első alkalommal feltűnhetett a Kormányinfón, és azóta is jellemző az eseményekre. A miniszter kezdettől megenged magának szurkálódó, erősen odamondós megjegyzéseket, poénokat is, ami egy formális kormányszóvivői tájékoztatón elképzelhetetlen lenne.

Lázár Jánosnak a személyéből fakad ez a fajta oldottság, lazaság Fotó: Bielik István - Origo

A Kormányinfón viszont elhangozhatnak – és el is hangoznak – olyan megjegyzések, amelyek nem is a kormányhoz, hanem a Fidesz-frakcióhoz, a párthoz vagy a Fidesz holdudvarához köthetők. "Ha odaszúr Simicskának, abból mindenképpen hír lesz, ezt jól tudja Lázár" – mondta Reiner Roland, aki szerint ez egy idő után kontraproduktívvá válhat, ám ennek egyelőre nincs jele.

Gyakran ejt el erős mondatokat, poénokat, volt is, amiért elnézést kellett kérnie Fotó: Polyák Attila - Origo

A nézőpontos Fodor Csaba is kitért Lázár János jópofaságára, ami szerinte is természetes, nem erőltetett. Ha így is van, Görög Ibolya protokollszakértő szerint Lázár akkor is túlzásba viszi. Úgy vélte, a mérték és a jó ízlés fontos szempont kellene, hogy legyen, de

Best of Lázár János:

2015. március 26.

  • Szigorú törvényeket kell hozni, hogy a bankárokat, uzsorásokat és pénzügyi machereket felelősségre lehessen vonni.
  • Szijjártó Péter az egyik legjobb miniszter a kormányban, gyorsan és jól dolgozik.
  • Orbán Viktor csodálkozik, hogy még mindig nem csattant bilincs csaló brókerek csuklóján.
  • 2002 óta dolgozom országgyűlési képviselőként Orbán Viktor mellett, de megijedni még nem láttam.
  • Semmilyen bojkott nincs a Hír Tv-vel szemben, hiszen most is önnek válaszoltam negyed órán keresztül. Minden információ nyilvános volt, egyszerű életösztön működött a kormányzatban, és jól.

2015. április 2.

  • A kormány nem tervezi, hogy akár nyilasokkal vagy kommunistákkal együtt dolgozna.
  • Remélem, hogy futja autóra Habony Árpádnak és Andy Vajnának, ezért nem állami autóval járnak.
  • A Quaestor-kötvényt vásárlók a semmit finanszírozták, egy piramisjáték volt az egész.
  • Szijjártó Péter azért avatta fel a győri ETO Parkot, mert örült neki.
  • Én követtem el valószínűleg súlyos hibát.

2015. április 9.

  • Nem hiszem, hogy az M4 leállítása veszélyeztetné a Népszava és a Hír Tv költségvetését.
  • A kevesek helyett most többen részesülhetnek az állami földek használatából, ez lehet, hogy egy embernek rossz, de mindenki másnak jó.
  • Ha lopnak, csalnak, hazudnak, az a roma vezetők iránti közbizalmat rombolhatja.
  • Biztos, hogy lesz reklámadó, méghozzá a legnagyobb Európában.

2015. április 16.

  • Sokaknak lehet öröm, hogy az Európai Bizottságtól megbízást nyert el Gyurcsány Ferenc cége, az Altus Zrt., mert ez azt jelenti, hogy a volt kormányfő a politikától való visszavonulását készíti elő.
  • Fogunk építkezni a Városligetben, de csak a jó ízlés határain belül.
  • Minden igaz, amit a Népszabadság ír, sőt csak az az igazság.
  • Orbán Viktornak és Lázár Jánosnak is egy-egy szavazata lesz 2018-ban is.
  • Ez a kóceráj semmit sem ér, vagy nagyon keveset.
  • Nagy szerelem és szép barátság van kibontakozóban Simicska és a Jobbik között.

Sikerszéria lehet, ha jól csinálják

A Kormányinfó-projekt Reiner Roland szerint összességében egyelőre beválthatta a kormány és a Fidesz reményeit, mert elérte a sajtó, a közvélemény ingerküszöbét, és fokozott figyelmet is kap. Az, hogy hosszú távon is működik-e ez az új modell, az elemző szerint attól függ, mennyire marad őszinte a kapcsolat a sajtóval.

Egyelőre sikeresnek tűnik a Kormányinfó, de figyelni kell a részletekre Forrás: MTI/Kovács Attila

Ha az újságírók azt látják, hogy hétről hétre mindent meg lehet ugyan kérdezni, de fontos kérdésekre nem kapnak választ, vagy nem érdemi a közlés, akkor kialakulhatnak azok az ügyek, amelyeket Lázár látványosan kerül, és ez már ráéghet a kormányra, a Fideszre. Fodor Csaba is figyelmeztetett: a „jónak tűnő" új tájékoztatási rendszer csak addig működik, amíg képes hitelességet közvetíteni.

Ellentmondások, kommunikációs bakik az elmúlt hetekből:

  • Lázár János visszatérően magyarázkodni kényszerült a brókerbotrányról: mikor, kinek az utasítására, ki vette ki az állami pénzeket a cégekből, vagy mikor értesült a bajról a kormány.
  • Ellentmondásba került Lázár János miniszter Csepreghy Nándor államtitkárral az M4-es autópálya uniós támogatásának elutasítása és annak okai ügyében.
  • Nem egyértelműek Lázár szavai a kórházak adósságának állami átvállalása, illetve a Zombor Gábor államtitkár által készített koncepció visszadobása kapcsán sem.

Repedések már vannak

A hitelesség szempontjából már most észlelhetők repedések, de minimum kommunikációs következetlenségek, ellentmondások. A Nézőpont Intézet ügyvezetője is megjegyezte, hogy az új kormányzati tájékoztatási rendszer akkor működik majd még tökéletesebben, ha sikerül egységesebbé tenni a kormányzati és a kormánypárti nyilatkozók kommunikációját.

Vannak a rendszerben kommunikációs következetlenségek, ellentmondások Fotó: Bielik István - Origo

A republikonos Reiner Roland jelentős rizikót lát abban, hogy Lázár János gyakran nemcsak más kormányzati szereplők, fideszes politikusok nyilatkozataival kerül ellentmondásba, hanem olykor még saját magával is. Az elemző szerint azonban ez a hatás csökkenthető, ha a Fidesz politikusainak kommunikációját összehangolják a csütörtöki eseményekkel.

Nem biztos, hogy sikerül megakadályozni a frakcióban a kibeszélést Fotó: Bielik István - Origo

A cél az, hogy Lázár Jánosnak ne kiigazítani vagy magyarázkodni kelljen, hanem a többi képviselő hasonuljon az ő kommunikációjához. Kérdés, hogy a mostani Fidesz tud-e azonosulni ezzel a kommunikációs stratégiával, amikor az látszik, hogy a korábban zárt, fegyelmezett pártban, frakcióban megindult a kibeszélés.

http://www.origo.hu/itthon/20150312-kiadjak-lazar-janos-kulfoldi-utjainak-reszleteit.html