Junckert kéri a CÖF a Gyurcsány-megbízás visszavonására

cöf csizmadia lászló autó
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság elnökéhez fordult a Civil Összefogás Fórum és a mögötte álló alapítvány, hogy elérje a Gyurcsány-cég Altus Zrt. megbízásának visszavonását. Ezen Csepreghy Nándor államtitkár is felháborodott a hétvégén, neki a volt kormányfő és a cégét vezető felesége válaszolt.
Vágólapra másolva!

Elképesztőnek, döbbenetesnek és visszautasítandónak nevezte az Orbán-kormány melletti békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a mögötte álló alapítvány, a CÖKA, hogy az Európai Bizottság (EB) nemrég az Altus Zrt.-t bízta meg uniós programok monitorozásával.

Megsemmisítést várnak Junckertől

Azt írták, miközben a CÖF-CÖKA "támogatói és a magyarság döntő része küzd az EU-szkeptikusok egyre jobban felerősödő tevékenysége ellen, az EB olajat önt a parázsra". Megjegyezték, hogy a Jobbik is felfedezte az "égbekiáltó hibát", és emlékeztettek, hogy a kormány is tiltakozott a megbízás miatt.

Jean-Claude Juncker és Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A CÖF szerint "példátlan, hogy egy magyar parlamentben ülő, ellenzéki bukott politikus tulajdonában álló cég, a semlegességét hirdető Európai Bizottságtól ilyen mérvű anyagi és politikai támogatást kapjon", ezért arra kérik az EB elnökét, Jean-Claude Junckert, hogy semmisítse meg a döntést.

Megszólalt az EB is az ügyben

Az Altus Zrt. nem végez auditálási tevékenységet az EB megbízásából, hanem tanulmányokat ír egy konzorcium tagjaként – közölte hétfőn Brüsszelben Jakub Adamowicz, az uniós javaslattevő-végrehajtó testület regionális politikával kapcsolatos ügyekben illetékes szóvivője újságírói kérdésre.

Az Európai Bizottság épülete Brüsszelben Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

A tanulmányok témája a kohéziós (felzárkóztatási) és regionális politika további alakítása. A megbízatás mind a 28 EU-országra vonatkozik, de nem terjed ki az igazgatási és ellenőrzési struktúrák elemzésére. A megbízatás tavaly október óta él, és a tevékenység 2016. január végéig tart – mondta Adamowicz.

Az államtitkárnak sem tetszett

Mint arról az Origo is beszámolt, vasárnap Csepreghy Nándor is foglalkozott a témával. Az államtitkár nem értette, hogyan bízhatta meg az EB Gyurcsány Ferenc cégét egy munkával, mikor a volt kormányfő "nem tekinthető függetlennek". Úgy vélte, ez hálapénz a bizottságtól.

Csepreghy Nándor államtitkárnak is aggályai voltak Forrás: Origo

Gondolja újra az EB, hogy tényleg Gyurcsány Ferenc cégét, az Altus Zrt.-t akarja-e megbízni a fejlesztéspolitika magyarországi működésének ellenőrzésével – kérte a szervezettől a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára.

Gyurcsány és Dobrev válaszolt

A volt kormányfő reagálásában azt írta, örül, hogy a Fidesz korrupcióval terhes uniós pályázatainak felelősségét az Orbán-kormány rá kívánja helyezni, de reagálásában azt is írta: kénytelen felhívni a kormány figyelmét, hogy "eltévedt az erdőben".

Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára is megszólalt már az ügyben Forrás: Csanádi Márton - Origo

Az Altust vezérigazgatóként irányító Dobrev Klára arra hívta fel a figyelmet, hogy az Altus 2014 őszén nemzetközi nyílt tenderen egy 11 céget – köztük német, francia, olasz, svéd, bolgár, lengyel és szlovák vállalatokat – magában foglaló konzorcium vezetőjeként nyerte el a tanácsadói megbízást az EB-től.

A Jobbik börtönt emleget

A Jobbik szerint felháborító, hogy az EU a Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó Altust bízza meg a hazai fejlesztéspolitika ellenőrzésével, pont akkor, amikor az EU 700 milliárd forintot tart vissza korrupciógyanús közbeszerzések miatt.

Lázár János még örült is

Sokaknak lehet öröm, hogy az Európai Bizottságtól megbízást nyert el Gyurcsány Ferenc cége, az Altus Zrt., mert ez azt jelenti, hogy a volt kormányfő a politikától való visszavonulását készíti elő – ezt vizionálta az Altus megbízása kapcsán még csütörtökön Lázár János miniszter a Kormányinfón.