Elutasítják az egyeztetés nélküli döntéseket az ELTE-n

Budapest, 2015. április 20.
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karának (ELTE TáTK) szervezésében megrendezett, a felsőoktatási átalakítási terv ellen tiltakozó hallgatói és oktatói fórum az ELTE Lágymányosi Campus Északi Tömbjének Gömbau
Budapest, 2015. április 20. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karának (ELTE TáTK) szervezésében megrendezett, a felsőoktatási átalakítási terv ellen tiltakozó hallgatói és oktatói fórum az ELTE Lágymányosi Campus Északi Tömbjének Gömbaulájában 2015. április 20-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Több száz hallgató és oktató vett részt az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karán a több alapképzési szak tervezett megszüntetéséről szóló hétfő esti fórumon. A diákok több egyetem érintése után az Emmi épülete előtt kötöttek ki. Ha a kormány szerdáig nem vonja vissza a felsőoktatási törvény tervezett módosítását, ismét demonstrálnak.
Vágólapra másolva!

Az ELTE hagyományait is képviseli

Mezey Barna rektor közölte: a pénteken nyilvánosságra hozott, elfogadása esetén szakok megszüntetését is jelentő tervezet még az első változat, amelyről tárgyalnak majd, hétfő este például a Magyar Rektori Konferencia ülésén.

Mezey Barna beszédet mond az ELTE lágymányosi campusán Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Mint mondta, az egyetem vezetőjeként kötelessége képviselni a hallgatókat és az ELTE hagyományait, valamint "mindazon szakokat, ahol az ország legjobbjai tanulnak".

Egységben hallgatók és oktatók

Tausz Katalin, a társadalomtudományi kar dékánja azt hangsúlyozta: a siker záloga az oktatók és a hallgatók egysége, ennek egyik megjelenése a mostani fórum is. Hangsúlyozta: elutasítanak minden olyan döntést, amelyhez nem készült hatástanulmány, és amelyet nem előzött meg egyeztetés.

Tausz Katalin dékán Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Nemzetközi tanulmányok

A megszüntetni kívánt nemzetközi tanulmányok alapképzési szak példáját említette a dékán, utalva arra, hogy a diákok többsége költségtérítéses hallgató volt, az ott végzettek 36 százaléka továbbtanult, 46 százalékuk munkába állt, az átlagos diplomás pályakezdőkénél magasabb bruttó bérrel.

Hallgatói és oktatói fórum a gömbaulában Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Vonja vissza a szaktárca

Hosszas taps kísérte a diákok – már a rendezvény előtt közzétett – követeléseinek felolvasását. A később a résztvevők által megszavazott pontok között szerepel, hogy a szaktárca vonja vissza a szakok megszüntetéséről szóló előterjesztését és a felsőoktatási törvény módosításának tervezetét, az autonómia jegyében az egyetemre jelentkezők szabadon választhassák meg egyetemeiket és szakjaikat, valamint azt, hogy "ne tiltsák be" a társadalomtudományokhoz, az EU-hoz és a nemzetközi kapcsolatokhoz értő embereket kinevelő szakokat.

Aláássa a kormány a jövőt szerintük Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Nem az állam dönti el

Nem az állam dönti el, milyen szakma létezhet, és milyen nem. Az állam egyetlen képzést sem tilthat be, illetve monopolizálhat a kormány egyeteme számára – hangsúlyozzák, követelve, hogy hozzák nyilvánosságra a döntéseket alátámasztó hatástanulmányokat. Megjegyzik: a tervezett szakmegszüntetésekkel a kormány szembemegy a nemzetközi és európai trendekkel, aláássa a jövőt, és végképp ellehetetleníti Magyarország érvényesülését a világban.

Az Emmi elé vonultak

A Műegyetemre tartanak az ELTE-ről Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A fórum végén a résztvevők úgy döntöttek, vonulnak. Az Átlátszó információi szerint 500-an mehettek át a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemhez, majd a körülbelül 800 fősre duzzadt csapat átvonult a Corvinushoz. Közben többek között a jól ismert szlogent skandálták: "Semmit rólunk, nélkülünk".

Ezután a Bölcsészettudományi Kar felé vették az irányt, majd az Emmi Szalay utcai épülete elé vonultak. A diákok "Harcolunk, hogy tanulhassunk" feliratú molinót raktak ki a minisztérium bejáratára, szerdán délután 6-ra újabb megmozdulást hirdettek ugyanerre a helyre, majd szétoszlottak.

Racionálisan indokolatlan

Az Origónak nyilatkozó felsőoktatási szakemberek szerint a kormánynak az a célja, hogy a hallgatói létszám csökkenésére reagálva a szakok számát is csökkentse. Ez – informátoraink szerint – még nem is lenne olyan nagy baj, a probléma ott kezdődik, hogy racionálisan teljesen indokolatlan, amit az egyes szakok esetében javasolnak.

„Nincs szakmai egyeztetés, az Emmi nem adott sem anyagot, sem időt a javaslatai feldolgozására. Így most a fel-feldobott pénz alapján dőlhet el, hogy a pszichológia például mennyire lesz EU-konform, mennyire nem” – nyilatkozták forrásaink.