Vona Gábornak üzent Horovitz

Vona Gábor, Jobbik, évértékelő
Budapest, 2015. január 31. Vona Gábor, a Jobbik elnöke beszédet mond pártja évértékelő rendezvényén Budapesten a Dürer Rendezvényházban 2015. január 31-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A "nyíltan náci" gondolatokat valló képviselők lemondatására szólította fel Vona Gábort az egyik zsidó szervezet vezetője. Horovitz Tamás szerint nem az a megoldás, ha vissza küldi őket virágokkal bocsánatot kérni. Ezzel a kijelentéssel Kulcsár Gergely esetére utalt. Csütörtökön országszerte a holokauszt magyarországi áldozataira emlékeztek. 
Vágólapra másolva!

A "nyíltan náci" gondolatokat valló országgyűlési képviselők lemondatására szólította fel Vona Gábort, a Jobbik vezetőjét a Közép- és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Szövetségének elnöke.

Idős férfi unokájával egy követ helyez el a Cipők a Duna-parton budapesti holokauszt-emlékműnél Forrás: MTI/Kallos Bea

Ezt azon megemlékezésen mondta, amit a holokauszt-emléknap alkalmából rendeztek a Cipők a Duna-parton emlékműnél Budapesten.

Nem kérnek a köpködő politikusokból

Horovitz Tamás azt kérte, hogy a pártelnök mondassa le "a holokauszt-tagadó, cipőbe köpködő politikusait, és ne küldje vissza őket bűnbánó módon virágokkal bocsánatot kérni, hogy kiszolgáltassa vele saját érdekeit". A zsidó vezető ezzel a kijelentéssel Kulcsár Gergely esetére utalt. A jobbikos képviselő korábban a Duna-parti holokauszt-emlékműbe köpött.

Fiatal pár kislányával a család egyik elhurcolt tagjára emlékezve imádkozik a Cipők a Duna-parton budapesti holokauszt-emlékműnél Budapesten Forrás: MTI/Kallos Bea

Hozzátette: törvénymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy ne évülhessen el három év alatt a holokauszt tagadása, a sírok és emlékhelyek meggyalázásának bűntette.

A biztonság országa

Magyarország célja, hogy egy egyre bizonytalanabb, békétlenebb világban a jövőben is a biztonság és a nyugalom országa maradjon minden polgára számára - így fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján közzétett nyilatkozatában.

Orbán Viktor kijelentette, a zsidók közössége számíthat Magyarországra Fotó: Polyak Attila - Origo

"Alaptörvényünk szellemében újfent nyilvánvalóvá tesszük: a magyar zsidók közössége mindenkor számíthat Magyarország kormányának tiszteletére, barátságára, védelmére" - hangsúlyozta a kormányfő.

Nem fordulhat újra elő

A második világháború idején Magyarország megtagadta a magyar zsidóktól a magyarságot, majd az emberséget és végül az életet is azzal, hogy kiszolgáltatta őket a náci halálgépezetnek - ezt mondta Trócsányi László.

Trócsányi László szerint garancia van arra, hogy ne fordulhasson elő újra ilyen tragédia Fotó: Polyak Attila - Origo

Az igazságügyi miniszter hozzátette: mindent meg kell tennünk ahhoz, hogy ez újra elő ne forduljon, erre pedig megvannak az alkotmányos garanciák is.

Magyarországot méltatta az amerikai nagykövet

A diplomata úgy fogalmazott: emlékezni kell ezekre az eseményekre, hogy "soha többé ne ismétlődhessen meg még hasonló sem".

Colleen Bell és Boross Péter volt miniszterelnök az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott megemlékezésen Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Colleen Bell szerint Magyarország jelentős lépéseket tett, hogy szembenézzen történelme tragikus eseményeivel, benne a holokauszt során játszott tragikus szerepével.