Trócsányi: Kompromisszumot kell kötni az ellenzékkel

Konferencia az új polgári perrendtartásról Szegeden, Trócsányi László
Trócsányi László
Vágólapra másolva!
Trócsányi László igazságügyi miniszter az Euractiv uniós ügyekkel foglalkozó portálnak adott interjúban többek között azt mondta, a Fidesz azért nem hozhat könnyedén törvényeket, mert a kormánynak már nincs kétharmados többsége, ezért keresnie kell a kompromisszumot az ellenzékkel. A miniszter szerint nem Orbán, hanem a kormány dönt, a törvényekről meg a parlament szavaz, ahol ott az ellenzék is. Szóba került a demokrácia, a civil szervezetek és a média helyzete is. 
Vágólapra másolva!

Különféle demokráciafelfogások léteznek, a demokrácia neoliberális és konzervatívabb kontextusban is létezhet - mondta az Euractiv uniós ügyekkel foglalkozó portálnak adott interjúban Trócsányi László igazságügyi miniszter. A tárcavezető szerint Magyarország bírálói nélkülözik az objektivitást, valamint hogy kijelentette: fantázia, hogy Magyarországon nem szabad a sajtó.

Trócsányi jogi szempontból közelíti meg a demokrácia kérdését, amelyet fontos európai értéknek nevez. Mint mondja, az alkotmányjogban vita övezi a demokráciát; a neoliberális és a konzervatívabb megközelítés teljesen különbözik egymástól, főleg abban, ahogy az egyéni és a közösségi jogokhoz viszonyulnak.

Keresik az egyensúlyt

"Tiszteletben kell tartani a közjót. De hogyan találjuk meg az egyensúlyt az egyéni jogok és a közjó között? Ez vitatható. Nem szabad megengedni, hogy az egyéni érdek eluralkodjon a közérdek fölött, ahogyan a közérdeknek sem szabad mindig elsőbbséget élveznie az egyéni jogokkal szemben" - magyarázza az igazságügyi miniszter.

Trócsányi László Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Nehéz a kormány élete

A lap vezető szerkesztője, Georgi Gotev egyik kérdésében úgy vélekedik, hogy a Fidesz könnyedén hozhat törvényeket, és sokszor az a benyomása, hogy a döntéseket a miniszterelnök hozza meg egyedül. Trócsányi válaszában rámutat, hogy a kormánynak már nincs kétharmados többsége, ezért igenis keresnie kell a kompromisszumot az ellenzékkel. Elmondja, hogy ő maga is kezdeményezett egyeztetéseket, mert a tárca jelentős jogszabályi változtatásokat készít elő. "Nem Orbán Viktor, hanem a kormány dönt. A törvényekről a parlament szavaz. Ott van ellenzék és van egy többség" - húzza alá Trócsányi.

Nem rossz itt a civileknek

A civil szervezetekkel szembeni hatósági fellépést firtató kérdésre az igazságügyi tárca vezetője arra az álláspontra helyezkedik, hogy Magyarországon 60 ezer civil szervezet létezik, ami a civil szféra gazdagságára utal. "Igaz, vannak problémás esetek, de lehet néhány esetből általánosítani? Ki lehet mondani, hogy Magyarországon veszélyben van a civil szféra, hogy nem létezhet civil társadalom? Miután 60 ezer szervezet, alapítvány stb. létezik, nem gondolom, hogy a civil társadalom veszélyben lenne" - nyilatkozott az Euractivnak a miniszter.

Kemény Alkotmánybíróság?

Trócsányi kifejti, hogy nagyobb kiegyensúlyozottságot szeretne, mert, mint mondja, a civil szervezetek akkor gyakran hallgatnak, amikor az alkotmánybíróság keményen elmarasztalja a kormányt, ha viszont nem semmisít meg egy törvényt, amelyet ők alkotmányellenesnek gondolnak, akkor azonnal azt mondják, hogy nincs demokrácia. "Ez kicsit idegesítő, mert nélkülözi az objektivitást. Az életben pedig objektívnek és méltányosnak kell lenni" - hangsúlyozza a tárcavezető.

Naponta Index, Origo

A médiáról Trócsányi egyrészt arra mutat rá, hogy annak jelentős része magánkézben van, másrészt pedig hogy az internet "tele van kormánykritikával". "Naponta olvasom az Indexet és az Origót, amelyeket fiatalok is széles körben olvasnak, és szerintem az elektronikus sajtó nagy része kritikus a kormánnyal szemben" - hangoztatja Trócsányi László, aki szerint a nyomtatott sajtó kiegyensúlyozott. "Szerintem fantázia, hogy Magyarországon nincs sajtószabadság" - nyomatékosítja az igazságügyi miniszter. Arra is kitér, hogy Magyarországon az újságírók nincsenek veszélyben, és sohasem hallott bebörtönzött zsurnalisztáról.