Sajtótájékoztatón reagált az Origo cikkére a Jobbik

Mirkóczki Ádám Jobbik Mirkóczki Ádám Mirkóczki Ádám Jobbik szóvivő. Interjú a parlament TV-ben
Mirkóczki Ádám Jobbik szóvivő. Interjú a parlament TV-ben
Vágólapra másolva!
Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője arra reagált, hogy értesülésünk szerint vizsgálatot indított az EU csalásellenes hivatala a kémkedéssel is vádolt Kovács Béla jobbikos képviselő és egykori párttársa, Szegedi Csanád ellen, mert a gyanú szerint fantomalkalmazottakat vettek fel.
Vágólapra másolva!

Nem hozott új fejleményt a cikk megjelenése után néhány órával összehívott sajtótájékoztató, hiszen a párt szóvivője csak azt erősítette meg, amit kérdésünkre korábban a Jobbik sajtóosztálya már közölt: nem tudnak semmilyen OLAF-vizsgálatról, amely a párt bármely EP-képviselője ellen indult volna. Sem a Jobbik, sem pedig Kovács Béla jobbikos EP-képviselő nem kapott értesítést ilyen vizsgálatról.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője Fotó: Polyák Attila - Origo

A saját háza táján söprögessen mindenki

Mirkóczki Ádám szerint a korrupcióval kapcsolatban jobb lenne, ha a pártok a saját házuk táján söprögetnének, nyilvánosságra hoznák például a családtagjaik vagyonnyilatkozatát.

A politikus kérdésre válaszolva azt mondta, nem ismeri a gyakornokok alkalmazásának brüsszeli szabályozását, de szerinte semmi probléma nincs azzal, ha egy gyakornok nem Brüsszelben végzi el azt a munkát, amivel az ottani képviselő megbízzal. Az lenne a gond, ha valakiről kiderülne, úgy vesz fel pénzt, hogy semmit sem csinál.

Szegedi tud róla, Kovács és a Jobbik nem

Ahogy korábban beszámoltunk róla, az OLAF két magyar EP-képviselő ellen folyó vizsgálat keretében hallgatta ki Molnár Balázst és Lenhardt Balázst. Molnár Balázs, az Európai Parlament volt szerződéses tisztviselője még 2013-ban tett feljelentést a Jobbik két EP-képviselője, Kovács Béla és Szegedi Csanád ellen. Az Origo kérdésére mindkét tanú megerősítette, hogy a vizsgálat Szegedi Csanád és Kovács Béla ellen folyik.

Molnár Balázs részletesen nyilatkozott az Origónak az általa tapasztalt, korrupciógyanús ügyekről. Mint mondta, az OLAF-ot elsősorban az érdekli, hogyan használták fel Kovács és Szegedi a gyakornokok és asszisztensek alkalmazására lehívható, havi 21 ezer eurós keretet. A volt EP-alkalmazott szerint többször előfordult, hogy a két képvislelő fantomasszisztenseket alkalmazott, hogy felvehessék a fizetésükre szánt pénzt.

Lopáshoz kért segítséget

Emellett gyanúsak lehet a Kovács Béla által alapított nemzetközi képviselőcsoport pénzügyei is. Az AEMN nevű szervezet ügyei körül tavaly is kérdések merültek fel. Egy kiszivárgott felvételen az AEMN egyik tagja arról beszél, hogy a csoport alelnöke, Nick Griffin brit politikus azt várja el tőle, hogy "segítsen neki lopni."

Szegedi Csanád az Origónak azt mondta, tud róla, hogy vizsgálat folyik, Kovács Béla viszont tagadta, hogy az OLAF értesítette volna ellene folyó vizsgálatról. A korrupció vádját azonban mindketten tagadták.