Amiért az állam megmenti majd a Quaestor-kötvényeseket

Parlament Orbán Viktor Fidesz
Parlamenti ülésnap 2015 március 30.-án
Vágólapra másolva!
Rengeteg politikai előnnyel járhat a kormánypártok számára a Quaestor-károsultak megmentése, miközben a cserbenhagyásuk akár százezres nagyságrendű erősödést is jelenthet valamelyik ellenzéki pártnak. Más kérdés, hogy szabad-e az adófizetők pénzét ilyen mentőakciókra pazarolni a vélt politikai tőke reményében. 
Vágólapra másolva!

Mit csináljon az állam, azaz a politika a Quaestor-kötvényesekkel? Megmentse őket, vagy sem? Ha az állam az adófizetők pénzét költi majd a kártalanításra, akkor attól mennyi politikai hasznot remélhet? Megannyi kérdés. Az ellenzék egy része arra hivatkozik, mindenkinek tisztában kellett lennie azzal, hogy a piaci átlagnál magasabb hozamok, nagyobb kockázattal járnak. Könnyen lehet azonban, hogy a politikai szempontok felülírják ezeket az érveket.

Politikai téma lett a Quaestor-károsultak ügye Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ne menjenek sehová

Az Orbán-kormány számára a károsultak megmentése több szempontból is hasznos lehet. Elsőként egy sikeres akcióval országosan is elérhetik, hogy kevesebb választást veszítsenek el. A párt számára is jól jöhet a károsultak felkarolása, főleg az április 12-i tapolcai időközi országgyűlési választás előtt, ahol létfontosságú lenne a siker.

A csalódottak a Jobbikhoz vándorolhatnak

A Quaestor-károsultak megmentése azért is érdeke a kormánypártoknak, hogy a közvetlenül érintett legalább 100 ezer ember ne váljon a Jobbik vagy valamelyik baloldali párt automatikus szavazójává. Nem biztos, hogy egy mentési akcióval a Fidesz saját magához kötné ezeket az embereket, de nagyon valószínű, hogy ennek elmaradása esetén a magukra hagyottak 2018-ban nem szavaznának rájuk.

Tarsoly Csaba, a Quaestor vezére már rács mögött van Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

2012-ben bejött a terelés

A kormánypártoknak már a 2010-14-es ciklusban is sok haszonnal járt, hogy a devizahitelesek megmentéséről szólt a mögöttünk hagyott négy év. Ennek révén sikerült elérniük, hogy a forint gyengesége miatt megemelkedő törlesztőrészletek nem sodortak teljesen lehetetlen helyzetbe több százezer embert. Ezért, no meg a rezsikökkentés miatt is sikerült megnyerniük Orbánéknak a tavalyi választást.

Kínos kérdésekről is elterelhetik a figyelmet

A károsultak megmentése abból a szempontból is hasznos lehet a kormánypártoknak, hogy ezzel is elfedjék az esetleges érintettségüket a Quaestor-ügyben. Az elmúlt hetekben több, egymásnak is ellentmondó nyilatkozat látott napvilágot, így a kártérítés kifizetése talán több kínos ügyről is elterelhetné a figyelmet, és a közvélemény érdeklődése is csökkenne az ügy iránt.

Szijjártó Péter tárcája körül is sok a megválaszolatlan kérdés Forrás: MTI/Illyés Tibor

Régebben is jó volt

Magyarországon mindig népszerű volt a károsultak megmentése, aminek egyébként a rendszerváltásig visszanyúló hagyománya van. 1991-ben az elszabaduló törlesztőrészletek miatt rengetegen kerültek bajba a Kádár-rendszerben felvett alacsony kamatozású hitelük miatt. A kormány akkor lehetőséget adott arra, hogy aki a megmaradt tartozásának a 40 százalékát visszafizeti, annak elengedik az adóssága maradék részét. Érdekesség, hogy az Antall-kormány megítélése éppen 1991-ben volt a legjobb.

Az ügy tömören

A Quaestor Hrurira első március 9-i kamucsődje óta nem fizeti ki a cég a kötvényesek pénzét. Ennek ellenére felszámolás nem indult. A cégcsoport brókercégéhez kiérkező MNB-biztosok gyorsan megállapították, hogy 150 milliárd forint fiktív kötvényt bocsátott ki a Quaestor azon a 60-on kívül, amit engedélyezett neki a felügyelet.