Magyar kincsek visszaadásáról tárgyalt Moszkvában Balog Zoltán

Colleen Bell
Colleen Bell új amerikai nagykövet és Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere írnak alá szerződést az EMMI épületében 2015 február 3-án
Vágólapra másolva!
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az Oroszországban lévő magyar műkincsek visszaadásáról is tárgyalt Moszkvában.
Vágólapra másolva!

A magyar kormánytag Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszterrel a Magyarországon zajló Orosz Kulturális Napok, valamint a moszkvai Munkácsy-kiállítással elkezdődött Oroszországi Magyar Kulturális Napok című rendezvénysorozat megnyitása alkalmából találkozott.

Balog Zoltán az MTI-nek elmondta, hogy orosz kollégájának érzékeny témát vetett fel, amely a Magyarországról elszármazott műkincsek, illetve tudományos értékek sorsával kapcsolatos. Örömmel tapasztalta, Megyinszkij kedvezően fogadta ezt a felvetést.

Balog Zoltán Forrás: MTI/Soós Lajos

A magyar miniszter az előzményeket ismertetve arról is beszámolt, hogy egy az orosz kulturális minisztérium által kiadott katalógusban ismerős könyveket fedezett fel. A sárospataki református kollégium könyvtárának Oroszországban maradt darabjairól, reformáció korabeli könyvekről van szó, amelyeknek talán nem olyan nagy a piaci értéke, de Magyarország és a magyar református egyház számára fontosak.

A miniszter azt mondta, ígéretet kapott arra Vlagyimir Megyinszkijtől, ha hivatalos megkeresés érkezik a magyar kormány részéről, akkor megpróbálják kedvezően elbírálni (a visszakövetelt) műkincsek és kulturális értékek listáját.