Napokon belül elkészülhet a brókertörvény

Orbán Viktor
Sopron, 2015. március 25. Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Sopronban, a városházán 2015. március 25-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Már a jövő héten zárolhatják a felelősök vagyonát - reagált a Fidesz a Quaestor-ügyben tett ellenzéki nyilatkozatokra, és "politikai cirkusz" helyett az erről szóló előterjesztés házszabálytól eltérő tárgyalásának támogatására kérte az ellenzéki pártokat.
Vágólapra másolva!

Akár már a jövő héten életbe léphet a törvény, amely lehetővé teszi, hogy zárolják a brókerbotrány felelőseinek véges és személyes vagyonát, akár már folyamatban lévő ügyekben is, a lefoglalt vagyont pedig be lehet vonni a kártalanításba – írta közleményében a Fidesz.

Orbán Viktor csodálkozott, miért nem kattant bilincs Tarsoly Csaba csuklóján Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Rendet tesznek a brókerpiacon

A kormánypárt úgy fogalmazott: ezt követően „rendet tesznek” a brókerpiacon és felállítják a vizsgálóbizottságot, hogy „végre választ kapjunk arra, hogy a szocialista kormányok vajon miért hunytak szemet az évtizedes pénzügyi korrupció fölött, miért engedtek brókereket a kormányuk közelébe és mit keresnek az embereik a brókercégek hálózatában”.

Az ellenzék összefonódásról beszél

Korábban az LMP társelnöke, Schiffer András beszélt arról, hogy pártja a fideszes előterjesztést úgy módosítaná, hogy ne csak a vezető tisztségviselők, hanem mindazon hivatalos személyek - jegybanki tisztségviselők, kormánytagok - vagyonát is zárolni kelljen, akik "jobb tudomásuk" ellenére nem tették meg a szükséges intézkedéseket.

A Quaestor vezérigazgatóját csütörtök éjjel vitték el a rendőrök Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A DK képviselője, Vadai Ágnes egy közleményben arról írt: a sokadik összefonódás "a fideszes brókerbotrányban" a legfőbb ügyész körül, hogy felesége vezeti a jegybank személyügyi igazgatóságát. Szerinte ezzel az ügyészség tétlensége miatt felháborodott Quaestor-károsultaknak érthetőbbé vált, hogy a cég tulajdonosa, Tarsoly Csaba miért menthette ki minden vagyonát. A párt a legfőbb ügyész, a felesége, és lányának barátja nemzetbiztonsági meghallgatását is követeli. Közleményében utalt arra, Polt Péter lánya Tarsoly Csaba titkárával áll szoros kapcsolatban.

Az Együtt nem támogatja

Az Együtt elnöke, Szigetvári Viktor pedig azt közölte: pártja nem támogatja majd az Országgyűlésben a brókerpiac rendbetételéről szóló fideszes javaslatot. Szerinte Orbán Viktor miniszterelnöknek van felelőssége az ügyben, mert nem intézkedett időben, és ezzel méltatlanná vált a pozíciójára. Közölte: az Együtt csak olyan javaslatot tud támogatni, amely nélkülözi a demagógiát.