Quaestor-ügy: korábban döntött Orbán, mint eddig állították

Lázár János sajtótájékoztató 2015. március
Vágólapra másolva!
Az állami hírcsatorna, az M1 információi cáfolják Lázár János miniszter állítását, miszerint Orbán Viktor csak március elején adott utasítást arra, hogy a kormányzati szervek kimenekítsék vagyonukat a brókercégekből. Egy kormányülési jegyzőkönyv szerint ugyanis ez egy héttel korábban történt. A Miniszterelnökség az Origónak elismerte: 25-én döntött Orbán, Lázár rosszul emlékezett.
Vágólapra másolva!

Mégis mindenki más előtt tudhatott a Quaestor-botrányról a kabinet, és így hozhatott döntést Orbán Viktor az állami pénzek kimenekítéséről, szemben azzal, mint ameit eddig állított a kormányzat - így például Lázár János miniszter tegnap.

Egy hétnyi ellentmondás

Az M1 Híradója egy kormányülés jegyzőkönyvére hivatkozva állítja, hogy február 25-én döntött Orbán, nem pedig március 4-én. Csütörtökön ugyanis Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Giró-Szász András államtitkár sajtótájékoztatójukon többször megismételték, a kormányfő a Buda-Cash botrány február végi kirobbanása utáni héten, a március elejei kormányülésen döntött erről.

Lázár János minisztert az M1 Híradója cáfolta Fotó: Bielik István - Origo

Az M1 péntek déli Híradója szerint azonban a Buda-Cash-ügy kirobbanásának másnapján, a február 25-én tartott kormányülésen utasította Orbán Viktor a minisztereket, hogy vizsgálják meg, van-e pénz kockázatos helyeken, és ha igen, azokat vegyék ki. Mindez a kormányülés emlékeztetőjére hivatkozva hangzott el a csatorna péntek déli híradójában.

Jóval mások előtt tudták?

Az M1 híradójában hozzátették: a miniszterelnöki utasítás tehát két héttel a Quaestor-ügy kirobbanása előtt történt. Ez azért fontos, mert az említett csütörtöki tájékoztatón Lázár János és Giró-Szász András is arról beszélt: sem Orbán Viktor, sem a kormány nem volt bennfentes információk birtokában, mikor arról döntött, hogy például a külügyi tárca kiveszi a háttérintézményének a Quaestornál tartott betétjét.

Orbán Viktor maga adott utasítást a kormányülésen - kérdés, melyiken Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ugyanitt Giró-Szász és Lázár azt is azt mondta, nem volt szükség a Quaestor ügyfeleit a nyilvánosságon keresztül tájékoztatni, mert ahogy a kormány, az emberek is a hírekből tájákozódnak, és akkor a Buda-Cash botránya már ismert volt, tehát akár más brókercégek ügyfelei is sejthették, hogy gond lehet az ő pénzükkel is. Ráadásul Orbán nem akart rémhírterjesztő lenni - tette hozzá Giró-Szász.

Még péntek reggel Orbán Viktor is arra hivatkozott a Kossuth Rádiónak adott interjújában, hogy döntésekor már széles körben ismert volt a brókerbotrány, a Buda-Cash-ügy. A Buda-Cash után mindenféle pletykák "terjedtek a flaszteren" - indokolta a kormányfő, miért döntött úgy, ahogy.

Még a levél előtt döntött

A Magyar Nemzeti Bank február 24-én jelentette be, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét és felügyeleti biztosokat rendelt ki a tudomására jutott visszaélésgyanús esetek miatt. A Quaestor ügyében pedig csak március 10-én tett ugyanilyen intézkedést a jegybank.

Tarsoly Csaba Quaestor-vezér jelenleg gyanúsított és őrizetben van Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Viszont - mint az szintén kiderült Lázárék csütörtöki közléséből - a Quaestor-vezér, a jelenleg csalással gyanúsított, őrizetben lévő Tarsoly Csaba március elején értesítette csak az MNB-t arról, hogy gondok vannak a brókercégnél, és ezen a napon írt erről levelet Orbán Viktornak is. Vagyis, ha igaz az M1 állítása a 25-i döntésről, még a jegybank előtt tudott mindenről a kormány.

Elismerték: Lázár tévedett

Az ellentmondásokról megkérdeztük a Miniszterelnökséget is. A végül a Kormányzati Kommunikációs Központ által küldött válasz elismeri, hogy a február 25-i dátum az igaz, nem pedig az, amit Lázárék állítottak, mert tévedtek. A válaszban azt írták: "ellenőriztük az elmúlt időszak kormányüléseinek időpontját, amelyek a következők voltak: február 18., február 25., március 11."

A Buda Cash-botrány következtében február 25-én kérte a miniszterelnök a minisztereket, nézzék meg, hogy a minisztériumok és háttérintézményeik nem helyeztek-e ki közvagyont vagy közpénzt ilyen típusú pénzintézetekhez. Tarsoly Csaba levelét pedig március 9-én kapta Miniszterelnök Úr, egy időben azzal, hogy a Questor-ügy nyilvánosságra került - zárult a válasza.