Orbán: Azért láttunk már brókert

Orbán Viktor Budapest, 2015. március 6.
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a Magyar Rádió stúdiójában 2015. március 6-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Budapest, 2015. március 6. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a Magyar Rádió stúdiójában 2015. március 6-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Nem volt a kormánynak bennfentes információja a brókercégekről - mondta a miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában. Orbán Viktor azt mondta, még keresik a választ arra, hogyan került állami pénz brókerek kezébe.
Vágólapra másolva!

Német légi katasztrófa

Az ilyesmi mellbe vágja az embert, akkor is, ha személyesen nem érintett a tragédiában - mondta a miniszterelnök, akit elsőként a Germanwings katasztrófájáról kérdeztek a Kossuth rádió reggeli műsorában.

Szigorodhatnak a légi közlekedés szabályai Forrás: MTI/EPA/Sebastien Nogier

Orbán Viktor azt mondta, lesz egy közös gondolkodás az Európai Unióban arról, kell-e szigorítani a szabályozásokat.

Hiányzik egy modern kincstári rendszer

A brókerbotrányról a kormányfő azt mondta, nincs Magyarországnak olyan kincstári rendszere, amely napra készen, megfelelő kondíciókkal biztosítaná a közpénzek "parkoltatását", és amely kívül tartaná a közpénzeket az ilyen típusú manőverektől. Hozzátette, még keresik a választ, hogy hogyan került állami pénz brókerek kezébe.

A brókerlavina elindítója Forrás: MTI/Sallmayer Gábor

Mint mondta, a költségvetés pénzeit, az adóforintokat államkötvényben tartották, és ezeket vásárolták brókereken keresztül, tehát biztos papírba tették a pénzt, de rossz helyre az állami szervezetek.

Tarsoly levele

Arról a levélről, amit a Quaestor vezetője, Tarsoly Csaba írt neki, a kormányfő azt mondta, azon a napon küldte el a brókercég vezetője, amikor a jegybanknál is bejelentést tett. A levélben, amelyet közvetlenül neki juttattak el, állami segítséget kérnek, és tárgyalni szeretnének a kormánnyal. Orbán Viktor a levél elolvasása után egyeztetett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel.

"Látunk már brókert"

A kormányfő azt mondta, azért, mert az emberek nagyobb kockázatot vállalnak, és nem alacsony kamatozású állampapírba fektettek be, még nem lehet ellopni a pénzüket. "Láttunk már brókert, ez a kőgazdag emberek világa" - mondta, hangsúlyozva, nem akar brókerellenes hangulatot kelteni, de ezek a pénzek eltűntek. Ha a vagyon tisztességes üzletekből származik, akkor nincs gond, de ha mások vagyonából, akkor nem szabad hagyni, hogy büntetlenül megússzák.

Nyári költségvetés, béremelések

A kormányfő szerint már az elmúlt 25 évben sem lett volna szabad az év végére hagyni a költségvetés elfogadását, most megpróbálják a tavaszi ülésszak végén elfogadni a jövő évi büdzsét. Ha sikerül, ezután is mindig így csinálják majd. Az egykulcsos szja-ról nem beszélt a miniszterelnök, mert még nem tartanak ott a tervezésben.

Ezentúl mindig nyáron tervezik a költségvetést Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A béremelésekről Orbán Viktor azt mondta, Magyarországon a magánszektorban dolgoznak a legtöbben, az ő bérükről a munkáltatók és a munkavállalók állapodnak meg, ebbe a kormánynak közvetlen beleszólása nincs. Ami az állami alkalmazottakat illeti, arra törekszik a kormány, hogy minél több olyan szakmában, amelyben speciális tudásra van szükség, életpályákat hozzanak létre, az egészségügyben pedig most évenkénti béremelésben gondolkodnak.

Paks II.

Az erőmű megépítése az Európai Unió közbeszerzési szabályai szerint történik. A miniszterelnök azt az utasítást adta, hogy az áttekinthetőség és az átláthatóság szempontjából azokat a szabályokat kell alkalmazni, amelyeket a magyarországival párhuzamosan épülő finnországi erőmű esetében is.