Vágólapra másolva!
Vasárnap áttérünk a nyári időszámításra, 29-én éjjel 2 órakor kell 3 órára átállítani az órákat. 
Vágólapra másolva!

Az Európai Unióban egységesen alkalmazott módszer azon alapul, hogy az órák átállításával a szokásos ébrenléti idő jobban egybeesik a természetes világosság idejével, vagyis reggel 7 és este 10 óra között kevesebbet kell használni a világítást.

Sokat lehet spórolni

A váltással egynapi átlagos villamosenergia-fogyasztást, vagy közel 40 ezer háztartás éves felhasználását lehet megspórolni - közölte a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt (MAVIR). A MAVIR szakemberei évtizedek óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat, a megtakarítás mértéke az óraátállítást megelőző és követő napok fogyasztási görbéi alapján becsülhető.

Később sötétedik Forrás: MTI/Sóki Tamás

Az 1980 óta működő rendszernek köszönhetően eddig mintegy 4 ezer gigawattóra energiát spórolt az ország, ez közel 5 heti átlagfogyasztásnak felel meg.

Nem kell változtatni a menetrenden

Az óraátállítás néhány nemzetközi és belföldi vonatot érint, de emiatt a vasúti menetrendet nem kell módosítani. A MÁV tájékoztatása szerint az óraigazítás hajnalán azok a belföldi vonatok, amelyek hajnali kettő óra előtt indulnak, már a nyári időszámításnak megfelelően, legfeljebb 60 perccel később érkeznek a következő állomásra.

Néhány vonatot később indítanak

Az eredetileg hajnali kettő és három óra között induló belföldi személyszállító vonatokat, így a Debrecenből Nagykerekibe és Budapestre, a Lajosmizséről a budapesti Nyugati pályaudvarra, illetve a Nyugati pályaudvarról Szolnokra tartó egy-egy személyvonatot három órakor indítják el.

A menetrend nem változik az óraátállítás miatt Forrás: MTI/Jászai Csaba

A nemzetközi vonatok késnek

A Budapestről szombaton éjszaka induló nemzetközi vonatok - Kijevbe a Latorca InterCity, Brassóba a Corona IC, Bukarestbe az Ister EuroNight, Münchenbe a Kálmán Imre EN, Belgrádba a Beograd gyorsvonat, valamint a Berlinbe (közvetlen kocsikkal Varsóba, Krakkóba és Prágába) közlekedő Metropol EN - várhatóan egyórás késéssel érik el külföldi végállomásukat.

Egy órával kevesebbet alszunk Forrás: Thinkstock

Magyarországon két nemzetközi vonatot érint az óraátállítás. A Bécsből Bukarestig közlekedő Dacia nemzetközi vonatot Békéscsaba és Lőkösháza között éri az óraigazítás, így a vonat Lőkösházára már a nyári időszámítás szerint, 3 óra 15 perckor érkezik meg. A Bukarestből Bécsbe tartó Dacia nemzetközi vonat Békéscsaba és Szolnok között tér át a nyári időszámítás szerinti menetrendre, emiatt 3.56-kor érkezik Szolnokra, majd folytatja útját Budapesten át Bécs felé.

Oroszországban tavaly júliusban döntöttek úgy, hogy visszaállítják az egész éves téli időszámítást. Ezt többek között azzal indokolták, hogy az oroszok krónikus alváshiányban szenvednek és örökké fáradtak.