Akkora káosz, hogy elnézést kértek miatta

Franciaországi légikatasztrófa, Germanwings
A legnagyobb roncsdarabok egyike
Vágólapra másolva!
A depressziós másodpilótát szándékosan vezette sziklának a Germanwings repülőjét, 150 ember halálát okozva. Húsvét után várható a reklámadó, épülnek a börtönök, Lázár János és Giró-Szász András pedig mostantól hetente megmagyaráz valamit. A hét legfontosabb hírei.
Vágólapra másolva!

Tudatosan vezette a földnek a Germanwings repülőjét a gép másodpilótája. úgy tűnik, a 28 éves német férfi a tragédia napján sem repülhetett volna, korábban pedig súlyos depresszióval küzdött, és munkája miatt burnout-, azaz kiégésszindrómától szenvedett.

Darabokra zúzódott az Airbus. A tragédiát senki sem élte túl Forrás: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

A pilóta kedden okozott légi katasztrófát a francia Alpokban, öszesen 150 emberrel végezve. A tragédiát senki sem élte túl, a marseille-i ügyészség szándékos emberölés miatt nyomoz.

Hétről hétre magyarázzák

Csütörtöktől minden héten közös sajtótájékoztatót tart Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Giró-Szász András államtitkár, ahol a kormány aktuális döntéseit magyarázzák.

Lázár János és Giró-Szász András ezután minden héten megmagyarázza a kormány aktuális döntéseit Fotó: Bielik István - Origo

Az első eseményen például elmondták, hogy csökkenhet a távközlési adó, az Európai Bizottság pedig csak segítené a kormányt a paksi bővítésnél, a Miniszterelnökség pedig nem tartott közpénzt brókereknél.

Húsvét után jön a reklámadó

Az Origo információi szerint április 8-án tárgyalhat a kormány a reklámadóról, majd ezután kerülhet a módosítás a Parlament elé. Vita van még arról, hogy hol húzzák meg az adóköteles bevétel határát. A legvalószínűbb, hogy 50-100 millió forintos szint felett kell majd fizetni.

Húsvét után jöhet a reklámadó

A tervek szerint a reklámadóról szóló új jogszabályt párhuzamosan fogadnák el a jövő évi adótörvényekkel. Erre azért van szükség, mert a kormány április 3-án szeretné benyújtani a 2016-os költségvetést, és még a parlament nyári szünete előtt szeretnék elfogadtatni a büdzsét.

750 ezerbe került a holokamuzás

Pénzbírsággal sújtotta a Debreceni Járásbíróság Ágoston Tibort, a Jobbik debreceni önkormányzati képviselőjét, amiért egy rendezvényen holokamut, holló-kasztot, és holokasztot emlegetett, ráadásul hangsúlyozta, hogy nem nyelvbotlásról van szó.

A jobbikos képviselőnek 750 ezer forintot kell fizetnie "nemzeti szocialista rendszer bűneinek tagadása" miatt, de választhatja a 300 napos elzárást is.

Rettegő autósok

Az eddiginél is jobban oda kell majd figyelniük az autósoknak: csütörtök hajnal óta élesben használja a rendőrség a 160 új, lézeres mobil traffipaxot, amik a sebességmérésen túl egyéb szabálysértéseket is észrevesznek. Az ősszel érkező 365 fix telepítésű radaros készülékkel együtt évente több tízmilliárd forintos pluszbevételt termelhetnek majd az államnak.

Több száz méterre lát, és nem csak a gyorshajtást figyeli Fotó: Szabó Gábor - Origo

Több börtön kell

A magyarországi börtönök telítettsége 140 százalékos, közel 7000 új férőhelyet kell kialakítani ahhoz, hogy a rabok ne embertelen zsúfoltságban töltsék büntetésüket. A kormány vállalta, hogy négy éven belül új börtönök építésével javít a helyzeten, az Emberi Jogok Európai Bírósága viszont csak fél évet adott az erről szóló akcióterv kidolgozására.

Felújították a martonvásári börtönt Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az Origo újságírója a felújított martonvásári börtönben járt, ide hamarosan 126 rabot költöztetnek majd.

Tarlós elnézést kért

Tarlós István főpolgármester is elismerte, hogy káosszal jár a budapesti közlekedés fejlesztése, ezért a Fővárosi Közgyűlés hétfői ülésén elnézést is kért a lakoságtól. A közgyűlésben felszólaló ellenzéki pártok a városvezetést tették felelőssé a kialakult állapotokért. A BKK szerint olcsóbb és gyorsabb minden beruházást egyszerre befejezni.