Iskolai elkülönítéstől tartanak Szekszárdon

Vágólapra másolva!
Nem támogatja a szekszárdi önkormányzat, hogy átadják a nemzetiségi oktatást végző Dienes Valéria Általános Iskola fenntartását a helyi német nemzetiségi önkormányzatnak, mert megítélése szerint ez többi között a tanulók szegregációjához vezethetne. A Fidesz-KDNP többségű közgyűlés döntött így.
Vágólapra másolva!

Ács Rezső (Fidesz-KDNP) polgármester javaslatában emlékeztetett: a nemzetiségi önkormányzat elnöke február 15-én, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) szekszárdi tankerülete március 24-én kérte, hogy a közgyűlés véleményezze a fenntartói átvételt.

Az elutasító döntés indokai a szekszárdi önkormányzat által készíttetett háttértanulmányban megfogalmazott hátrányok voltak, amelyek az átadás miatt a város köznevelési rendszerének szereplőit érhetik. A város honlapján közzétett tanulmány megállapításai szerint a fenntartóváltással elitiskola jöhet létre Szekszárdon, felborulna a hátrányos helyzetű gyerekek arányának egyensúlya a beiskolázási körzetek között.

Elitiskola jöhet létre

A változás következtében hosszú távon az a helyzet alakulhat ki, hogy lesznek jól működő nem állami iskolák és tőlük leszakadó állami fenntartású intézmények, ami akár a szegregáció folyamatát is elindíthatja Szekszárdon. Mint a dokumentum is kitér rá, a tolnai megyeszékhelyen jelenleg négy, Klik által fenntartott iskola, egy egyházi iskola, valamint egy egyetemi gyakorlóiskola működik. Utóbbi kettőt a tanulmány úgy jellemzi: számukra előnyösön irányíthatják a beiskolázást, vagyis a legjobb képességű gyerekeket vehetnék fel.

Józan-Jilling Mihály, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke a közgyűlés ülésén prekoncepciónak nevezte a tanulmányban megfogalmazott hátrányokat. A dokumentum "kisebbség- és nemzetiségellenes, mert egy kisebbséget próbál kijátszani egy nemzetiség ellen" - mondta a szegregáció lehetőségére utalva.

Nemzetiségi nyelvű oktatás

Hozzátette: a német önkormányzat elfogadja, hogy iskolában évfolyamonként háromból egy általános tantervű osztály legyen, amely a nyolc év alatt fokozatosan szűnne meg. A hátrányos helyzetű gyerekek továbbra is beiskolázhatók lennének az intézménybe, azzal a megkötéssel, hogy nemzetiségi nyelven oktatják őket is - mondta.

Gerzsei Péter, a szekszárdi tankerület igazgatója arról beszélt, hogy az emberierőforrás-miniszter döntésénél figyelembe fogja venni a város másik három, állami fenntartású iskolájának érdekeit is. Véleménye szerint a fenntartóváltás után nem biztos, hogy a hátrányos helyzetű tanulók közül mindenki be tud kapcsolódni a nemzetiségi oktatásba, ezért ők a másik három intézménybe járnának.

A tankerületi igazgató jelezte, hogy a fenntartóváltásról Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter május 31-ig dönt.