Lemondatná Orbánt a Quaestor miatt az MSZP

Orbán Viktor
Sopron, 2015. március 25. Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Sopronban, a városházán 2015. március 25-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Lemondásra szólította fel az MSZP a miniszterelnököt, mert a szocialisták szerint Orbán Viktor "beismerő vallomást tett", elismerte, hogy bennfentes információk birtokában tudhatott a Quaestor közelgő csődjéről, ezért vetette ki onnan az állami pénzeket, de eközben hagyta csődbe menni az embereket. A Fidesz-frakció gyurcsányozással és bajnaizással válaszolt.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor, a brókerkormány miniszterelnöke beismerő vallomást tett, amikor elismerte, hogy ő utasította arra többek között a külügyi tárcát is, hogy a brókercégekben levő kormányzati pénzeket vegye ki, mert úgy tudja, hogy a Buda-Cash brókerház csődje után újabb csődök következnek majd - állapította meg Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke, utalva a kormányfő soproni bejelentésére.

Orbán elismerte, ő utasított

Orbán Viktor arról beszélt, ő rendelte el, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium vegye ki a Quaestornál tartott pénzét. Indoklása szerint azért, amikor a Buda-Cash bedőlt, és azt az értékelést kapták, hogy dominóhatás érvényesülhet, ilyenkor pedig

Orbán Viktor Sopronban elismerte, hogy ő adott utasítást Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Csakhogy az Origo kérdésre alig egy órával korábban a külügyi tárca erről mást közölt. Szót sem ejtettek arról, hogy Orbán Viktor adott utasítást. Válaszukból az derült ki, hogy figyelték a piaci folyamatokat, és azt, hogy mi történik a brókercégeknél, majd arra jutottak, hogy kiveszik a közpénzt a Quaestorból.

Lemondatnák Szijjártót

Erre az ellentmondásra hívta fel a figyelmet Lukács Zoltán is, emlékeztetve, hogy a külügyi tárca azt állította, hogy saját elemzői tanácsolták a pénz kivételét.

Szijjártó Pétert lemondásra szólította fel az MSZP Forrás: MTI/Illyés Tibor

A szocialisták alelnöke úgy fogalmazott:

Nem mentette meg őket

Nagyobb baj az MSZP szerint az, hogy a jelek szerint a miniszterelnök tudott róla, hogy emberek tízezreinek van veszélyben a megtakarítása, és ahelyett, hogy megvédte volna őket, erről egy szót sem szólt. "Kimentették a saját pénzeket és hagyták, hogy az emberek pénze bent maradjon a brókercégekben és tönkre menjenek." - állapította meg Lukács Zoltán.

Orbán méltatlanná vált

Az MSZP szerint Orbán méltatlanná vált a kormányfői megbízatására, mert "cserbenhagyta a magyar embereket, elárulta őket, mert tudta, hogy veszélyben vannak és nem tett semmit." Szerintük morális felelősség is terheli Orbánt, mert ebben a helyzetben állítólag többen öngyilkosok lettek.

A miniszterelnök méltatlanná vált a posztjára a szocialisták szerint Forrás: MTI/Illyés Tibor

A közjogi következmény ezután az MSZP szerint az, hogy Orbán Viktor "föláll, bocsánatot kér és elhúz a hatalomból". Lukács megjegyezte: Orbán Viktortól azt is várják, hozza nyilvánosságra a döntéséhez vezető elemzéseket, mert fennáll annak az esélye, hogy bennfentes információkat használt fel.

Kérdeztük a kormányfőt

Megkérdeztük a miniszterelnök sajtófőnökét, Havasi Bertalant, hogy eleget tesz-e Orbán Viktor az MSZP felszólításának. Arra voltunk kíváncsiak, hogy Orbán Viktor érez-e személyes felelősséget abban, hogy bár az állami pénzek kimentésére utasítást adott, az embereknek nem szólt a bajról.

Havasi Bertalant, a kormányfő sajtóstábjának vezetőjét kérdeztük Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Azt is kérdeztük, voltak-e a kormányfőnek bennfentes információ, vagy milyen más adatok alapján döntött a pénz kivételéről. Az Origo kikérte továbbá, hogy a külügyi tárcán kívül hány és melyik állami intézmény brókercégeknél tartott pénzét érintette a kormány döntés, összesen mekkora összegben.

A Fidesz gyurcsányozással válaszolt

Havasi Bertalantól egyelőre választ nem kaptunk kérdéseinkre, ám a Fidesz-frakció közben kiadott egy közleményt, amelyben az MSZP felszólítására reagált. Az konkrétan nem derült ki a válaszból, hogy Orbán Viktor lemond-e illetve Szijjártó Péter távozik-e a kormányból.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője - a képviselőcsoport válaszolt végül Fotó: Szabó Gábor - Origo

Viszont azt írták, "a baloldal volt az, aki elárulta és cserbenhagyta a magyar embereket." A kormánypárt szerint a szocialisták azt a miniszterelnököt próbálják bemocskolni, akinek kormánya elszámoltatja a felelősöket, személyes vagyonukat is bevonja a kártalanításba és rendet tesz a brókerpiacon.

Emlékeztettek, hogy hamarosan elfogadja a parlament a Fidesz vagyonzárolásról szóló javaslatát, amely már a folyamatban lévő ügyekre is érvényes lehet, és így a brókerbotrányban érintett vállalatok, azok vezetői, felügyelőbizottsági tagjai, könyvvizsgálói személyes vagyonukkal is felelni fognak.