Szijjártó fellépett a mentálisan sérült lány érdekében

Wilhelm Fruzsina
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter késő este telefonon egyeztetett svéd kollégájával, Margot Wallströmmel, Wilhelm Fruzsina ügyében - értesült az Origo külügyi forrásból.
Vágólapra másolva!

A svéd miniszter elmondta, hogy a fennálló svéd jogszabályok alapján külügyminiszterként ezt a folyamatot nem tudja befolyásolni.

Wilhelm Fruzsinát hazaküldené a svéd állam, mert túl nagy terhet jelent Svédországnak a szellemileg sérült lány gondozása
Forrás: Facebook

A két tárcavezető megállapodott abban, hogy a megbeszélést pénteken Rigában személyesen folytatják. Szijjártó Péter arra utasította Magyarország stockholmi nagykövetét, hogy segítsen Wilhelm Fruzsina családjának az utolsó jogi lehetőséget megragadni.

A család kérelmet nyújthat be a Migrációs Hivatalhoz, annak megállapítását kérve, hogy a kiutasítás akadályokba ütközik. A nagykövetség a családnak minden jogi segítséget megad.

Kitoloncolnák

A 20 éves Wilhelm Fruzsina enyhe mentális visszamaradottsággal küzd, értelmi szintje olyan, mint egy 8 éves gyermeké. A lány, szülei halála után, előbb Hajdúnánáson élő nagynénje gondozása alá került, majd 2012-ben Svédországba utazott, ahol azóta anyai nagynénjével él.

Wilhelm Fruzsinát évek óta anyai nagynénje gondozza Svédországban Forrás: Facebook

A lány két és fél éve él a svédországi Malmőben, ám várhatóan vissza kell jönnie Magyarországra, mert a svéd bevándorlási hatóságok szerint túl nagy terhet jelentene a svéd államnak a szellemileg sérült lány gondozása - írta az Index.

A kitoloncolást a végsőkig igyekszik megakadályozni 27 éve Svédországban élő nagynénje, Ruff Ágnes, aki az utóbbi években gondoskodott róla. A lány ügyében adománygyűjtést és petíciót is szerveztek, a svédek azonban egyelőre hajthatatlanok.

Fruzsina segítségkérő videóját alább nézhetik meg:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken személyesen tárgyal Margot Wallström svéd külügyminiszterrel Wilhelm Fruzsina ügyében.

Mindkét tárcavezető részt vesz pénteken Rigában az EU-külügyminiszterek ülésén, így Szijjártó Péternek és Margot Wallströmnek lehetősége lesz arra, hogy közösen keressék meg a lehető legjobb megoldást Wilhelm Fruzsinának.