Pelczné szerint sokat tett a kormány, de nem eleget

EP választás kampány
Az Európai Parlament által közreadott kép: Pelczné dr. Gáll Ildikó, a Fidesz-KDNP EP-képviselője a parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2014. március 11-én.
Vágólapra másolva!
Finoman bírálta a magyar parlament tegnapi döntését Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz európai parlamenti képviselője. A nőjogi és esélyegyenlőségi bizottság póttagja úgy fogalmazott: továbbra is fenntartja, hogy az Isztambuli Egyezményt ratifikálni kell. 
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés keddi ülésén nem támogatta az Európa Tanács Isztambuli Egyezményének ratifikálását, melynek célja a nők ellen irányuló erőszak felszámolása. Ez kimondja, hogy a csatlakozó országoknak olyan rendelkezéseket kell hozniuk, melyek a nők elleni erőszak megakadályozását szolgálják. Dúró Dóra, a Jobbik képviselője felszólalásában külön kritizálta, hogy az egyezmény nem tér ki az abortuszra, pedig az is „a családon belüli erőszak egyik formája”.

Pelczné Gáll Ildikó hasznosnak és fontosnak tartja az isztambuli egyezményt Forrás: MTI/Európai Parlament/Christian Creutz

Pelczné: ez még nem elég

Pelczné Gáll Ildikó Brüsszelben, egy magyar újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen tért ki a parlamenti döntésre. A képviselő, aki többször felszólalt már a nők elleni erőszak ellen, azt mondta, az egyezmény fontos és hasznos, és továbbra is úgy gondolja, hogy azt el kell fogadni.

„Magyarország nem tett még eleget a nők elleni erőszak területén, ezért további lépésekre van szükség” – mondta Pelczné, aki szerint a magyar Parlament tartalmi elemei miatt nem fogadta el az Európai Tanács Isztambuli Egyezményét. Arról azonban, hogy mik voltak a tartalmi kifogások, nem tért ki.

„Azt, hogy miért ez lett a végeredmény, a magyar kormánytól és a parlamenti képviselőktől kellene megkérdezni” – tette hozzá. Pelczné ugyanakkor kiemelte, hogy a kormány rengeteg olyan intézkedést fogadott már el, amely segíti a bántalmazás áldozatait.

Szégyenletes és megdöbbentő

Vele ellentétben szégyenletesnek és gyalázatosnak tartja a parlamenti döntést Niedermüller Péter. A Demokratikus Koalíció EP-képviselője megdöbbentőnek nevezte, hogy a magyar országgyűlés még mindig azon kilenc tagállam közé tartozik, amely nem ratifikálta az isztambuli egyezményt.

„Különösen felháborító a Jobbik érvelése. A Demokratikus Koalíciónak határozottan az a véleménye, hogy a nőket segíteni kell a gyerekvállalásban, ugyanakkor mindenkinek saját egyéni döntése, hogy akar-e gyermeket vállalni” – tette hozzá.

Levelet ír a biztosoknak

Niedermüller elmondta, levélben fordul Frans Timmermanshoz, az Európai Bizottság alelnökéhez, valamint Vera Jourová igazságügyi és az esélyegyenlőségi biztoshoz, lépjenek fel szigorúbban annak érdekében, hogy rávegyék a tagállamokat a ratifikációra.