Fellebbez az Ökotárs: Csepreghy állítása nem igazolódott

Munk Veronika Ökotárs interjú
Munk Veronika interjú, Ökotárs
Vágólapra másolva!
Fellebbez az Ökotárs Alapítvány a bíróság keddi, elmarasztaló ítélet ellen, mondván: az nem adott igazat Csepreghy Nándor helyettes államtitkárnak, aki párthoz kötődő, szélhámos gittegyletnek nevezte a norvég pénzeket elosztó szervezetet, csak azt állapította meg, hogy ez véleménynyilvánítás.
Vágólapra másolva!

Az Ökotárs első fokon elveszítette a Csepreghy Nándor ellen jó hírnév megsértése miatt indított perét, amely a helyettes államtitkár azon kijelentéséről szólt, hogy Norvégiának és Magyarországnak sem érdeke, hogy "párthoz kötődő, szélhámos gittegyletek" kezeljék a norvég pénzeket.

Alaposan nem vizsgálták

Móra Veronika, az Ökotárs vezetője az Origónak azt mondta: a bíróság nem állította, hogy Csepreghy kijelentése megállná a helyét, hiszen annak ténybeli alapját nem vizsgálták a perben. A bíróság csupán azt állapította meg: a kijelentés vélemény, egy politikusnak pedig „közéleti vitában" ehhez joga van.

Csepreghy Nándor helyettes államtitkár szélhámos gittegyletet emlegetett Fotó: Origo

Móra Veronika emlékeztetett, hogy ez a per mellékszál, érdemben nem befolyásolja a norvég alapos ügyekben folyó más eljárásokat. Nemrég egy másik ítélet kimondta, hogy jogszerűtlen volt az Ökotársnál tartott tavaly szeptemberi házkutatás, így visszakapták a lefoglalt iratok egy részét, de nem mindet.

Meggyanúsították a civileket

Az ügy előzménye, hogy a Norvég Civil Alap pénzeit kezelő alapítványoknál tavaly májusban rendelt el Kehi-vizsgálatot a kormány. Azzal gyanúsították meg őket, hogy a pénzek hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket vagy hozzájuk szorosan kötődő civil szervezeteket támogattak.

Móra Veronika, az Ökotárs vezetője a házkutatáskor Fotó: Polyák Attila - Origo

A hatóságok azután hűtlen kezeléssel és jogosulatlan pénzügyi tevékenységgel is meggyanúsították a civileket, akikre szeptember elején nagy visszhangot kiváltó rendőri akcióval csaptak le, majd többük adószámát felfüggesztették. Móra Veronika elmondta: azóta az ő számuk átmenetileg ismét él.

Visszautasították a vádakat

A civilek határozottan visszautasították a vádakat, és vitatták az ellenőrzés jogszerűségét. Móra Veronika az Origónak adott interjúban részletesen beszélt arról, miért tartja képtelenségnek a vádakat. Az ellenőrzés és a vita diplomáciai feszültséget okozott Norvégia és Magyarország között.