Az idősek befogadásáról beszélt a pápa

Pope Francis chats with children at the end of his weekly general audience at St Peter's square on February 11, 2015 at the Vatican.  AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
Ferenc pápa
Vágólapra másolva!
Az egyre öregedő népességről beszélt és az idősek társadalmi befogadását, segítését szorgalmazta Ferenc pápa a Vatikánban tartott általános audiencián. A katolikus egyházfő a mai társadalom egyik legfontosabb kihívásának nevezte, hogy a világban egyre kevesebb gyermek születik, miközben egyre emelkedik az idősek száma. 
Vágólapra másolva!

"Az orvostudománynak köszönhetően az élet hosszabbodik, nagyon sok az idős ember, a társadalomban azonban sokszor nincs hely számukra" - mondta az idén 79 éves Ferenc pápa. Hozzátette: a mai profitorientált világ az időseket "tehernek" tartja, amelytől meg kell szabadulni.

A halál vírusát hordozza a társadalom

"Az a társadalom, amely selejtezi az időseket, a halál vírusát hordozza magában" - jelentette ki az egyházfő a Szent Péter téren őt hallgató 12 ezres tömeg előtt. A pápa úgy fogalmazott, "ha nem tanulunk meg jól bánni az idősekkel, gyermekeink pontosan ugyanígy fognak velünk bánni".

Halálos bűn magukra hagynai az időseket - mondta Ferenc pápa Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Ferenc pápa több anekdotával támasztotta alá beszédét. Egyebek között elmesélte, hogy Buenos Aires érsekeként ellátogatott egy öregek otthonába, ahol egy idős asszonyt a fia nyolc hónapon át nem látogatott meg. "Halálos bűn öregek otthonában magukra hagyni az időseket" - jelentette ki a pápa.

Be kell fogadni az időseket

Az egyházfő szerint az adhat megoldást, ha a társadalomban sikerül újraébreszteni az idősek iránti hála és befogadás érzését. Ferenc pápa megjegyezte, hogy példát az egyháznak kell mutatnia, amelynek nem szabad alkalmazkodnia ahhoz a mai szemlélethez, amely az öregeket "rosszul tűri, sőt közönyös velük szemben és lenézi őket".

Hamvazószerdán az önzetlen segítésre szólított föl a katolikus egyházfő, év végén pedig a szegényekkel való törődésre hívta föl a figyelmet.