Új gyanúsítottja van a Balla Irma-gyilkosságnak

Magyar György ügyvéd, magyar györgy, ügyvéd
Elter Zsanett pótmagánvádas perének ítélethirdetése a Fővárosi Bíróságon. A bűncselekménnyel vádolt 5 rendőrt felmentették. A vádlottak és Zsanett arca valamint teljes neve NEM használhatók! Újságíró: DR. Gergely Zsófia
Vágólapra másolva!
Gyanúsítottként hallgattak ki egy debreceni férfit a Balla Irma-gyilkosság ügyében. A fideszes képviselőt még 2007-ben ölték meg. A bűncselekmény elkövetésével korábban a fiát gyanúsították, de Schönstein Sándort a megismételt eljárásban felmentették a vád alól. Ügyvédje, Magyar György most azt mondja, nagyon örülnek a védencével annak, hogy a rendőrség nyolc év után esetleg egy jó nyomot talált.
Vágólapra másolva!

Egy másik bűncselekmény elkövetése miatt a váci börtönben tölti büntetését az a férfi, akit most gyanúsítottként hallgattak ki a rendőrök a Balla Irma-gyilkosság ügyében. A debreceni fideszes képviselő megölésével korábban az áldozat fiát, Schönstein Sándort vádolták meg. Ügyvédje, Magyar György az Origónak azt mondta, ha valóban megtalálták az igazi gyilkost, akkor az egy húsvéti ajándék lesz a védencének, akinek eddig anyagyilkosként kellett élnie az életét.

"Jó irányba védekeztünk"

A rendőrség nyolc év után, de legalább megtalálta - ha megtalálta - az igazi elkövetőt – folytatta Magyar György. Mint fogalmazott, ez két okból megnyugtató: egyrészt azért, mert "ezeket a nyomozati szarvashibákat nyolc év után korrigálhatják, és Debrecenben mégsem marad gyilkosság gyilkos nélkül". Másrészt pedig azért, mert az új helyzet "leveszi ezt a béklyót a fiatalember lábáról" – mondta védencére utalva az ügyvéd, aki büszke arra, hogy "jó irányba védekeztek".

Magyar György: Debrecenben mégsem marad gyilkosság gyilkos nélkül Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Magyar György emlékeztetett arra, hogy Schönstein Sándort bizonyíték hiányában mentették fel, ami közel sem ugyanaz, mintha bűncselekmény hiányában tették volna mindezt.

Ha lesz igazi elkövető, akit jogerősen is elítélnek, akkor egy

– folytatta az ügyvéd, aki hozzátette, hogy védencének ez lesz a megérdemelt, teljes kárpótlás.

Folytatódik a kártalanítási per

Balla Irma fia nemrégiben kártalanítási pert indított az állam ellen, amiért csaknem két évet kellett előzetesben töltenie az édesanyja meggyilkolásának vádjával. Miután nem tudtak megegyezni, a bíróságon folytatódott a per. A következő tárgyalás március 30-án lesz, ahol újabb tanúkat hallgatnak meg, "mi pedig becsatoljuk a bizonyítékainkat" – árulta el kérdésünkre Magyar György.

Schönstein Sándor vádlott a Balla Irma-gyilkosság megismételt eljárásának másodfokú tárgyalásán a Debreceni Ítélőtábla tárgyalótermében Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Schönstein Sándor egyrészt erkölcsi, másrészt anyagi károkért perel. Összesen mintegy 20 millió forintot követel. Utóbbi kategóriába tartozik például a férfi egészségkárosodása vagy az előzetesben töltött idő alatt kiesett jövedelme - ismertette az ügyvéd.

Összesen mintegy 20 millió forintot követelnek Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

De nem csak egzisztenciális hátrányok érték Magyar György védencét. Schönstein Sándornak nem sikerült befejeznie az iskolát, mert a börtönben kellett volna megírnia a szakdolgozatát, tanulmányait pedig azért nem tudta folytatni, mert megszűnt az a szak, ahová korábban járt. Magyar György hangsúlyozta, hogy védence emiatt nem tudta azt a munkát végezni, ami tanulmányainak megfelelő. Ráadásul alacsony fizetéséből a korábban felvett diákhitelét is fizetnie kellett. Továbbá,

– sorolta a pontokat az ügyvéd.

Azóta keresik a tettest

A debreceni fideszes önkormányzati képviselőt 2007 húsvétján ölték meg. Az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság Balla Irma fiát különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt 12 év fegyházra ítélte, a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla azonban új eljárást rendelt el. Ebben a Debreceni Törvényszék bizonyítottság hiányában felmentette a vádlottat.

Korábban a gyilkosság kapcsán a most meggyanúsított D. Lajos neve már felmerült, aki kétszer is beismerte tettét, később azonban mindannyiszor visszavonta vallomását. A tárgyalások során Balla Imra egyik barátnője pedig arról beszélt, hogy a képviselőnek volt egy titkos szeretője, aki szintén a Fidesz tagja volt. A férfi felesége féltékeny volt a kapcsolatra, és a tanú elmondása szerint rendszeresen fenyegette, zaklatta Balla Irmát. A részletekről bővebben ide kattintva tájékozódhat.