Részegen és késsel ölnek a magyarok

Mór, 2005. október 5. 
Rendőrkordon, Mór, bank
Mór, 2005. október 5. Rendőrkordon Móron, a büntett színhelyén, amikor az azóta megszünt bankban folytatódott a móri vérengzés másodfokú tárgyalása. Elsőfokú, nem jogerős ítéletében a Fővárosi Bíróság Kaiser Edét tényleges életfogytiglanra ítélte, Hajdú László pedig fegyveres rablások miatt kapott tizenöt év fegyházat. A 2002. május 9-én elkövetett, nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás miatt egyedül Kaiser Ede bűnösségét mondta ki az elsőfokú bíróság.
Vágólapra másolva!
A több ember sérelmére elkövetett emberöléseket vizsgálta az Országos Kriminológiai Intézet. Az összesítésből kiderül, hogy a gyilkosok nagyobb része valamilyen régi konfliktus miatt, ittasan öli meg az ismerősét, rokonát. Nem ritka azonban a nyereségvágyból elkövetett emberölés sem. 
Vágólapra másolva!

Az Országos Kriminológiai intézet munkatársai az olyan, 2000 és 2012 között elkövetett emberöléseket, vagy emberölési kísérleteket vizsgálták, amelyekben egynél több áldozat volt.

Nagy László Tibor, az OKRI kutatásvezetője keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a 217 gyilkosságot 250 tettes követte el, összesen 532 áldozatuk volt.

Általában egy ember öl

A kutatásból kiderül, hogy akik több embert akarnak megölni, azt általában egyedül teszik, kettő vagy annál több tettes csupán százból négy esetben követett el többes gyilkosságot.

Nagy László Tibor azt is elmondta, hogy az esetek valamivel több mint 30 százalékában kettőnél több áldozat volt. A kutatásvezető itt a móri mészárlást említette példaként.

Rendőrkordon Móron, amikor az azóta megszünt bankban folytatódott a móri vérengzés másodfokú tárgyalása. Forrás: MTI/Mti Fotó Illyés Tibor

A gyilkosoknak sem megy minden simán

Ahhoz képet, mennyien tervezik, hogy több embert is megölnek, majdnem 50 százalékuknak nem jön össze a terv.

Százból valamivel több mint harminc esetben történt minden úgy, ahogy a gyilkos tervezte, de a gyilkossági kísérletek 44 százaléka csak a tervezésig jut el.

Van pár ámokfutó is

Ahogy más bűnügyekben, a kutatók a több embert megölőket is megkülönböztetik egymástól. Így a gyilkosságok csak valamivel több mint egy százalékát követik el ámokfutók. Ők azok, akik több helyen is lecsapnak, és gyakorlatilag azt ölik meg, akivel éppen összetalálkoznak.

A sorozatgyilkosok is külön besorolást kaptak. Ők három vagy annál több időpontban ölnek, és általában ismerik az áldozatukat. És vannak még a tömeggyilkosok, akik egy helyszínen ölnek meg három, vagy annál is több embert. Hasonló eset történt 2000-ben az Oktogonon.

Nem a nőktől kell félni

Az OKRI-ban vizsgálták a gyilkosok nemek szerinti összetételét is. A kutatók szerint a több embert meggyilkolók között a nők aránya nem éri el a tíz százalékot sem, pedig egyébként az összes gyilkosság elkövetői között már majdnem húsz százalék a nő.

Az is kiderült, hogy ha valaki több embert tervez megölni, csak ritkán utazik messzire. A gyilkosok nagyobb része saját településén csap le, ráadásul az áldozatok több mint felével a saját lakásában végeznek.

Az ital az oka

Azt a hírekből is sejteni lehet, hogy nem mindig tiszta fejjel történnek a tömeggyilkosságok és az ámokfutók sem mindig józanok.

A gyilkosok majdnem fele ivott alkoholt, mielőtt ölni indult. Valamilyen antidepresszánst a tettesek 7, drogot pedig 2 százaléka fogyasztott.

Az ismerősöket leszúrják

A kutatásból azt is meg lehet tudni, hogy az áldozatok csupán ötöde nem ismerte korábban a támadóját. Harmaduk rokoni kapcsolatban volt egymással. Aki pedig a rokonára támad, a legritkábban teszi fegyverrel. Puszta kézzel alig öl valaki, viszont az esetek harmadában kést használt a gyilkos.

Lőfegyverrel a gyilkosok ötöde végzett az áldozatokkal, baltát és fejszét pedig százból kilencen használnak.

Ilyennel is öltek már. Forrás: Police.hu

Ki és miért öl?

A több embert meggyilkolók szinte mindegyike szenved valamilyen személyiségzavarban, többségük azonban ettől még büntethető, mert képesek felfogni, hogy mit tettek. Volt olyan eset, ahol az alacsony intellektus erős agresszivitással párosult, és ez vezetett végül a tragédiához.

Nagy László Tibor azt mondta, hogy a legtöbb esetben egy régóta húzódó családi konfliktus vezethet ilyen tragédiához, és általában valamelyik rokon, vagy ismerős az áldozat. Sok olyan esetet is vizsgáltak, amelyben az alkohol adta meg a kezdő lökést a gyilkosnak, aki azért ölt, mert gyorsan pénzhez szeretett volna jutni.

Mit érdemel a bűnös?

A bíróság elé kerülő ügyekben a gyilkosok harminc százaléka életfogytiglani, csaknem nyolc százalékuk tényleges életfogytiglani büntetést kapott.

Kényszergyógykezelésre viszonylag kevés, összesen 12 embert küldtek, a többieknek pedig 10-15 évet kell börtönben töltenie.