Ezt tervezi Orbán Viktor a kormánnyal

Orbán Viktor mobil lehallgatás
Meise, 2010. október 28. ORBÁN Viktor magyar miniszterelnök, az Európai Néppárt, az EPP alelnöke az EPP csúcsértekezletére érkezik a belgiumi Meisében 2010. október 28-án, mielőtt megkezdődik az Európai Unió csúcstalálkozója Brüsszelben. (MTI/EPA/Christophe Karaba)
Vágólapra másolva!
Korábban Szijjártó Péter és Hende Csaba távozáról voltak hírek, úgy tűnik mindegyik miniszter a helyén marad.
Vágólapra másolva!

A közeljövőben nem lesz kormányátalakítás, a miniszterelnök nem tervez ilyet – értesült az Origo kormányzati körökből. A kabinet jól működik, ezért nincsen szükség változástatásokra. Az átalakítást azt sem indokolja, hogy a veszprémi időközi országgyűlési választáson vereséget szenvedett a kormánypárt, mivel annak a kormányzatra semmilyen hatása sincs.

Szijjártó Pétert nem fogják meneszteni Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Szoros kapcsolat

Korábban Hende Csaba honvédelmi miniszter valamint Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter távozásáról jelentek meg találgatások. A külügyi tárca vezetője azt mondta, szoros a kapcsolata Orbán Viktorral és nem tud sem arról, hogy őt eltávolítaná, sem arról, hogy más csere napirenden lenne.

Az Origo február 25-én arról írt, hogy kormányülésen védte meg a külügyminiszterét Orbán Viktor. A miniszterelnök a kabinet ülésén állítólag szokatlan szavakkal beszélt Szijjártó Péter esetleges távozásáról és a Külgazdasági és Külügyminisztérium két tárcára való szétválasztásáról. Forrásunk szerint marhaságnak minősítette a felvetést.

Orbán Viktor nem tervez kormányátalakítást Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán bátorít

Ha a külügyi- és külgazdasági tárca struktúrájában illetve a miniszter személyében nem is lesz változás, az mindenesetre figyelemreméltó, hogy márciusra a hírek szerint nagyköveti értekezletet hívnak össze Budapesten.

A miniszterelnök egyébként február 27-i évértékelő beszédében is kiállt a külügyminisztere mellett.

Nem tervez

Orbán Viktor miniszterelnök egy korábbi interjújában nemmel válaszolt arra a kérdésre, tervez-e kormányátalakítást. Megjegyezte, van egy feltörekvő nemzedék a politikában, ahogy az egész országban is, és ezeket a fiatalokat támogatni kell, mert tehetségesek, szorgalmasak, „bátor fiúk”, hazafiak, „hagyni kell őket dolgozni”, ezért „egyelőre inkább mindenkit bátorítanék, nem pedig cserélnék”.