Elszáll a Városliget lufija

Városliget Bódék Városliget Bódék Városligeti bódésor
Városligeti bódésor
Vágólapra másolva!
Lassan elbúcsúzhatunk a régi Városligettől: év végéig bezár a közismert bódésor, megszűnhet több söröző, étterem is. Sokan már nosztalgiázni járnak vissza, az árusok pedig nem tudják, mihez kezdjenek ezután. Harminc év munkája, gyerekkori emlékek szállnak el a ligeti lufikkal.
Vágólapra másolva!

Az év végéig bezár a városligeti bódésor, ami közel 40 éve a liget arculatához tartozik. Eltűnnek a perecek, lufik és szélforgók, helyükön fű nő majd a parkosítás jegyében. A főváros után a placc január elsejétől a múzeumi negyedet tervező Városliget Zrt.-é lett, a társaság pedig december 31-ig adott haladékot az árusoknak. Utána két héten belül önerőből el kell bontaniuk az üzleteket, betonostól, mindenestől.

Elvett gyerekkor

"Nagyon szomorú vagyok, kedves hely volt ez a szívemnek. Itt nőttem fel, a három unokámat gyakran kihozom a ligetbe, ez nekem olyan, mintha a régi Budapest jelképe lenne. Szerettem a Vidámparkot, sajnos az is bezárt már" – mondta kérdésünkre a Laci bácsiként bemutatkozó idős férfi, aki többször megkerülte a bódésor környékét.

Tíz hónapi érvényes a városligeti árusok új szerződése, de bármikor felbontható Fotó: Polyak Attila - Origo

Sokan eljönnek az Állatkerti körútra, hogy búcsút vegyenek a mára ikonikussá vált üzletektől. „Van, aki a szülei kérésére fotózza a bódésort, hogy maradjon valami emlék róla, de találkoztam már zokogó vevővel is. Az asszony azt mondta, olyan, mintha a gyerekkorát vennék el tőle" - mesélte egy árus, aki névtelenséget kérve nyilatkozott az Origónak.

Egy rossz szó, és vége

Nem csak ő kerülte a nyilvánosságot, az eladók és tulajdonosok többsége szűkszavú és elutasító volt, amikor a folytatásról kérdeztük őket. Aggodalmuk érthető, a soron álló 13 bódé 40 embernek jelenthet megélhetést, ezt viszont könnyen elveszíthetik.

Zsákbamacska. Lesznek új pavilonok is, de keveset tudni róluk Forrás: Liget Budapest

A Városliget Zrt. február végéig hosszabbította meg régi szerződéseket, utána új, 10 hónapra szóló megállapodást kötött a boltosokkal. "Olyan feltételekkel szerződnek velünk, hogy rögzítik, bármikor visszamondhatják az egészet. A bérlet összege is változhat, a társaság bármikor megemelheti a díjat. Most százezer körül fizetünk havonta, plusz a fenntartási költség, de lehet, hogy elég lesz egy rossz szó, és mehetünk a francba" - mondja elkeseredve a nyugdíj előtt álló boltos.

Pisztoly a fejhez

Hozzátette, 32 éve itt dolgozik, itt játszottak, nőttek fel a gyerekei, most viszont úgy érzi, mintha pisztolyt szorítottak volna a fejéhez. "Nem tárgyaltak, csak küldték az ukázt, ráadásul jegyző előtt kellett aláírnom a megállapodást, őt saját költségen fizettem. Ehhez jött még a kéthavi kaució, amit be kellett fizetnünk, megerősítve, hogy tényleg maradni akarunk december végéig. Ennyire nem bíznak bennünk" - fakadt ki a férfi, akinek a feleségével együtt kell majd új megélhetést keresnie, a nyugdíjból nem jönnének ki.

Negyven év után bezár a bazár Fotó: Polyak Attila - Origo

Végre történik valami

Van, aki örül a Városliget átalakításának: László Árpád, a Robinson étterem és a tó melletti burgerező tulajdonosa fellendülést vár a Liget Budapest Projekttől, igaz, az ő üzleteit nem bontják el a tervezett parkosítás miatt.

"A nyolcvanas évek végétől dolgozom itt, mindig is próbáltam tenni a Városliget fejlesztéséért. '95-ben több más helyi intézménnyel összefogva megalapítottuk a Városliget Köztársaság Egyesületet, hátha együtt többet érhetünk el, de tíz év alatt sem tudtuk megoldani, hogy legalább egy külön fővárosi ügyosztály foglalkozzon a Városliget megújításával" – mesélte az étteremtulajdonos.

László Árpád örül a várható fejlesztéseknek Fotó: Polyak Attila - Origo

Azóta sem történt sok minden: a járdákat szétveti a fák gyökérzete, hiányzik a bicikliút és a futósáv, 15 éve nincs rendőrőrs sem. A Liget Budapest Projekt viszont megoldást ígér az infrastrukturális problémákra, sőt a parkolás kérdésére is, az 56-osok terén lévő felszíni parkolóhely helyett mélygarázsokat, a Mexikói út mellett pedig P+R férőhelyeket alakítanának ki.

Nem kell a kacsintós pénztárca

László Árpád és egyesületi társai azt szeretnék, ha a Városliget 2018-ra világszínvonalú, a New York-i Central Parkhoz hasonló szabadidős központtá váljon – és nem tartják nagy veszteségnek, ha a liget emiatt elveszti megszokott arculatát.

A Fővárosi Nagycirkusz bejárata 1964-ben. Vége a plebejus hangulatnak Forrás: Fortepan

"A nívós múzeumi negyed remélhetőleg sok külföldi látogatót vonz majd, akik európai színvonalú szolgáltatást várnak, nem pedig vidéki búcsúhangulatot, kacsintós pénztárcát ötszázért. A Városliget ma is úgy néz ki, mint az aranyfogú orosz és NDK-s turisták idejében, ezért szerintem nem lesz kár. A csak sörért, perecért idelátogató réteg talán lemorzsolódik, bár szerintem ők is alkalmazkodnak a váltáshoz, a kínálat is alakítja a keresletet" – vallja a Robinson tulajdonosa.

Ante portas

László Árpád hozzátette, a Városliget Zrt. mindig fair volt velük szemben: elhívják egyesületüket a ligetet érintő fórumokra, figyelembe veszik tanácsaikat is. A bódésor árusai és a városligeti sörözők viszont másként látják – nekik csak levelet küld a társaság. Mint az Origónak nyilatkozó boltos mesélte, próbáltak személyesen is tárgyalni, de a cég portaszolgálatánál nem jutottak tovább.

Mennek vagy maradnak?

Az sem egyértelmű, hogy melyik ligeti söröző maradhat nyitva az átalakítás után. Úgy tudjuk, a Kós Károly sétány melletti sörsátort elbontják (ahogy a sétány útszakaszát is), a Közlekedési Múzeum mellett álló Vagon étterem-söröző viszont talán maradhat, ha nem lesznek láb alatt a múzeum helyreállítása során. "Januártól már nem a fővárostól, hanem a Városliget Zrt.-től kértünk terasznyitási engedélyt – most várunk a válaszra" – mondta az Origónak Kelemen Olaf.

Vagon söröző. Még nem tudják, hogy maradhatnak-e Fotó: Polyak Attila - Origo

A zöld vasúti kocsi már vagy 30 éve áll a múzeum oldalában, nyaranta naponta 200 vendég is megfordulhat itt. Ha mégis költözniük kell, az a söröző végét jelentheti: le kell bontani, vagy daruval át kell helyezni a vagont, ami új helyen már nem is lenne autentikus.

Biztosan üzemel viszont a Pántlika bisztró: megerősítést ők sem kaptak a Városliget Zrt.-től, de a
Kádár János utasítására tervezett szocialista-futurista pavilon helyi védelem alatt áll, elbontani nem fogják.

Nyárig kiderül

Az árusokhoz hasonlóan mi is érdeklődtünk a részletekről a Városliget Zrt.-nél: szerettük volna megismerni a megmaradó üzletek és éttermek, sörözők listáját, és hogy maradnak-e üzletek az átalakítás után is a ligetben.

Válaszlevelükből mi sem tudtunk meg többet, mint az érintettek: a fejlesztési területeken álló szórakozóhelyek addig maradhatnak, amíg megkezdődnek az átépítési munkák - erről majd egyeztetnek a tulajdonosokkal. Lesznek új, modern üzleti pavilonok is, de hogy hol, azt még nem tudni. Az új vendéglátó egységek és boltok helyét a győztes tájépítészeti pályázat jelölheti ki, ami amgában foglalja a Liget zöldterület bővítését és a sportpályák, játszóterek, futókör kialakítását, fejlesztését is. A társaság tavasszal ígéri a tender kiírását.

Behozza az árát?

A Liget Budapest Projekt keretében 2018-ig öt múzeumot telepítenének a Városligetbe, itt kap helyet a Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum, a Néprajzi Múzeum, a Magyar Zene Háza, a Fotó Múzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum is. A ligetet fejlesztő társaság modernizálná a helyi játszótereket és sportpályákat, a korábbi 60-ról pedig 65 százalékra növelnék a helyi zöldterületek arányát.

A tervek szerint ilyen lesz a városligeti Fotómúzeum Budapest Forrás: MTI/Középülettervező Zrt.

A program teljes költségvetése elérheti a 150 milliárd forintot, ám a társaság becslései szerint a ráfordítás 10-12 éven belül megtérülhet, ha a látogatottsági adatok kedvezőek lesznek.

Kié lesz a tér?

A projekt bevallott célja, hogy a korszerűsített formában adják vissza a Városliget második világháború előtti arculatát, megszabadítva a 1948 utáni, államosított népszórakoztatás külső jegyeitől, a szocreál épületektől, a lebetonozott felvonulási útvonaltól.

Fudzsimoto Szou japán sztárépítész fák között lebegő felhőt (mások szerint palacsintát) tervezett a Városligetbe. Ez lesz a Magyar Zene Háza Forrás: ligetbudapest.org

A vidékies búcsúhangulatot múzeum, a lacikonyhát elegáns kávézó, sőt Gasztrofalu váltja – kérdés, hogy a hétvégi majálisokra özönlő tömegek, a kispénzű családok ezt a Városligetet is a magukénak érzik-e majd.

"Gondolhatja, hogy akinek az állatkerti belépőre sem telik, az hány múzeumba fog elmenni. Eddig örültek, ha tudtak nálunk szélforgót, csokit venni a gyereknek, később majd ennyi sem lesz" – jósolt a bódésor árusa.