Megérkezett az első fekete gólya Afrikából

fekete gólya
Vágólapra másolva!
A fekete gólyák többsége március második felében érkezik meg a faj legnagyobb hazai állományának otthont adó Gemenci erdőbe, de az „első fecske” már hétfőn megérkezett Afrikából. Az sem zavarja, hogy a fészkét bekamerázták. Kövesse élőben a fekete gólyát!
Vágólapra másolva!

Megérkezett az első fekete gólya Afrikából a Gemenci erdőbe. A Gemenc Zrt. szakemberei hétfőn reggel fedezték fel az 1999-ben meggyűrűzött madarat, amely 2000 januárjában Izraelben bukkant fel, majd kilenc évvel később ugyanott találkoztak vele. Ez a madár 2013-óta ugyanarra a bekamerázott fészekre érkezik meg.

A fekete gólya megérkezik a fészkébe Forrás: Gemenc Zrt.

A folyamatosan üzemelő webkamerán keresztül – a szakembereken, kutatókon kívül – bárki nyomon követheti interneten ezeknek a fokozottan védett madaraknak az életét. Magyarországon a legtöbb fekete gólyapár a Sió-csatorna torkolata és a déli országhatár közötti, Duna menti védett erdőterületen fészkel kora tavasztól késő őszig.

Webkamerán keresztül folyamatosan követhető a madár Forrás: Gemenc Zrt.

A fekete gólya tipikus fészkelőhelyei a tölgy-kőris-szil ligeterdők idős kocsányos tölgyei. Fő tápláléka az apró hal, béka, rovar. Az első fiókák május elején jönnek a világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de inkább augusztusban jellemző. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át.

Mint arról az Origo beszámolt, Somogysámsonba már a múlt héten megérkeztek az első gólyák - igaz, azok fehér gólyák voltak. Két éve egy fehér gólya szomorú véget ért Egyiptomban. A Ménes névre hallgató madár lábán jeladó volt, ezért elfogták, kémkedéssel vádolták, bebörtönözték, majd elengedték, és végül megették.