Nem lehet népszavazás az előre hozott választásról

népszavazás 2004
A választás eredménye nagy csalódottságot okozott a határon túli magyarok körében
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Választási Iroda vezetője elutasította az előre hozott választásról szóló népszavazási kérdést. Az indoklás szerint formailag nem felelt meg a beadvány. Kész Zoltán veszprémi győzelme után a DK és a PM is előrehozott választást követelt.
Vágólapra másolva!

Elutasította és nem terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a jövő évi előre hozott országgyűlési választásra vonatkozó országos népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét, mivel az nem felelt meg a formai előírásoknak.

Formailag nem felelt meg

Pintér Gábor Levente február 24-én nyújtotta be népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét, amelyen a következő kérdés szerepelt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy 2016-ban előre hozott országgyűlési választások legyenek Magyarországon?".

Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke és Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője tavaly októberben, az önkormányzati választás idején Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Pálffy Ilona, az NVI elnöke pénteki határozatában elutasította a népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét, mivel az nem felel meg a formai előírásoknak, mert a kezdeményező feltüntette (az aláírást gyűjtő polgár adatainál) a nevét és személyi azonosító számát is, továbbá aláírta az aláírásgyűjtő ívet.

A határozat ellen jogorvoslatnak nincs helye, de a szervező a kérdést ismételten benyújthatja. Az ismételten benyújtott kérdés hitelesítését a Nemzeti Választási Bizottság napirendjére kell tűzni.

Már 2016-ban választana az ellenzék

Az előre hozott választás ötletét nemrég, a független Kész Zoltán veszprémi győzelme után vetette fel a Demokratikus Koalíció (DK) és a Párbeszéd Magyarországért (PM). A DK szerint a veszprémi választás azt üzente a hatalomnak, hogy az ország változást igényel, ehhez pedig 2016-ban előre hozott választásra van szükség.

A PM pedig azt közölte: a Fidesz elveszítette minden erkölcsi alapját az ország vezetésére, ezért kell előre hozott választást kiírni. Kifejtetették: azzal, hogy Kész Zoltán megnyerte a vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást, kezdetét vette „az orbáni kétharmad lebontása”.