Romáknak épít bérlakásokat Fülek önkormányzata

Vágólapra másolva!
Kétszáz millió forintnak megfelelő euró EU-támogatásból roma családoknak építtet bérlakásokat Fülek belvárosában a felvidéki város önkormányzata.
Vágólapra másolva!

Agócs Attila a Most-Híd által támogatott független polgármester az MTI-nek elmondta: losonci vállalkozókkal a kivitelezői szerződést a héten írták alá. A rászoruló és „arra érdemes" családoknak még az idén szeretnének új otthont biztosítani.

Tizenkét lakás

A program keretében tizenkét lakásból álló társasházat építenek a belvárosban, a vasútállomás közelében. Itt olyan családok kapnak elhelyezést, akik „integrálódtak a többségi társadalomba".

Szigorú feltételeknek kell eleget tenniük azoknak, akik szeretnének a füleki önkormányzat lakásépítési programjába bekerülni. A 25 százalék feletti munkanélküliséggel küszködő településen az új lakásba költözés feltétele egyebek között az, hogy legalább az egyik szülő állásban legyen - közölte Agócs Attila.

Cél a felzárkóztatás

A program célja nem pusztán a szociális lakásépítés, hanem a szegregált környezetből kitörni szándékozó romáknak szeretnének segítséget nyújtani. Az első lakókat a cigányság képviselőivel közösen választják ki a nyáron. Tovább szeretnék bővíteni a cigányság felzárkóztatását célzó programjukat.

Az önkormányzat különböző bizottságaiban is helyet biztosít a cigányság képviselőinek, hogy „érezzék, nem nélkülük döntenek róluk" – mondta a polgármester. A tizenegyezer lakosú felvidéki városban 32,7 százalék a roma lakosság aránya.